Dombaylı Köyü Salihli Manisa

Son güncelleme: 12.04.2010 12:19

  • Salihli Dombaylı Köyü - Dombaylı Köyü Hakkında - Dombaylı Köyü Tanıtımı - Dombaylı Köyü Resimleri

    Dombaylı, Manisa ilinin Salihli ilçesine bağlı bir köydür.

    Dombaylı Köyü Hakında

    Salihli'nin kuzeydogusunda adala (Karataş) yakınlarındadır. Köyün tatlı şeftalisi meşhurdur. Şeftalinin yanı sıra kayısısıylada meşhurdur. Son yıllarda kayısı yetiştiriciliğine büyük oranda dönüş olmuştur.Okuma yazma oranı yüzde 98,5 olan köyün geçim kaynağı Kayısı, Şeftali, Zeytin, Erik,Tavuk çiftikleri, Büyük baş hayvancılık, ve demirköporü barajında balık çiftlikleri ni sayabiliriz. Aydın, ufku geniş bir köy olup özellikle yeni kuşak gençleri üniversiteye gitmektedir. Köyde Ege'ye has tüm yemekler (keşkek, vs) yapılmaktadır.Türkmen Yörüğü Aşiret Köyüdür.İsminin 1071 Maşazgirt Savaşı ile Azerbaycandan gelen Dumbali Aşiretinden almaktadır. Dumbali Aşireti önce Diyarbakır dolaylarında konaklamış, daha sonra Afyon dolaylarına yerleşmiştir. Bir kolu Manisa ovasına gelerek şu an köyün bulunduğu yerdeki Dibek Dağına yerleşmişlerdir. Kış şartlarının ağır olmasından dolayı halk ovaya inmiş ve şuan köyün bulunduğu yere yerleşmiştir. Konar göçerlikten yerleşik yaşama geçmişler. Hayvancılıktan meyveciliğe geçiş söz konusudur. Köyün salihli tarafında 1,5 km uzağında bulunan Dombaylı Bahçeleri olarak bilinen yerleşim yeri bir tatil köyü hüviyetindedir. Burada yaşayan halkın büyükleri zamanında yukarı köy olarak bilinen asıl Dombaylı Köyünde yaşamışlardır. Dombaylı Bahçelerinde yaşayan halkın büyük çoğunluğu ilçe merkezinde ikamet ederken yaz aylarında bahçelerdeki evlerine gelerek yaz tatillerini burda geçirmektedirler. Dombaylı Bahçelerinde Egayid Tatil Köyü adlı şirin bir butik otel ve yarı olimpik yüzme havuzu mevcuttur. yaz aylarında özellikle hollandalı turist kafilelerini ağırlamaktadır.


    Coğrafya

    Manisa iline 102 km, Salihli ilçesine 17 km uzaklıktadır.

    İklim

    Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

    Nüfus

    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007
    2000 658
    1997 620

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım (kayısı başta olmak üzere şeftali ve üzümde yetiştirilmektedir.) dayalıdır.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Köy Muhtarı: ATAGÜN DULDA


    Muhtarlık Erişim Bilgileri:


    Cep Telefonu: 0 (533) 426 80 42

    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim okulu vardır.Birleştirilmiş sınıflarla eğitime devam etmektedir. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak yakındaki adala beldesinde ptt acentesi vardır. Adala ile köy arasında Sağlık ocağı vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    noimage



    Kaynak : Yerel Net , Vikipedi, özgür ansiklopedi


    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
#12.04.2010 12:19 0 0 0