ayak ağırması neden ve sebebleri

Son güncelleme: 10.02.2006 17:11
  • dizlerin ağırmasının sebebleri nelerdir

    yani ne gibi öneriler sunarsınız

    tabanımda topuk dikeni var bazen aşırı derecede ağrısı cok oluyor ne yapmam lazım

    şimdiden tşk ederim
#06.02.2006 17:31 0 0 0
  • özür dilerim arkadaşım dr olmadığım için yanlış bir bilgi vermek istemem
#06.02.2006 19:42 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#06.02.2006 20:01 0 0 0
  • emeğin için teşekkürler

    eline sağlık


#06.02.2006 21:33 0 0 0
  • DİZ AĞRISI YAPAN HASTALIKLAR

    En önemli diz ağrısı yapan hastalıklar OSTEOARTROZ ve MENİSKUS YIRTIKLARIDIR.

    OSTEOARTROZ

    Oluşumu konusunda ana düşünce dize binen stresin artması ve buna kas-iskelet sisteminin cevap vermesidir.

    ŞİŞMANLIK, meniskus yırtıkları, kırık sonrası gelişen diz eklemi yüzündeki düzensizlikler, dış ve iç bağlardaki bozulmaya bağlı diz eklemindeki instabilite(gevşemeler) osteoartroz oluşumundan sorunlu tutulmaktadır.

    Hastaların ilk yakınması ağrıdır. Ağrı aktivite ile artar ıstırahatla genellikle kaybolur.

    MENİSKUS YIRTIKLARI

    İlk zorlanmada sağlam bir meniskusun tam yırtılması çok seyrektir. Kas zayıflığı, kötü postürde çalışma alışkanlığı, ŞİŞMANLIK, ileri derecede şekilsel bozukluklar, spor travmaları gibi faktörler meniskus yırtıklarını ortaya çıkarabilirler.

    Dış meniskus daha hareketli olduğu için iç meniskus lezyonları daha sıktır.

    Diz kilitlenmesi dışında meniskus yırtılmalarının tedavisi acil değildir. Kilitlenmiş diz 24 saat içinde ameliyat edilmelidir.
#07.02.2006 08:22 0 0 0
  • serhatbey öncelikle çok geçmiş olsun sana,

    genç bir arkadaşımız olman nedeniyle tahmin ediyorumki spor yapıyorsun ve bu ağrılarının nedeni de bundan kaynaklanabilir,ters bir hareket yapmışsındır belki,halı sahaya giden arkadaşlarımdan zaman zaman diz ağrısı ve menisküs şikayetlerini duyuyorum.Dikkat et .

    Topuk Dikenine gelince bir tanıdığımda bu rahatsızlık olmuştu.Ve çok ızdıraplı olduğunu söylerdi.Özellikle sabahları kalktığında ve uzun süreli oturmadan sonra ayağa kalkışta çok acı verdiğini anlatırdı.Bağ dokusundaki ufak yırtıktan dolayı olduğunu söylemiş doktoru.
    Bu tanıdığıma doktorunun önerileri ise ,yumuşak tabanlı ayakkabı giymesi ve bunun için bir topuk koruyucusu satılırmış medikallerde ondan kullanması idi.Ama daha ayrıntılı tedaviyi nasıl yaptılar bilmiyorum.

    Sen en iyisibir dr.git.
#07.02.2006 10:36 0 0 0
  • geçmiş olsun bencede en iyisi bir doktora git sen..

    bu arada DİDEM ve doktoruydu arkadaşlarım arkadaşımız bir rahatsızlığından bahsetmiş ve bizden öneriler bekliyor..merak ettim de siz ne için "paylaşımın için teşekkür ediyoruz "diyosunuz..
#07.02.2006 10:59 0 0 0
  • gecmıs olsun missx arkadasımızın dedıklerını yap bence
#07.02.2006 18:40 0 0 0
  • Aga Çok Yorulduqun Ve Çok Gezdiğin Zaman dizlerin Ağrır Bide Çok Soğukta Kalınca Da dizlerin Ağrır
#07.02.2006 18:56 0 0 0
  • cok tşk ediyorum arkadaslar
#10.02.2006 16:18 0 0 0
  • Öncelikle geçmiş olsun diyorum aşağıda vereceğim bilgiler umarım işine yarar genç bilim dergisinden alıntıdır:


    Tipik topuk ağrısı sabah kalkınca veya uzun süre oturma sonrası ilk basışta ortaya çıkar ve biraz yürüyünce azalır, gün içinde yorgunlukla yeniden artar. İleri durumlarda yürüme çok zor olabilir. Topuk ağrısı genel bir deyimdir ve hastalığın nedenini belirtmez.



    Anatomi

    Topuk bölgesinde ağrıya yolaçabilecek değişik yapılar vardır ve bunların hepsi topuk ağrısından sorumlu tutulmuşlardır. Tüm bu yapılar tek başlarına veya beraber ağrıya yol açabilirler. Topuğun yere basan kısmında özel bir yağ dokusu vardır ve yük taşımak için bölmeler halinde dizilmiştir. Zamanla bu yağ dokusu aşınabilir ve yük taşıma özelliğini kaybederek ağrılı hale gelebilir.Topuk kemiğinden (kalkaneus) başlayıp ayağın önüne kadar uzanan bir bağ dokusu olan plantar fasya ayağın kavsini oluşturmakta önemli bir görev üstlenir. Bu dokuda oluşan ufak yırtıklar topuk ağrısı nedenidir. Aslında röntgen filmlerinde topuk kemiğinin altında görülen ve topuk dikeni de denilen kemik çıkıntı bu bağ dokusunun yapışma yeridir. Ancak genellikle bu kemik çıkıntının ağrı ile bir ilgisi yoktur.Ayak bileğinden geçen sinirler topuğa doğru ince dallar gönderir. Bu ince sinir liflerinin dokular arasında sıkışması topuk ağrısının nedeni olabilir.

    Sebepler

    Topuk ağrısının gerçek nedeni yukarıda sayılan sebepler olabilir. Fazla kilolu ve kösele tabanlı ayakkabı giyen insanlarda daha sık görülür. Topuk ağrısı bazı romatizmal hastalıkların ilk belirtisi olabilir. Yine topuk kemiğinin stres kırıkları ağrıya yol açabilir.

    Tanı

    Tanı öykü ve muayene ile konabilir. Röntgen filmleri romatizmal testler ve gerekirse sinir iletim testleri ayırıcı tanıda yardımcıdır.

    Tedavi

    Topuk ağrısının tedavisinde birkaç modalite bir arada uygulanmalıdır. Tedavi genellikle uzun sürer ve sabırlı olamak gerekir.Ayakkabı seçerken yumuşak tabanlı, topuk kısmı darbe emen ayakabılar giymek ağrıyı azaltır. Yürüyüş ve koşu ayakkabıları bu amaç için idealdir. Diğer ayakkabıların topuk kısmına ise silikon veya başka malzemelerden yapılmış destekler konması faydalıdır. Bu desteklerin orta kısmının delik olması gerekli değildir. Ağrı plantar fasyanın ön kısmına doğru yayılıyorsa ayak kavsini destekleyecek destekler kullanılabilir. Hasta günün büyük kısmını evde geçiriyorsa topuk desteklerinin terliğe yapışabilen çeşitleri kullanılmalı veya terliğin astarı kaldırılarak destek altına yerleştirilmelidir.Ayak tabanını esnetecek egzersizler sabah ilk kalkışta yapılmalı ve gün içinde birkaç kez tekrarlanmalıdır. Ayak tabanını gece boyunca gergin tutabilmek için gece cihazları kullanılabilir. Ağrı kesiciler de tedaviye eklenebilir. Ayrıca ağrılı bölgeye hergün birkaç dakika yapılacak friksiyon masajı da etkili olabilir.Tüm bu önlemlerle ağrı düzelmezse topuğa kortizon enjekte edilebilir. Kortizon ağrıyı gidermekte oldukça etkili olmakla birlikte topuk yağ yastığında bozulmaya yol açması riski vardır. Yine dirençli topuk ağrılarında böbrek taşı kırmakta kullanılan ESWL cihazı ve manyetik inervasyon cihazları da etkili olmaktadır.Tüm bu yöntemlerle düzelmeyen ağrılarda cerrahi uygulanabilir. Cerrahide plantar fasyanın kesilmesi, alttaki kemik çıkıntının çıkarılması veya sinirlerin gevşetilmesi için değişik yöntemler vardır.
#10.02.2006 17:11 0 0 0