Yaşamın En Zorlu Geçiti: Ergenlik

Son güncelleme: 17.10.2008 21:57
  • Her dört gençten biri ergenlik döneminde okul başarısızlığı, yaralanma ve ölüm tehlikesiyle karşılaşıyor. Uzmanlar, alkol sigara ve madde kullanımının bu dönemde başladığını belirtiyorlar.

    Yaşamın en sağlıklı ancak en sorunlu dönemi olan ergenlikte araştırmalara göre her dört gençten biri okul başarısızlığı, yaralanma ve ölüm tehlikesi ile karşılaşıyor. Dört gençten biri ise sağlık koşullarının olumsuzluğu yüzünden ideal büyüme olanağından yoksun kalıyor. Çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olarak adlandırılan ergenlik kızlar için 8-13, erkeklerde ise 9.5-13 yaşları arasında başlıyor.

    Acıbadem Hastanesi Pediatri Bölüm Başkanı Dr. Ümit Şen şişmanlık, kalp dolaşım hastalıkları, akciğer kanseri gibi erişkin çağda ortaya çıkan hastalıkların yüzde 65inin bu dönemdeki davranış ve alışkanlıklarla geliştiğine dikkat çekti. Dr. Ümit Şen, Bu dönemde madde kullanımı, mental hastalıklar, okulda başarısızlık ve okuldan ayrılma, suç işleme, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve adolesan gebelikler en önemli risk faktörlerini oluşturuyor diyor.
    Türkiyede yetişkinlerin birçoğunda içki, sigara içmek gibi anormal davranışların yaygın biçimde görüldüğünü hatırlatan Dr. Ümit Şen, Araştırmalar sigara içen erişkinlerin yüzde 50sinin 18 yaşından önce sigaraya başladığını gösteriyor. Türkiyede gençler sigara ve alkol kullanımını sosyalleşme olarak görüyor. Ailelerinde ve yakın çevrelerindeki insanlar alkollü araç kullanıyorlar. Onlar da bu kötü örnekleri benimseyebiliyor dedi.

    Psikolojik Sorunlar
    Çocuk Genç ve Aile Psikoterapisti Mehmet Zararsızoğlu ise ergenlik dönemindeki gencin yaşadığı psikolojik sorunları, hızlı büyümeyle ruhsal gelişmenin orantılı olmamasından kaynaklanan ruhsal çatışmaları gündeme getirdi. Psikolog Mehmet Zararsızoğlu, Kişilik ve ruhsal bozuklukların en çok yaşandığı dönemlerden biri de ergenliktir. Bu dönemde korkaklık, ümitsizlik, hassaslık, dışlanma, özgüven eksikliği, protestocu tutumdan başıboşluk ve bakımsızlığa kadar uzanan sorunlar görülebiliyor dedi.
    Kuvvetli otorite çatışmalarına da değinen Psikolog Mehmet Zararsızoğlu, evden kaçmalarda bunun önemli rol oynadığını belirterek Aile içinde olumsuzlukların arttığı dönemlerde gerçeklerden kaçma eğilimi ve sürekli bir mutluluk duygusu arayışı ile gençler alkol ve uyuşturucuya yönelebiliyor diye ekledi. Psikolog Mehmet Zararsızoğlu, ailelerin bu dönemde gençleri iyi dinlemelerini ve sağlıklı bir iletişim modeli oluşturmalarını önererek Sorunlar çözülemiyorsa bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin dedi.

    Omurga Problemleri
    Ergenlik dönemindeki hızlı büyümeye bağlı olarak omurga, kalça ve dizlerde gözlenen sorunlarla ilgili bilgi veren Acıbadem Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Güven ise aileleri uyararak 30 saniyelik bir muayene ile bu sorunların saptanabileceğini vurguladı. Hızlı büyümenin gözlendiği 10-15 yaş döneminde omurganın yana eğilmesiyle gelişen skolyozun her 10 kişiden birinde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Osman Güven, şöyle konuştu:
    Özellikle kız çocuklarında büyüyen göğüslerini saklama amacıyla duruş bozukluğu görüyoruz. Bunun sonucunda da kifoz adını verdiğimiz kamburluk gelişebiliyor. Osteokondroz adını verdiğimiz hastalık ise kalça, diz, ayak çevresi büyüme merkezlerinin geçici olarak zorlanması sonucu ağrılarla ortaya çıkıyor. Eklem ve kemik bozukluğuna neden olabiliyor. Şişman çocuklarda ise kalçadaki büyüme kıkırdağında kayma görülebiliyor.
#06.02.2006 21:06 0 0 0
  • emeğin için teşekkürler

    eline sağlık


#06.02.2006 21:24 0 0 0
  • teşekkürler arkadaşım faydalı bilgileriniz için
#07.02.2006 08:16 0 0 0
  • teşekkürler arkadaşım faydalı bilgileriniz için
#07.02.2006 16:50 0 0 0
  • paylasımın ıcın tesekkurler arkadasım


    ellerıne saglık
#07.02.2006 17:09 0 0 0
  • paylasım ıcın tesekkurler arkadasım
#07.02.2006 18:25 0 0 0
  • ellerine emeğine sağlık.
#17.10.2008 20:42 0 0 0
  • Ergenlik gercekten cok zor bir donemdir,heleki bu donemde cocuklarimiza cok dikkat etmemiz gerekiyo,cunku neolursa o donemde basina gelio.
#17.10.2008 21:57 0 0 0