Elektrik Akımının Manyetik Etkisi 8. sınıf

Son güncelleme: 24.04.2012 12:38
  • Elektrik akımının manyetik etkisi - Elektrik akımının manyetik etkisi hakkında - 8. Sınıf Elektrik akımının manyetik etkisi

    Elektrik Akımının Manyetik Etkisi
    Kategori: İlköğretim 8.Sınıf

    noimage

    Çok yüksek gerilimi elektrik üretici ve mekanik enerji veren elektrik motorlarının bu etkiden yaralanarak yapıldığını bilorsunuz.Elektrik akımının manyetik etkisi günümüzde en çok yararlanılan konulardan biridir. Şimdi deneylerimize başlayabiliriz.
    Bir iletken tel alalım. Bu iletkenin bir pusulanın ibresine paralel bir durumda koyalım. Bu iletkenden elektrik akım geçirelim. Bu telden akım geçmeye andan itibaren ,ibre hareket eder ve üzerinde akım geçen iletkene d& bir duruma gelir. Akımı kestiğimizde pusulanın ibresi tekrar eski durumuna döner. Yani iletkene paralel bir durum alır.İşte buradan şu sonuca varıyoruz.Bir Helkenden geçen akım, o telin etrafında bir manyetik alan meydana getirir.İşte bu deney bize manyetik alanın varlığını kanıtlamaktadır. Manyetik alanın varlığını kanıtlayan bu deneye de örcted Deneyi adı verilmektedir.


    ELEKTRİK AKIMININ MAGNETİK ETKİLERİ
    Akım geçen telin oluşturduğu magnetik alan

    noimage

    Şekilde pusula iğnesinin üzerinden tel geçecek şekilde devre kurulup anahtar kapatılıp telden yeterince akım geçtiğinde pusula iğnesi aniden saparak tele dik konuma gelir. Pusulanın sapması yerin magnetik alanından başka bir magnetik alanın meydana geldiğini gösterir. Bu alan elektrik akımlarının çevresinde meydana gelen magnetik alandır. Bu alanların kaynağı elektrik yüklerinin hareketidir. Telden uzaklaştıkça magnetik alanın şiddeti azalır. Tele yaklaştıkça magnetik alanın şiddeti artar. Telden geçen akımın artması da magnetik alanın şiddetini artırır. Akımın azalması ise magnetik alanın şiddetini azaltır.

    noimage

    Akım geçen telin çevresinde iç içe daireler şeklinde magnetik alan çizgileri oluşur. Herhangi bir noktadaki magnetik alan vektörünün yönü, bu alan çizgilerine teğettir.
    Akımın yönü değiştiğinde magnetik alan çizgileri ve herhangi bir noktadaki magnetik alan vektörünün yönü değişir.
#21.04.2010 14:00 0 0 0
  • güzel
#02.05.2010 10:57 0 0 0
#12.03.2011 12:17 0 0 0
  • Saol.....
#20.03.2011 16:05 0 0 0
  • saol :))
#24.04.2012 12:38 0 0 0