Kız isteme ve evlenilecek kızın araştırılması

Son güncelleme: 21.05.2007 10:04
  • Kız isteme ve evlenilecek kızın araştırılması



    Bir kimsenin alacağı kızı bizzat kendisinin talip olup velisinden istemesi caizdir. Hz. Ali, Fatıma validemizi bizzat giderek Peygamber Efendimizden istemiştir.

    Evlenecek kız ve erkeğin iyi araştırılması lazımdır. Gençlerin kendi aralarında görüp konuşması,araştırması hissi olduğundan araştırma neticesi sağlıklı olmayabilir.

    Bunun için, erkek sünnet üzere kızı görüp, sesini duyup, kekeme olmadığını düzgün konuşup konuşmadığını öğrenecek kadar konuşup, gerisini araştırma yolu ile tespit etmelidir.

    Bunun için ana-baba veya diğer güvenilir büyükler tarafından, özellikle kadınlar tarafından kızın tabii halindeki durumunu araştırmak daha sağlıklı olur. Hele dinimizce de haram olan, flört ederek tanışmak,görüşmek hiç iyi netice vermez. Çünkü bu esnada her iki taraf da en iyi taraflarını ortaya çıkarır. Birbirlerine rol yaparlar. Gerçek durum ancak evlendikten yani iş işten geçtikten sonra ortaya çıkar. Aylarca flört edip, evlendikten iki ay sonra tanıyamamışın deyip ayrılanlar çoktur. Hatta, sosyetede tanımak için yıllarca karı-koca hayatı yaşayıp resmi olarak evlendikten sonra tanıyamamış diyerek ayrılanları gazetelerden okuyoruz.

    Bunun için flört yolu ile gerçek durumun tespiti mümkün değildir. Tabii halini tespit ancak onun önceki tabii halini bilen tarafından yapılabilir. Bu da kızı veya erkeği iyi bilen kimselerden istifade ederek öğrenilebilir.

    Bu arada önce kısaca flörtten de bahsedelim. Flörtten kaçmalıdır! Flört; kız ve erkeğin arkadaşlık kurmasıdır. Gerçekte evlenecek gençlerin böyle bir arkadaşlığa asla ihtiyaçları yoktur. Dînen de câiz olmayan bu arkadaşlığın, birçok mahzurları vardır. Flörtte bir tuzak vardır. Flörtte çok defa, kız, erkek tarafından kandırıldıktan sonra terkedilir. Flört, gençlerde gafilce tecrübelere yol açar. Bu tecrübelerin çoğu, kötü bir mâcerayla sonuçlanır. Ateşe atılanın yanacağını bilmesi başka, tecrübe için kendini ateşe atması başkadır. Yılan acaba nasıl sokar diye yılanla oynanmaz. Ataşle barut bir arada durmaz.

    Flört, akıl-mantık hislerini altüst eder. Flörtün en mühim özelliği de, sık sık arkadaş değiştirmektir. Kızı kandırıp terkeden erkek hâin, kandırılan kız da maskara durumuna düşer.

    Flörtte çok defa, iffet elden gider. Namuslu müslüman bir kız için bundan büyük felâket olmaz. Flörtle meydana gelen tahrîk, gençleri huzursuz, rahatsız ve saldırgan hâle getirir. Flört, birçok gençleri serseri, müsrif ve perişan hâle sokar. Flört, gençler arasında aşağılık kompleksi, kıskançlık, kin, nefret, karamsarlık, düşmanlık, anarşi ve çeşitli rûhî bunalımlar doğurur. Hattâ intiharlara sebep olur. Flört arzusu, tenhada buluşmaya dâvet eder. Sonunda, birçok gencin başı belâya girer.

    Flörtte iş eğlenceye dökülünce, genç erkeğin güveni sarsılır. Önce kızı zorlar, arzusuna kavuşunca da kızı ayıplar, düşük karakterli diye ona hakaret eder. Genelde bu hissî eğlencelerden sonra hep soğukluk olur. Genç erkek, kokladığı çiçekten hemen doyar, sonra başka bir renk, başka bir çiçek arar. Artık bu sahne onu avutmaz, ondaki esrar, onu çeken câzibe, bağ ve düğümler çözülmüştür. O artık başka bir câzibe, daha esrarlı bir düğüm ister, başka bir eğlenceleri kovalar. Onun için bu hususta kız ve kadın, çok hassas olmalıdır.

    Bunları yazdık ama, gençlere bunlar manasız gelir. Çünkü birisine gönlünü kaptıran gence verilecek nasihat, deli saçması kasul edilir. Ounun için Peygamber efendimiz, (Sevgi insanı sağır ve kör eder) buyurmuştur. Sağıra ne anlatsanız duymaz. Ne bâriz olayları gösterseniz görmez.

    Gençlere tavsiyemiz,. sâlih ana-babanın tavsiyelerine mutlaka uymalıdır! Ana-baba, oğlunun veya kızının evleneceği kişiye, evlatlarının gözü ile bakmaz. Acı tecrübelerin verdiği firâsetle bakar.



    Araştırmalarda,üzerinde durulacak en önemli husus; düzgün bir imana, itikada sahip olup olmadığı ve namazını kılıp kılmadığı, dinimizin emirlerine uyup uymadığı olmalıdır. Evlendikten sonra, namazımı kılarım veya örtünürüm sözlerine aldanmamalıdır. Namazını kılacak kadın veya erkek, örtünecek kadın şimdiden bunları yapmalıdırlar. Yaparım ederim deyip de evlendikten sonra büyük sıkıntkılara hatta ayrılıklara sebep olan az değildir.

    Eğer toplumda yanlış anlaşılmayacak ise dindar bir genç bulunduğunda, kız tarafının da talep etmesinde bir mahzur yoktur. Hz. Ömer kızını teklif etmiştir.

    Bu işin bir aracıya gördürülmesi de caizdir. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadırlar: "İki kimse arasında evlenme hususunda aracılık yapmak şefaatin üstün olanındandır."

    Dilimizde bu kimseye dünür, yaptığı hizmete de dünürcülük adı verilmektedir. Bu gibi iş gören şahısların dikkat edeceği bazı hususlar vardır. Şöyle ki:

    a) Kötü kimselere aracılık yapmamalı.

    b) Dünürcülük yaparken yanlış beyanda bulunmamalı.

    c) Bir kimsenin talip olduğu kadın veya kıza, o şahıs vazgeçmedikçe veya izin vermedikçe dünür göndermemeli ve aracılık yapmamalıdır.

    Bir de kocası ölmüş bir kadına, dört ay on günlük iddet içerisinde; yahut kocasından boşanmış bir kadına, boşanma iddetini beklediği sırada açıkça talip olmak dünür göndermek caiz değildir.

    İslam dininde her şeyin bir edebi vardır. Helaya hangi ayakla girilip hangi ayakla çıkılacağından tutunuz da, en basit görünen hususu bile dinimiz bir edebe raptetmiştir.

    Cemiyet içinde yaşamak mecburiyetinde olan bizlerin, birbirimizle olan münasebetleri, bu muaşeret kaidelerine göre tanzim etmemiz, cemiyetin ahenkli bir hayat sürmesine hizmet eder. Aksi halde bu yüzden kırgınlık ve dargınlık baş gösterir. Bu hususta tedbirsizlik bazan üzücü hadiselere bile sebebiyet vermektedir.
#11.02.2006 23:51 0 0 0
  • sagol ens kardes ellerin dert görmesin, ALLAH (c.c.) cümlemize dinine bagli,basi kapali,namazini kilan, namuslu bir es nasip eder insallah...

    ... A M I N
#12.02.2006 12:30 0 0 0
  • Cemalettin_

    sagol ens kardes ellerin dert görmesin, ALLAH (c.c.) cümlemize dinine bagli,basi kapali,namazini kilan, namuslu bir es nasip eder insallah...

    ... A M I N


    amin kardeşim amin
#12.02.2006 17:58 0 0 0
  • bilgi icin tesekürler kardes
#12.02.2006 20:11 0 0 0
  • bilgi için tesekkurler
#14.02.2006 11:47 0 0 0
  • teşekkürler
#05.03.2006 20:06 0 0 0
  • teşekkürler
#06.03.2006 16:35 0 0 0
  • Faydalı olabilir,ellerine sağlık
#06.03.2006 23:30 0 0 0
  • bu konu daha çok erkekleri ilgilendiriyor sanırım ben çekileyim
#07.03.2006 14:17 0 0 0
  • BIRAKINDA İNSANLAR DOĞRUYU YANLIŞI YASAYIP ÖGRENSİNLER.BU BİLGİ OLABİLİR AMA UYULMASI SART DEGİL.ZATEN DİNİMİZDE ASLA SART KOŞULMAZ.MADEM YAZIYORSUN OZMAN ERKEKLERİNDE EVLENECEGİ ZAMAN UYMASI GEREKEN KURALLRIDA YAZ.
#07.03.2006 18:13 0 0 0
  • ewet bence erkeklere özel bölümde yer almaliydi bu konu... bas rol oyuncu erkek kizlarsa figuran kalmis, ama bu malesef sirf bu yazida degil biz türklerde counlukta olan bi durum... üzülüorum ne diim....
#07.03.2006 18:27 0 0 0
  • BENİM GİBİ DÜŞÜNEN BİRİLERİNİ GÖRMEK GÜZEL.
    MALESEF EVLENECEK KIZLARDA BU KRİTERLERİ ARAYAN COGU ERKEK EVLENMEDEN ÖNDE ELALEMİN NAMUSUNA GÖZ DİKMEYİ KENDİNE PRENSİP EDİNİYOR.SONRA NAMUSLU KESİLİYORLAR.
    EŞİNİN BAŞÖRTÜ TAKMAMASINDAN DAHA BÜYÜK BİR GÜNAH BENCE.
#07.03.2006 18:32 0 0 0
  • önemli bir konu..
#07.03.2006 20:47 0 0 0
  • teşekkürler arkadaşım ellerine sağlık değerli bilgilerin için Allah (c.c) senden razı olsun.
#08.03.2006 08:15 0 0 0
  • paylaşım için sağol
#08.03.2006 17:03 0 0 0
  • @oikoumevh


    Eğer tartışma istiyorsan sakın benimle tartışmaya

    girme heleki islam

    bölümünde lütfen.Ben bazı bilgileri paylaşıyorum sizlerle senin dediklerine bak

    namustan girdin kasımpaşadan çıkacan nerdeydeyse dikkatli olalım,

    paylaşımlara,bilgilere ve o bilgileri sizlere sunan kişilere saygılı olalım
#08.03.2006 22:02 0 0 0
  • Bu değerli bilgi için teşekkürler bunu evleneceğmiz erkeklere de okutmalıyız galiba
#09.03.2006 13:54 0 0 0
  • paylaşım için teşekkür ederim.......

    Allah (C.C.) Razı Olsun
#09.03.2006 15:13 0 0 0
  • Allah razı olsun
#21.05.2007 10:04 0 0 0