HANGİ BESİN SİZE YARARLI

Son güncelleme: 14.02.2006 19:35
  • noimage
    Hangi besin size yararlı?
    Brokoli, yoğurt, süt, enginar... Sizce bu besinler yararlı mı? Yanıtınız ne olursa olsun yanılıyor olabilirsiniz... Sağlıklı sanılan birçok besinin bazıları için ölümcül olabileceğini belirten uzmanlara göre herkesin yararlı besinleri ayrı.


    Bilim adamları şimdiye kadar herkes için sağlık kaynağı olduğuna inanılan bazı besinlerin aslında bazı kişilere faydadan çok zararı olduğunu ortaya çıkardı. Lüksemburg'daki Reunis Kutter laboratuvarı araştırmacılarının bulgularına göre, 'her gıda maddesi her bünyede aynı etkiyi yaratmıyor', kimi için iyi ve sağlıklı olan bir başkası için atom bombası kadar tehlikeli olabiliyor.

    Birine yarar, diğerine zarar
    Bilim adamlarının geliştirdiği 'ImuPro300' adlı kan testi ise hangi besin maddelerinin hangi bünyelerle uyumlu olduğunu, hangilerinin zararlı olduğunu ortaya çıkarıyor.
    Araştırmacı gruptan biyokimyager Dr. Camille Lieners, "Bugüne kadar brokoli kesin olarak herkese faydalı olarak bilinirdi. Herkesin sık sık sağlıklı olduğuna inanılan enginar yemesi önerilirdi. Ancak birisinin bünyesinde olumlu etki yapan bir besin bir başkasında kronik hastalıklara yol açabilir" dedi.

    Sigara içen brokoli yemesin
    'Gıda intolerans (duyarlılık) testi' (ImuPro300) size faydadan çok zarar veren besinleri basit bir kan testi ile belirliyor. Test aynı zamanda kilo vermek isteyenler için de uygulanıyor.
    Dr. Camille Lieners testin kişiye özel olduğunu belirterek, "Test neticesinde hiç ummadığınız gıda maddelerinden uzaklaşmanız gerekebilir. Bu süt bile olabilir. Buna alternatif yoğurt ve brokoli var. Ancak o da birisine iyi gelirken bir başkasına zarar verebilir. Örneğin brokoli sigara içenler için çok zararlı. Bağışıklık sistemini provoke ediyor" diye konuştu.

    'Sinsice hasta ediyor'
    Dr. Lieners gıda duyarlılıklarında (intolerans) temel problemin vücudun duyarlı olduğu besin maddelerinin vücuda sinsice zarar vermesi ve bunun uzun bir süre ortaya çıkmamasından kaynaklandığını belirtti.

    'Alerji gibi değil'
    "Alınan gıdalar, bakteri, virüs, mantar ve parazitlerin yol açabileceği enfeksiyonların oluşmasını engeller, ancak vücut bu besinlere duyarlı ise alınan gıdalar bünyeyi olumsuz etkiler" diyen Dr. Lieners bu noktada 'gıda duyarlılığı' adı verilen bir durumun söz konusu olduğuna dikkat çekti. Ancak Dr. Camille Lieners gıda duyarlılığının alerjik reaksiyonlardan farklı olduğunu da vurguladı.

    Günler sonra anlaşılıyor
    Gıda duyarlılığında zararlı etkenin gıdanın tüketilmesinden günlerce sonra ortaya çıktığına dikkat çeken Dr. Lieners, "Eğer vücudun bir gıdaya karşı bağışıklık sorunu varsa, antikor dediğimiz G tipi globulinler oluşmaya başlar. Bu antikorları 'ImuPro300' testiyle yaklaşık 300 gıda maddesi için güvenli şekilde ortaya çıkartabiliyoruz" dedi.
    Belirli gıdalara karşı duyarlılık geliştirmenin birden fazla sebebi olabileceğini belirten bilim adamları, bunlar arasında gıdaların üretilme ve saklanma biçimleri, tek yönlü beslenme alışkanlığı, stres ve çevresel etkenler gibi pek çok değişkenin bulunduğunu bildirdi.

    'Zararlı' bağımlılık yapıyor
    Bu tür etkenler sonucunda kişinin sindirim sisteminin etkilendiğini, tüketilen gıdaların içindeki bileşenlerin bağışıklık sistemine yabancı gelmesiyle sürekli bir savaşın başladığını anlatan Dr. Lieners, "Kişinin bağışıklık sistemi, dolayısıyla metabolizması ve organizması sürekli ve artan bir stres altına girer" ifadesini kullandı.
    Bilim adamları bu durumda bir kısır döngünün ortaya çıktığını, kişinin kendisine zararlı olan besin maddelerine karşı bir uyuşturucu maddeye olduğu gibi bağımlılık geliştirebildiğini kaydettiler.

    ImuPro300 testi ne işe yarar?

    Dr. Camille Lieners'e göre 'ImuPro300' testiyle kişinin farkında olmadan alışkanlık geliştirdiği ve aynı zamanda da zarar gördüğü besinlerin izi sürülebiliyor. Test sırasında vücut tarafından oluşturulan IgG antikorlarının oluşup oluşmadığına bakılıyor. Ve eğer bu antikorlar oluşmuşsa vücudun hangi besinlere karşı duyarlılık geliştirdiği ortaya çıkarılıp buna göre önlemler alınıyor.

    Türkiye'de de uygulanıyor

    Bu sistem Türkiye'de ilk defa Vivitro Sağlık ve Kozmetik firması tarafından uygulanmaya başlandı. İşletmeci Bora Eren tarafından Dr.Camille Lieners'in yardımıyla Türkiye'ye getirilen sistem bünyeye dokunan besinleri tespit ederek özel beslenme profili çıkarıyor.

    Sonuç: Enginar bile zararlı!

    'ImuPro300' testini Milliyet muhabiri Nevsal Elevli de denedi. Test sonucunda Elevli'nin en çok sevdiği ve sağlıklı olduğuna inandığı için bolca tükettiği marul, roka, keten tohumu, enginar, üzüm, çavdar, şamfıstığı gibi ürünlere karşı vücudunda bir duyarlılık olduğu tespit edildi.
    Elevli'nin 36 gıda maddesine karşı duyarlılığı olduğu ve bu besinlerle ilişkisini bir süre kesmesi gerektiği ortaya çıktı. Bu çerçevede 1 yıl boyunca enginar yememesi önerilen Milliyet muhabiri, laboratuvar tarafından kendisine verilen listedeki gıdalardan istediği kadar tüketebilecek.

    Ortaya çıkabilecek sorunlardan birkaçı

    Bilim adamlarının verdiği bilgiye göre, kişinin kendisine zararlı olan maddeleri tüketmesi durumunda onlarca sorun ortaya çıkabiliyor. Bu sorunların başlıcaları ise şöyle sıralanıyor: Cilt sorunları, migren, aşırı kilo ya da aşırı kilo verme, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, romatizma, şişmiş göz kapakları, akne, idrar bozuklukları, nefes darlığı, egzama, halsizlik, sinirlilik, kalp ve dolaşım sorunları ve depresyon ortaya çıkabiliyor.
#13.02.2006 20:35 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler


#13.02.2006 21:19 0 0 0
  • paylaşımın için tşkler kardes
#13.02.2006 21:46 0 0 0
  • eevet bugun bu konu hakkinda cok ilginc haberler edindim..
    ve dogru bildiklerimiz yanlismis..
    tesekkurler
#13.02.2006 22:09 0 0 0
  • artık ne yiyecegimizi şaşırdık biri cıkıyor faydalı diyor bir diyeri zararlı diyor
    (ImuPro300) testini her yerde yaptırabiliyormuyuz acaba
#13.02.2006 23:47 0 0 0
  • teşekkürler paylaşımların için
#14.02.2006 09:37 0 0 0
  • bu test nerelerde yapılıyor acaba bilen varsa lütfen bana da bilgi versin.

    Acilen yaptırmalıyım
#14.02.2006 17:08 0 0 0
  • hayret doğrusu çok şaşırdım şu anda
    brokoliyi çok faydalı diye bilirdik hep..şimdi sigara içtiğimiz için yiyemicekmiyiz yani
#14.02.2006 18:19 0 0 0
  • teşekkürler arkadaşım
#14.02.2006 19:35 0 0 0