Ya Vedud Kelimesi Ne Anlama Gelmektedir

Son güncelleme: 29.04.2010 11:56
  • yavedut kelimesi ne anlama gelmektedir - yavedut kelimesin anlamı

    SORU:

    Ya Vedud Kelimesi Ne Anlama Gelmektedir

    CEVAP:

    Sevgili Kardeşim,

    Yüce Allah'ımızın 130 civarında İsmi vardır( Bize Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) vasıtasıyla bildirdiği isimleri, yoksa Rabb'imizin isimlerinin sayısı sonsuzdur). Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde "Allah'ın doksan dokuz -yüzden bir eksik- ismi vardır. Kim bunları ezberlerse Cennet'e girer." diye beyan edip ardından, bu İsimleri saymıştır. Bu 99 özel İsim'in hepsine birden ESMA'ÜL-HÜSNA (Ki -İsimlerin en güzelleri- demektir) denir. İşte bu 99 özel İsimden 48'inci sırada olan İsim, Allah'ımızın VEDUD İsmidir. Birazdan bu inanılmaz güzellik ve mânâ'daki VEDUD İsminin anlamını söyleyeceğim. Ancak ilk olarak diğer açıklamalarımızı yapalım.

    Sormuş olduğun kelime, aslında tek kelime değil iki ayrı kelimedir ve " Yâ VEDUT" şeklindedir. Türkçe'de bir kelimenin son harfi "d" olamayacağından, bu kelimeyi kendi aramızda "VEDUT" diye konuşuyoruz. Tıpkı AHMED diyemediğimizden AHMET, MAHMUD diyemediğimizden MAHMUT dediğimiz gibi. Dolayısıyla Arapça olan bu ifadenin aslı "Yâ VEDUD" şeklindedir. Özetlersek ; "Yavedut = Yâ Vedut = Yâ VEDUD"

    "Yâ" kelimesi ise bildiğin gibi, Arapça'dan Türkçe'ye "EY" diye çevrilen bir hitap ve seslenme kelimesidir. Mesela Yavuz Sultan Selim Hazretleri bir şiirinde gazilere şöyle sesleniyor:

    "EY gaziler yol göründü
    Yine garip serime
    Dağlar taşlar dayanamaz
    Benim ah u zârıma" .
    Aynı şekilde Arapça'daki "Yâ Rabbi" şeklindeki seslenme ifadesi, Türkçe'ye " Ey Rabb'im" diye tercüme edilir.

    Peygamber aleyhisselam bize, dualarımızda Allah'ımızın bu GÜZEL İSİMLERİNE yer vermemizi şiddetle tavsiye etmiş , bunun dualarımızın kabulüne vesile olacağını beyan etmiştir . Bu tavsiyeyi emir şeklinde Kur'an-ı Kerim'de de görüyoruz:"En güzel isimler Allah'ındır. O halde O'na o güzel İsimlerle dua edin...Araf suresi/Ayet 180" . İşte bu nedenle Müslümanlar, dualarına mesela Allah'ımızın 99 özel İsminden RAB ismini kullanarak "Yâ Rabb'i" veya Allah'ımızın RAHMAN ve RAHİM isimlerini kullanarak "BismillahirRAHMANirRAHİM" diye başlarlar. Ve duanın içinde de mesela günahlarının affedilmesini istiyorlarsa Allah'ımızın o konuyla ilgili İsmini duaya eklerler. Bu konuya şöyle bir dua parçasını örnek olarak verelim:" ...Yâ TEVVAB (Günahları bağışlayan demektir) günahlarımı affet, Yâ MUCİB(Duaları kabul eden demektir) dualarımı kabul et, Yâ SELAM (Selamete erdiren demektir) beni şu anki sıkıntılarımdan kurtarıp selamete erdir, Yâ REZZAK (Her yaratılmışa rızkını veren) ailemin,milletimin ve müslümanların rızkını genişlet, Yâ VELİ (Dost,arkadaş ve yardımcı demektir) üzerimdeki yükü hafiflet, Yâ MUMİD ( Eceli gelen canlının canını alan) son nefeste İman-Kur'an nasip et, Yâ MANİ (Kötülüğe ve istemediğinin olmasına engel olan demektir) Sen'in Rıza'na kavuşmamın önüne taş koymak isteyen her ne varsa onları engelle,..."

    VEDUD ismi ise, "Çok seven ve çok sevilen. İyi kullarını seven, onları rahmet ve rızasına erdiren; sevilmeye ve dostluğu kazanılmaya biricik lâyık olan" demektir. İşte yukarıda verdiğimiz örnekte olduğu gibi SEVDİĞİNE KAVUŞMAK İSTEYENLER; EŞİ , kardeşi , ana-babsı , arkadaşı gibi çok sevdiği kişilerle ile arasındaki muhabbeti incir çekirdeğini doldurmayacak sebeplerle azalanlar; Allah'ın sevgisini kazanmak isteyenler dualarında ve diğer zamanlarda zikir olarak "Yâ VEDUD, yâ VEDUD, yâ VEDUD..." şeklinde bu ifadeyi sık sık tekrarlamalıdırlar.
#29.04.2010 11:56 0 0 0