Yeniköy Köyü Ezine Çanakkale

Son güncelleme: 30.04.2010 13:34
  • Yeniköy Köyü Ezine Bilgileri -Yeniköy Köyü Hakkında - Yeniköy Köyü Tanıtımı - Yeniköy Köyü Resimleri




    İlçe: EZİNE - İl: ÇANAKKALE


    Köy Muhtarı: Bilgi Yok

    Muhtarlık Erişim Bilgileri:Bilgi Yok


    Çanakkale
    Bilgiler
    Nüfus 430 (2000)
    Koordinatlar
    Posta Kodu 17600
    Alan Kodu 0286
    Yönetim
    Coğrafi Bölge Marmara Bölgesi
    İl Çanakkale
    İlçe Ezine
    Web Sitesi http:
    Yeniköy, Çanakkale ilinin Ezine ilçesine bağlı bir köydür.


    Tarihçe

    Köy 1950 yılında Bulgaristan göçmenleri tarafından kurulmuştur.Bulgaristan'ın Eskicuma vilayetinin Obitel(Tekkeler) köyünden Çanakkale Ezine köylerine iskan edilen muhacirler, yerli köylüler ile kültür farklılığında dolayı uyum sorunu yaşayınca, Hacı Hasan Karakaş öncülüğünde, o yılların Çannakale Valisi Sayın Safettin Karanakçı'ya bu durumu iletmişlerdir. Valinin yardımları ile Çanakkale Boğazı girişinin Anadolu yakasında deniz sahilinde bulunan Kurtuluş Savaşı yıllarında boşaltılan bir Rum köyünün kalıntıları üzerine yeni bir köy kurulmuş ve Yeniköy adı verilmiştir. Bugünkü köy halkını oluşturanların ataları, Bulgaristan'ın Eskicuma - Tekkeler Köyü, Razgrad - İsperih kasabası ve Kırcaali vilayetinin köylerinden gelenler oluşturmaktadır.

    Kültür

    Köyün Yemek Kültüründe Dızmana Böreği ve Fırında Peynirli Biberdolması vardır. Sabah balıkçılar geldikten sonra sardalya mangallı yapılmaktadır sabah 6 da ve çok lezzetlidir

    Coğrafya

    Çanakkale iline 50 km, Ezine ilçesine 35 km uzaklıktadır. çanakkale boğazının girişinde bozcaada ve gökçeadanın karşısında tertemiz denize ve yemyeşil doğaya sahip şirin bir sahil köyüdür.

    İklim

    Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.


    Nüfus

    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007 530
    2000 430
    1997 7

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım,hayvancılık(( BALIKCILIK ))dayalıdır.yeniköy geçimini tarımda batak ovasından sağlar. özellikle domatesi meşhurdur. biber,mısır,buğday,pamuk,ayçekirdeği başlıca geçim kaynağıdır.hayvancılık gelişmemekle birlikte azda olsa küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapılır. balıkçılk köyün en önemli geçim kaynağıdır.ayrıca köy ünlü papaz plajı ve liman plajı ile meşhurdur.

    Altyapı bilgileri

    köyümüzde alt yapıcalışmaları kısmen yapılmıştır denizimiz ve kumumuz harikadır. .köyümüz çok fazla yerli trust çekmekle birlikte en ucuz ve en eğlenceli tatil mekanlarından biridir.özellikle atatürk çamlığımız ve denizzimiz ile çanakkalede eşi benzeri yoktur.saklı kalmış bircennettir,köyümüz milli parklar tarafından koruma altına alınmıştır ve sitalanı içerisindedir böyle olmakla beraber betonlaşmayacak ve doğa güzelligi bozulmayan yer olarak kalacaktır



    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Kaynak : Yerel Net
    Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
#30.04.2010 13:34 0 0 0