KANSERİ KOKLAYAN KÖPEKLER

Son güncelleme: 09.03.2006 17:46
  • ABD'li araştırmacılar özel eğitimli köpekler sayesinde insan nefesinden kanser tespiti yapabiliyor. California'lı uzmanlar beş köpeği özel olarak kanser hastalarını tespit etme konusunda eğittiklerini belirtiyor. İnsan nefesini koklayarak kanser olup olmadığını anlamaya çalışan beş köpek, akciğer kanserini bulma konusunda yüzde 99, meme kanserini bulma konusunda ise yüzde 88 oranında başarı gösteriyor. Sonuçlar umut veriyor, araştırmanın başındaki isim Michael McCulloh da sonuçlar karşısında şaşırdıklarını belirtiyor.

    Altısında da doğru
    Peki köpekler kanserli kişiyi nasıl tespit ediyor? McCulloch, bunu küçük bir örnekle gösteriyor. Biri kanser hastası beş kişi deney tüplerine üflüyor. Sonra bu tüpler başka kapların içine yerleştiriliyor. Ve gerisi köpeklere kalıyor.Köpeklerden Kobi, kapların çevresinde dolaşıyor ve altı denemede de kanserli nefesi bulmayı başarıyor.

    Şüpheciler de var
    Köpeklerin, kanserleri nefesi nasıl ayırt ettikleri şimdilik bilinmiyor. Ancak bunun kanserli hücreler tarafından yayılan küçük biyokimyasal maddelerle ilgisinin olabileceği belirtiliyor.Köpeklerin bu yüksek başarı oranına rağmen bazı uzmanlar çıkan sonuçlara ihtiyatlı yaklaşıyor. Houston'daki MD Anderson Kanser Merkezi'nin uzmanlarından Donald Berry de onlardan biri.Berry, "evet gerçekten etkileyici ama doğru olabilir. Böyle bir testte yüzde 99 başarı sağlanması hiç duyulmamış bir şey" diyor.

    Mia sayesinde hayata döndü
    Şüphelere rağmen canlı örneklerin anlattıkları etkileyici. Nancy Best, meme kanserine yakalandığını köpeği Mia sayesinde anlamış.Nancy, "Mia mememe doğru eğildi ve koklamaya başladı. Onun bunu yapması üzerine mememdeki tümörü buldum "diyor. Mia'nin bu beklenmedik davranışı sayesinde Nancy Best, kemoterapi ile görüp hayata dönmüş.

    Eski dosta yeni görev
    Bu örneklere ve araştırmalarda sağlanan başarıya rağmen, McCuloch daha katedilmesi gereken çok yol olduğunu söylüyor. Bu sonuçların kesinleşmesi durumunda, insanın en iyi dostunun çok daha başka anlamlar yükleneceği kesin görünüyor
#15.02.2006 07:49 0 0 0
  • cok ilginc veee cok farklı bir konu bu yaaa
#15.02.2006 16:26 0 0 0
  • paylaşım için sağol
#09.03.2006 17:46 0 0 0