Değigmenocağı köyü Güneş enerjisi su pompalama sistemi

Son güncelleme: 01.05.2010 12:16
  • www.değirmenocağı köyü
    Tecirli (Değirme nocağı) köyü Güneş enerjisi su pompalama sistemi projesi:
    Güneş Enerjisi: Güneş enerjisi dünyada hayatın temelini oluşturur. Bol ve temiz bir kaynaktır,
    Fotovoltaik piller şeklinde adlandırılan güneş panelleri, yarı iletkenlerin fotovoltaik etki özelliğini kullanarak, güneş ışığından elektrik enerjisini üretir. Güneş paneli üretiminde, gelişen teknoloji ile maliyetlerde geçmişe göre çok hızlı bir azalma görülmektedir.
    Avrupa Birliği ülkeleri, petrol fiyatlarındaki belirsizlik yüzünden fotovoltaik temelli cihaz üretimine 2008 yılında 14 milyar Avro harcadı.
    Fotovoltaik ürün sayısı 2003 yılından bugüne her yıl ortalama yüzde 40 artış gösterirken bu oran 2007 yılında yüzde 60'a yükseldi. Avrupa pazarında 5.7 milyar Avro ciro ile lider durumda bulunan Almanya'da, 100 binden fazla evde güneş enerjisi kullanılıyor.
    Özellikle temiz bir enerji kaynağı olması ve kurulumdan sonra neredeyse sıfır maliyetle çalışması güneş enerjisinin önemini arttırmaktadır. Güneş enerjisi günümüzde daha çok gelişmiş ülkelerde, katı yakıtların ortaya çıkardığı çevresel sorunları hafifletmek amacıyla alternatif bir çözüm olarak kullanılmaktadır.
    Güneş enerjisini kullanarak yer altından veya göl, akarsu gibi kaynaklardan su çekmek ve pompalama yapmak mümkündür. Seçilecek pompa modeli ile güneş paneli gücü ve sayısı, derinliğe, debiye ve kapasiteye bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.
    Güneş enerjisinin üstünlükleri :
    - Güneş enerjisi tükenmeyen bir enerji kaynağıdır.
    - Güneş enerjisi, arı bir enerji türüdür. Gaz, duman, toz, karbon veya kükürt gibi zararlı maddeleri yoktur.
    - Güneş, tüm dünya ülkelerinin yararlanabileceği bir enerji kaynağıdır. Bu sayede ülkelerin enerji açısından bağımlılıkları ortadan kalkacaktır.
    - Güneş enerjisinin bir diğer özelliği, hiçbir ulaştırma harcaması olmaksızın her yerde sağlanabilmesidir.
    - Güneşi az veya çok gören yerlerde biraz verim farkı olmakla birlikte, dağların tepelerinde vadiler ya da ovalarda da bu enerjiden yararlanmak mümkündür.
    - Güneş enerjisi doğabilecek her türlü bunalımın etkisi dışındadır. Örneğin, ulaşım şebekelerinde yapacakları bir değişiklik bu enerji tümünü etkilemeyecektir.
    - Güneş enerjisi hiçbir karmaşık teknoloji gerektirmemektedir. Hemen hemen bütün ülkeler, yerel sanayi kuruluşları sayesinde bu enerjiden kolaylıkla yararlanabilirler.
    Türkiye'de Güneş Enerjisi;
    Türkiye güneş ve rüzgar bakımından oldukça zengin bir ülke olmasına rağmen elektrik üretiminin sadece %0.14 ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından üretiyor. Türkiye, dünyada en çok talebin olduğu ispanya'dan sonra Avrupa'nın en fazla güneş potansiyeline sahip 2. ülkesi.



    Bölgelere göre güneşlenme süreleri:
    Türkiye'nin brüt güneş enerjisi potansiyeli 87.5 milyon ton eşdeğer petroldür. Bu değerin 26.5'i ısıl kullanıma, 8.75'i ise elektrik üretmeye uygundur. Ülkemiz günümüzde bu potansiyelin yüzbinde ikisinden yararlanmaktadır.
    Türkiyede bulunan konut sayısı yaklaşık 18 milyon dolayındadır. Bu konutlardan 4 milyonu çeşitli şekillerde güneş enerjisinden yararlanmaktadır. Güneş enerjisinin enerji maliyetlerine 600 milyon dolarlık katkısı vardır.(2007) Uzmanlar Türkiye'nin güneş potansiyelini yeterli seviyede kullanabilmesi durumunda 3.5 Milyar dolarlık bir tasarrufun yakalanmasının zor olmadığını söylemektedir.
    YILIN 200 GÜNÜ GÜNEŞLİ ; Güneş enerjisi konusunda büyük bir potansiyele sahip Türkiye de yıllık güneş enerjisi potansiyeli 380 milyar kilovat saat (kWh) düzeyinde. Yılın 200 günü güneşli olan Türkiye de bu miktar 56 bin megavatlık (MW) bir doğalgaz santralının enerjisine denk... EİE tarafından yapılan çalışmaya göre Akdeniz bölgesinin nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2956 saat (günlük toplam 8 saat), ortalama toplam ışınım şiddeti ise 1311 kWh/metre kare-yıl düzeyindedir.
    GÜNEŞTEN KAZANÇ ELDE EDİN; Enerji Bakanlığı ve EPDK'nın üzerinde çalıştığı güneş enerjisini kapsayan yeni mevzuat neticesinde, devletin yüksek alım garantisi ile ev sahipleri ve yatırımcılar ürettikleri elektriğin fazlasını devlete satarak ek kazanç sağlayabileceklerdir.
    ÖZGÜR VE ÇEVRE DOSTU ;Elektrik zamlarının ardı arkası gelmezken ve elektrik kesintileri kullanıcıların yaşamlarını sabote etmeye devam ediyorken güneş enerji sistemleri, kullanıcılara kesintilerden arınmış, çevre dostu bir hayat imkanı sunuyor.

    Tecirli (Değirmenocağı) köyünün muhtarlık olarak sürekli ve yeterlilik arz eden bir geliri bulunmamaktadır. Bu amaçla köyün suyun temininde kullanılan elektrik maliyeti yıllık 13,000 TL dir. Köyün günlük su ihtiyacı kış aylarında 80.000 lt yaz aylarında 150.000 lt'dir. İlk hedefimiz yaz aylarında günde 80.000 lt su pompalayacak şekilde güneş enerjisi paneli kurarak yenilenebilir, çevreci, doğaya zarar vermeden Osmaniye ilinde örnek bir sistem kurmak, köylümüzün ekonomisine katkı sağlamaktır.
    Yapılan fizibilite çalışmalarında tahmini olarak 35.000 TL olacağı değerlendirilmektedir. Güneş panelleri ile elde edilecek enerji ile köy bütçesine yılda 7 milyar kazandıracağı hesaplanmıştır. Sistemin ömrü 25 yıl olacağı hesaplanmıştır. www.degirmenocagi.com
#01.05.2010 12:16 0 0 0