Karahalil Köyü Merkez Tekirdağ

Son güncelleme: 03.05.2010 02:21
  • Karahalil Köyü Merkez Bilgileri -Karahalil Köyü Hakkında - Karahalil Köyü Tanıtımı -Karahalil Köyü Resimleri


    İlçe: MERKEZ - İl: TEKİRDAĞ


    Köy Muhtarı: SELAMİ DURMUŞ


    Muhtarlık Erişim Bilgileri:


    Telefon:
    0 (282) 214 37 12


    Tekirdağ
    Bilgiler
    Nüfus 82 (2000)
    Koordinatlar
    Posta Kodu 59000
    Alan Kodu 0282
    Yönetim
    Coğrafi Bölge Marmara Bölgesi
    İl Tekirdağ
    İlçe Merkez
    Web Sitesi
    Karahalil, Tekirdağ ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihi

    Saruhan Beyliğnden gelen Kara Halil adında efe ve kızanları tarafından 1390 yılında kurulmuştur.

    Kültür

    Köyün gelenek, görenek ve yemek|yemekleri hamur aşı olarak anılır.

    Hamur aşı adı verilen yemeği karahalil yerli halkı "GACAL" lar çok sevmektedir

    köyde yapılan düğünlerde sabaha kadar süren coşkulu ve sınırsız eğlenceleriyle Tekirdağ ve çevresinde adını duyurmuştur.Köyde bir kız evleneceği zaman damat evine gitmeden önce davullar eşliğinde arkadaşları ve davetlilerle birlikte en yakın arkadaşına gider orada da bir süre eğlendikten sonra içi çikolata şeker ve para dolu olan testiyi kırdıktan sonra tekrar evine döner ve gelin arabasına binerek kocasının evine o şekilde gider.Köyden kız alacak olan düğün alayı köyün gençleri tarafından köyün dışarısında durdurulur ve oradan kız evine kadar saz ekibiyle oynayarak eğlenceyle misavirperverce getirilir.Evlenecek olan kızın çeyizinin alınması sırasında damattan sembolik bir ücret alınır (ki buna TOPRAK BASTI PARASI denir) ve köy sandığına verilerek gerekli işlerde harcanmak üzere saklanır.

    Coğrafya

    Tekirdağ il merkezine 30 km uzaklıktadır. Bulunduğu mevkiide yükselti olarak çevre köylere göre daha hakim bir tepede bulunur. Düz,verimli arazileri ve tatlı su kaynaklarının bolluğuyla dikkat çeker. Tekirdağ ili Hayrabolu ilçesi yoluna ve merkeze olan yakınlığına rağmen giderek artan iç göç nedeniyle nüfusu gün geçtikçe azalmaktadır.

    İklim

    Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.

    Nüfus

    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2009 110
    2007 85
    2000 82

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.bağcılık,bahçecilik,seracılık sulamalı tarım ve arı yetiştiriciliği gibi faaliyetler müsait yer olmasına rağmen profesyonelce yapılmamakta kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar amotörce uğraşılmaktadır. köy halkı dışarıdan gelen ve arıcılık yapan işletmecilerin arazilerini kullanmalarına gönüllü olarak karşılıksız mevsimlik olarak izin vermektedir.ayrıca hasat sonrası tarlada kalan buğday sapının toplanarak kâğıt fabrikalarına satılması ve böylelikle geri dönüşüme de katkıda bulunulması hayvancılıkla uğraşmayan ve bu sapa ihtiyacı olmayan köy halkının bazı kesimine ekonomik gelir sağlamaktadır.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Köy içerisinde ki muhtar seçimleri ağalık usulü olur köyün ileri gelenleri seçilmektedir. Bu ileri gelenlerin muhtar seçilebilmesi için soy ve köken araştırması yapılıp en zenginleri muhtar seçilmektedir. Bunlara örnek Selami DURMUŞ tur.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2009 - Selami DURMUŞ
    2004 - Selami Durmuş
    1999 - Muhterem Çömez
    1994 - Muhterem Çömez
    1989 - Arif Keskin
    1984 - Arif Keskin

    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır su köy sınırları içerisindeki bir kaynaktan çıkarılıp depolanarak oradan evlere ulaştırılır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan her iki yol da asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    noimage


    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Kaynak : Yerel Net
    Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
#03.05.2010 02:21 0 0 0