Kurdeşen Nedir ve Kurdeşen Hastalığı Neden Olur

Son güncelleme: 03.05.2010 13:09
  • kurdaşen hastalığı nedir - kurdaşen hastalığının sebebleri - kurdaşen hastalığı hakkında - kurdaşen hastalığının tedavisi
    Kurdeşen Nedir ve Kurdeşen Hastalığı Neden Olur? Kurdeşen (ürtiker) vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen etrafı kızarık, ortası soluk, yüzeysel ve kaşıntılı cilt döküntüleridir. Kaşıntılı, kabarık, 2 mm den 30 cm ye varabilen farklı boyutlarda ve şekillerde görülen plaklar biçimindedir.

    Plak biçimindeki bu döküntüler genel olarak 20 dakikayla 3 saat arasında devam edip, iz bırakmadan gider. Sonra başka bir yerde yeniden oluşur. Derideki kızarık alanlar birleşip, büyük, yuvarlak ya da düzensiz biçim alabilirler. Kızarıklıklar bastırılınca beyazlaşıp solar. Yaygın kaşıntı ve yanma hissi görülür. Tek bir ürtiker plağı 24 saatten daha uzun sürmez, fakat tekrarlayarak sürebilir ya da kronik bir durum alabilir.

    Kurdeşen diğer insanlardan daha hassas olmaları ve daha kolay reaksiyon göstermeleri sebebiyle alerjik bünyeli kimselerde daha fazla görülür.

    Toplumda kurdeşen olarak bilinen ürtiker adı latincesi Urtica olan ısırganotundan kaynaklanmaktadır. Ciltte meydana gelen döküntü ısırganın ciltte yaptığı reaksiyona benzetildiği için bu şekilde adlandırılmıştır.

    Kurdeşen hastalığı toplumda yüzde 15-20 arasında görülür. Kadınlarda daha fazla görülen kurdeşen, genel olarak 20-40 yaşlarında daha çok görülüyor.

    Kurdeşenin en belirgin özelliği ciltte 1-2 santim çapında kırmızı, kabarık, kaşıntılı, yer değiştiren döküntülerin buunmasıdır. Kabarıklıklar genel olarak yüzde, kollarda, bacaklarda ve parmaklarda meydana gelir.

    Stres, fiziksel unsurlar, bazı cilt sorunları ya da cilt dışı sistemik rahatsızlıklar ve ailesel hastalıklar kurdeşenin önemli sebepleri arasında yer alır.

    Kurdeşen hastalığının iki türü vardır. Her ikisinde de döküntünün görünümü aynıdır, süreleri ise farklıdır.

    Akut hastalık genellikle 24 saat içinde düzelir. Tekrarlayan ürtiker plakları nadir olarak bir aya dek devam edebilir. Her yaş gurubunda görülebilir ve Kronik ürtikere nazaran daha çok rastlanır.

    Akut ürtiker parazit, bakteri, mantar, virüs biçimindeki enfeksiyonlar, fıstık, fındık, yumurta, süt, balık, kabuklu deniz ürünleri, ilaç reaksiyonları ( antibiyotikler, ağrı kesiciler, epilepsi ilaçları), böcek sokmaları akut ürtikerin sebepleri arasındadır.

    Kronik ürtiker genç erişkinlerin rahatsızlığıdır. En az 6 hafta müddetince her gün ya da bir iki gün arayla döküntüler meydana gelir.

    Kronik ürtikerde neden çoğunlukla anlaşılamaz. Hastaların sadece bir bölümünde sebep anlaşılabilir. Stres, fiziksel faktörler, ailesel hastalıklar, bazı cilt rahatszlıkları ya da cilt dışı sistemik hastalıklar kronik ürtikerin sebepleri arasında yer alır. Kronik üritkerde yüzde 70-80 oranında sebep bulunamamaktadır.

    Kurdeşen Tedavisi
    Kurdeşen hastalığının tedavisi için öncelikle kurdeşene sebebiyet veren unsurun alımına son verilmesi gerekir. Kurdeşene sebep olan başka bir sistemik rahatsızlık bulunuyorsa onun tedavisine başlanmalıdır.

    Kurdeşenin yol açtığı şikayetler için antihistaminikler kullanılır. Tek bir ilaç ya da öbür ilaçlarla kombinasyon biçiminde de verilebilir.

    Alıntı
#03.05.2010 13:09 0 0 0