Çitanın Saatteki Hızı

Son güncelleme: 07.05.2010 13:03
  • çitanın saatteki hızı nedir - çitanın saatteki hızı nedir hakkında -


    Kısa mesafelerde dünyanın en hızlı koşan hayvanıdır; saatteki hızı 120 km'yi bulabilirÇita (Sanskritçede benekli anlamına gelen Çitraka sözcüğünden gelir) (Acinonyx jubatus) Kedigiller ailesinin ilginç bir üyesi olup,aslanlar gibi sürü halinde veya saklanarak avlanmak yerine, yüksek hızının avantajını kullanarak avlanan bir hayvandır.



    Kısa mesafede (460 metreye kadar) 100 km/saatlik bir hızı tutturabildiği gibi, sıfırdan 100 km/saat hıza sadece 3,5 saniyede erişebilmektedir. Vücdunda benekli olup başı küçüktür.Gözlerinin altından ağzına ve çenesine inen siyah çizgiler bulunur. En önemli özelliği de dünyanın en hızlı koşan memelisi olmasıdır.


    Dişi çitalar yirmi ilâ yirmi dört aylıkken ergenliğe erişirler. Öte yandan erkek çitalar bu sürece on iki aylıkken ulaşırlar. Buna karşılık cinsel birleşme üç yaşından evvel nadiren gerçekleşir.


    Çita yavrularında ölüm oranı yüzde 90''dır. Genellikle sırtlan ve kartalların saldırılarına kurban giderler. Yavrular genellikle 1320 aylıkken annelerinden ayrılırlar. Çitalar 20 yıldan daha uzun süre yaşayabilirlerse de çoğu zaman ilerleyen yaşla birlikte azalan süratleri dolayısıyla daha kısa yaşarlar.


    Çitanın avlanma sırasındaki koşusu genellikle bir dakikadan daha kısa sürer
#07.05.2010 13:03 0 0 0