Hastalıkların ilacı beslenme

Son güncelleme: 28.02.2006 10:21
  • Kış mevsiminin en büyük özelliği, hiç kuşkusuz kendine özgü hastalıkları da beraberinde getirmesi. Soğuk algınlığı, grip, bronşit derken yorgan-döşek serilmemek elde değil. Çünkü bu dönemde milyarlarca mikrop havada uçuşuyor, virüsler ve serbest radikaller her gün vücuda hücum ediyor.


    Acıbadem Hastanesi Kozyatağı'ndan Diyetisyen Reyhan Nergiz, kış aylarında salgın hastalıkların, özellikle de gribin artmasıyla birlikte vücut direncinde azalma görüldüğüne dikkat çekerek, aktif ve güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde yeterli ve dengeli beslenmenin yattığını bildiriyor.

    Dünya Sağlık Örgütü'nün, antioksidan etkiye sahip oldukları için günde 5-9 porsiyon sebze-meyve tüketilmesini önerdiğini hatırlatan Diyetisyen Nergiz, "Bu nedenle sofrada sebze ve meyveler eksik edilmemeli. Özellikle de C vitamini bakımından zengin olanları. Çünkü C vitamini, bakterilere karşı savaşan savunma hücrelerine nüfuz ediyor ve vücudu zararlı maddelere karşı koruyor. Bu sayede enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltıyor, enfeksiyon oluşmuşsa hastalığın daha kısa sürede atlatılmasını sağlıyor" diyor.

    Nergiz, kış mevsiminde, C vitamininin yanı sıra antioksidan özelliğe sahip A ve E vitaminlerine de daha fazla ihtiyacın bulunduğunu belirterek, "Antioksidanlar, hücrelerdeki oksitlenmeyi önleyen maddeler olarak nitelendiriliyor. Bunu vücudunuzdaki bazı enzimleri arttırıp savunma mekanizmanızı daha da güçlendirerek gerçekleştiriyorlar. Böylece bağışıklık sisteminiz güçleniyor ve bu sayede vücut direnciniz artıyor" diye konuşuyor.

    Lifli besin tüketilmeli

    Hem kış mevsimini sağlıklı ve zinde geçirmek hem de kabızlık sorunuyla karşılaşmamak için sofrada lifli besinlere ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Reyhan Nergiz, "Haftada 2-3 kez kuru baklagil, her yemekte de salata tüketmeye özen gösterin" diyor.

    Diyetisyen Nergiz, kış mevsiminde bol sıvı tüketiminin sağlık açısından büyük rol oynadığını da vurgulayarak, "Suyun, vücutta gerçekleştirdiği pek çok önemli işlevi var. Su, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlıyor, dolaşım ve boşaltım sistemini düzene sokuyor. Kaybedilen mineralleri vücuda kazandırıyor, cilde canlılık veriyor. En önemlisi de bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve yeni hücre üretimini hızlandırıyor. Dolayısıyla her gün 2.5-3 litre sıvı almayı ihmal etmeyin. Günde 8-10 bardak su içip, bol sebze meyve tüketerek sıvı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz" diye konuşuyor.

    Grip ve soğuk algınlığında etkili yöntemlerden birinin de bitkisel çaylar içmek olduğunu kaydeden Nergiz, "C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu, bağışıklık sistemini güçlendiren etkisi sayesinde özellikle gribe karşı son derece etkili. Soğuk havalarda mutfağınızda bulundurmanız gereken bir diğer bitki de adaçayı. Ihlamur göğsü yumuşatıyor, balgam söktürüyor ve vücudun terlemesini sağlıyor.

    Zencefil, rezene, anason, kekik otu, ağaç hatmisi gibi bitkiler de soğuk algınlığı ve gribe karşı son derece yararlı. Ancak bu çayları yan etkilerine karşı günde 1-2 fincandan fazla tüketmeyin. Pek çoğumuz kış mevsiminde yarar sağladığı düşüncesiyle çayımıza limon ilave ediyoruz ama bu noktada unuttuğumuz bir şey var. C vitamini sıcak ortamda etkisini kaybediyor. Dolayısıyla limonu ılık çayla birlikte ya da ayrı tüketmenizde yarar var" diyor.

    Az yağ, bol protein

    Diyetisyen Reyhan Nergiz, kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için yağ tüketimini azaltmaya özen gösterilmesi gerektiğini de belirterek, "Çünkü aşırı yağ tüketimi, vücuttaki bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek hastalıklara yakalanma riskinizi arttırıyor. Bir başka olumsuz yönü de, hastalık süresini uzatması. Yemeklerden alacağınız yağ yeterlidir. Dolayısıyla ekmeğinize yağ sürmeyin, kırmızı etin yağlı bölümlerini ayırın, yararlı diye zeytinyağına fazla ekmek bandırmayın" diye konuşuyor.
#27.02.2006 15:28 0 0 0
  • paylaşımların için teşekkürler
#27.02.2006 15:45 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#27.02.2006 17:41 0 0 0
  • sağlığımızın yağı taşı doğru beslenmektir.
    teşekkürler
#27.02.2006 18:38 0 0 0
  • değerli bilgilerin için teşekkürler arkadaşım eline sağlık
#27.02.2006 19:37 0 0 0
  • tamamen katılıyorum doğru beslenme çok önemli ne demişler can boğazdan gelir değilmi
#27.02.2006 20:55 0 0 0
  • teşekkürler



#28.02.2006 10:04 0 0 0
  • Teşekkürler.
#28.02.2006 10:21 0 0 0