Botox'ta Joker Yüz sendromuna dikkat

Son güncelleme: 24.04.2008 13:14
  • Doğru yapılan Botox, yüzdeki kırışıklıkları toparlamada etkili ve kolay bir yöntem. Ancak uygulama hataları "joker yüz" denilen mimiksiz, ifadesiz, gözleri asılı gibi duran, kişiyi mutsuz eden sonuçlara yol açabiliyor. Şaşılık, göz kapağı düşmesi, kaşların fazla yükselmesi, alında, yüzde aşırı gerilme veya asimetri diğer istenmeyen kötü sonuçlar. Nadir de olsa başağrılarını başlattığı görülüyor.

    Uzmanların önerisi, Botoxun kuaföre ya da güzellik merkezlerine değil bu alanda uygulama eğitimi almış doktorlara yaptırılması. Çinden ithal Botox serumlarından uzak durulması.

    Botilinum toksin A, aslında 20 yılı aşkın süredir tıpta kullanılıyor. Sinir sistemi hastalıkları, aşırı kas kasılmaları, şaşılık tedavisinde yararlı. Bugünkü geniş kullanım alanını ve şöhretini bir tesadüfe borçlu. Kanadalı cilt hastalıkları uzmanı Dr. Alastair Carruthers, göz doktoru olan eşi Dr. Jean Carruthersin şaşılık tedavisinde uyguladığı botilinum toksin Anın yüzdeki kırışıklıkları toparladığını fark etti ve bu amaçla kullanmaya başladı. Ardından geliştirdiği yöntem, diğer cilt uzmanlarına yayıldı. Kolay ve kısa zamanda uygulanması, etkisini hemen göstermesi, gözle görülür düzelme sağlaması gibi nedenlerle Botoxun ünü hızla yayıldı. Türkiyede de özellikle büyük illerde hızla kabul gördü. Yaygınlaştı.

    Teknik tüm talepleri karşılayabilir

    Türkiye Kozmetik Araştırmacıları Derneği İkinci Başkanı, cilt hastalıları uzmanı Dr. Erçin Özüntürk, Fransa gibi bazı ülkelerde Botoxu sadece deri hastalıkları uzmanı ve plastik cerrahların hastaya uygulamasına izin verildiğini anlatıyor. Türkiyede böyle bir kısıtlama yok. Farklı branşlardan hekimler, konuyla ilgili eğitim programından, çalışma toplantılarından sonra Botox yapmaya başlıyorlar: "Botoxu kişilerin isteği doğrultusunda yapıyoruz. Ne istediklerini soruyoruz. İstedikleri yüz ifadesine göre hareket ediyoruz. Teknik, madde bize istenileni yapmaya olanak sağlıyor. Donuk görünen ifadeyi bazen kişiler kendileri istiyor. Alınları hareket etmesin, kırışık kalmasın diyorlar. Aslında mimikleri, ifadeyi koruyarak Botox yapmak da mümkün. Kullanılan ilaç miktarı değiştirilerek bu ayarlanabilir."

    Kaş yaparken göz kapağı düşüyor

    Uludağ Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Kliniğinden Prof. Dr. Mesut Özcanın söylediğine göre de, Botoxun istenmeyen sonuçlarını düzeltebilmek için öncelikle ilacın etkisinin geçmesini beklemek gerek: "Bu cerrahi bir işlem değil. Sadece plastik cerrahlar yapmalı, demiyoruz. Ancak Botox uygulayan kişiler, mimik kasların yapısını, fonksiyonlarını, birbiriyle komşuluklarını iyi bilmeli. Aksi takdirde kaşların arasındaki çizgileri yok edeyim derken göz kapağını kaldıran kası da felç ediyorlar. Göz kapağı düşüyor."

    Türkiye Kozmetik Araştırmacıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Yazan, Botoxun bir saatlik eğitimle öğrenilemeyeceğini söylüyor. Dernek olarak konuyla ilgili çalışma toplantıları düzenlediklerini anlatan Prof. Dr. Yazan, "Ehil ve eğitimli ellerde yapılması şart" diyor.

    Botox yaptıracaksanız...

    Çinden, bavul ticaretiyle, ucuza botilinum toksin A getiriliyor. Denetimsiz üretilen bu ilaçların içeriği kuşkulu. Doktorunuza kullanacağı ürünü ve hangi yolla sağladığını sorun.
    Botoxun ciddi bir yan etkisi bulunmasa da, geçici bir şişlik, morarma olabilir.
    Gebelik ve emzirme döneminde zararlı bir etkisinin olup olmadığı henüz bilinmiyor. Bu dönemde yaptırmamanızda yarar var.
    Sinir-kas sistemine ait hastalığı olan kişiler (Eaton-Lambert sendromu, myastenia gravis gibi) yaptırmamalı.
    Botox nerelerde kullanılır

    Alın bölgesindeki yatay çizgiler
    İki kaş arasındaki çizgiler
    Her iki kaş yan tarafının yukarı kaldırılması
    Gözlerin etrafındaki kaz ayağı denilen çizgiler ve kırışıklıklar
    Alt göz kapağındaki çizgiler ve kısık göz şikayetinin düzeltilmesi
    Burun köküne yakın yer alan yatay çizgiler
    Burun ucunun kaldırılması
    Sigara tiryakilerinin dudak kenarlarında oluşan çizgiler
    Dudak köşelerinin yukarı kaldırılması
    Alt dudak ile çene arasındaki yatay çizgi
    Boyundaki çizgilerin tedavisi
    Eller, ayaklar, yüz ve koltukaltındaki aşırı terlemenin tedavisinde.
    Yılan zehri değil

    Botox yaygın kanının aksine bir yılan zehiri değil. Clostridium botulinum adlı bakteri tarafından salgılanan bir protein. Botox, ince uçlu iğnelerle kas içine zerkediliyor. Uygulama süresi yaklaşık 10 dakika. Etkisi 3-7 gün sonra görülüyor. 3-6 ay sürüyor.
    noimage
#27.02.2006 19:02 0 0 0
  • ben almayayım
#01.03.2006 17:41 0 0 0
  • bende almiyim :D
#02.03.2006 15:03 0 0 0
#24.04.2008 13:14 0 0 0