Başhoroz Köyü Boğazlıyan Yozgat

Son güncelleme: 24.05.2010 21:18
  • Boğazlıyan Başhoroz Köyü - Başhoroz Köyü Hakkında - Başhoroz Köyü Tanıtımı - Başhoroz Köyü Resimleri


    Başhoroz, Yozgat ilinin Boğazlıyan ilçesine bağlı bir köydür.


    Tarihi

    Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında kesin bilgi olmamakla birlikte şifahen gelen bazı rivayetler mevcuttur.bunlardan en meşhuru şöyledi. Orta anadoludan gelen türk boylarından bozoklar koluna mensuptur. Kayserinin incesu ilçesinde ve özvatan ilçesinde başhoroz kelimesini kullanan mahallelere ve soy isimlere bakılırsa bu kelimeyi bilinçli olarak daha sonra gelen nesiller tanışsınlar, buluşsunlar diye kullanmışlardır. netekim bu isimden ve dedelerinin nasihatlarından yola çıkan yöre sakinleri benzer hikâyelere şahit olmuşlardır. bu durumda gösteriyorki,bu üç yerde kalan kimseler ikiyiz üçyüz yıl önce birliktelermiş.köyde fakılar,yörükler ve tülekler olmak üzere farklı tarihlerde geldikleri anlaşılan üçayrı boy ismi mevcuttur.Bunlardan fakı olanların bu ismi, arapçada fakih(hukukçu)anlamına gelen kelimeden aldıkları bilinmektedir. Zira köye ilk yerleşen ve en kalabalık nüfusa sahip olan fakıların köye yerleştikleri sırada boya başkanlık eden kimsenin islam alimi(hoca-imam)olduğu biliniyor. Fakı kabilesinin ilk olarak Arabistan'ın Mekke kentine geldikleri Anadolu'da ilk olarak Adana'ya yerleştikleri, daha sonra bu yöredeki sineklerin develeri rahatsız etmeleri üzerine önce Özvatan daha sorada Başhoroza geldklri rivayet ediliyor.

    Kültür

    köyün gelenek görenek ve ananeleri çevre köylere yakın olmakla birli kte onlardan farklı olanlarıda mevcuttur örneğin domaçça,patatesanlamında, pelverde salça anlamında ,puhare baca anlamında kullanılmaktadır. bu gibi bazı farklı kelimeler eskişehir ve afyon da yaşamaktadır.Başhoroz köyünün kırk-elli yıl önceki kültür yapısı ile günümüzdeki kültür yapısı arasında mealesef oldukça büyük farklar vardır.Dedelerimizin ninelerimizin anlattıkları düğünler, nişanlar,kına geceleri, köy odalarında oynanan oyunlar, yapılan şakalar,eğitim öğretim faaliyetleri, yardımlaşma,hatta toplu yapılan ibadetler ve sonrasında yenilen yemekler yapılan sohpetler gerçekten çok hoş.

    Mesela; şu olay son derece güzel ve ibrete şayandır.yaklaşık elli yıl kadar önce, sabah namazında, namazkılma yaşın ahelen hemen herkes, camide buluşurlar.Cemaat halinde namzlarını kılarlar.Sonrada Abidin hoca(emmi)nin evine giderlermiş. Bunlar ev gelinceye kadar evin hanımı çamur va taştan yapılmış fırını yakar. taze taze çörekleri yapar, hazır edermiş.Topluluk evin önünde "örtme"denen önü açık yerde otururlar,Abidin hoca hazır bulunanalardan namaz surelerini dinler, yanlış okuyanların hatalarını düzeltir,çocuklarla özel ilgilenir, onlara dini bilgiler verirmiş. Osıraya kadar taze çörekler gelir peynir vs. ile yenirmiş. güneş doğarken de herkes evlerine ve işyerlerine dağılırmış.
    O dönemde sevgi, saygı ve goşgörünün yanında yardımlaaşma ve dayanışmada çok yaygınmış. Kazım ULUSOY'dan dinlediğime göre,bir yıl Kazım emmi ekinleri harmana getirmekte geç kalmış.Akşam vakti komşuları dolaşmış. onlardan yardım istemiş.Sabah olduğunda tam otuz yedi kağını bizim tarlalarda imiş. Akşam olduğunda bütün buğdaylarımız harmana gelmiş. Köylü yaptığı bu iş için bir kuruş bile istememiş.

    Coğrafya

    Yozgat iline 100km, Boğazlıyan ilçesine 10 km uzaklıktadır.

    İklim

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

    Nüfus

    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007
    2000 325
    1997 316

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.eskiden buğday,arpa,çavdar,yulaf,mercimek ve nohut daha çok ekilirdi. daha sonra pancar,mercimek,nohut ve ayçiçeği buğdaydan sonra en çok ekilen ürünler oldular. geçmişte mısır,patates,soğan,fasulye,her evin kışlık ihtiyacını karşılayacak kadar yetiştirilirdi.

    Şimdilerde ise bazı ürünlerde ihtisaslaşma oldu. Ticari amaçlı olrak buğdayın yanı sıra pancar, patates, fasulye,salatalık, domates,soğan,kavun ve karpuz da yetiştiriliyor.
    Hyavancılık konusunda da bazı değişiklikler oldu. Önceleri her evde otuz kırk koyun ve bir kaç sığır bulunurdu. Şimdi ise pek çok eved koyun ve sığır hatta tavuk dahi bulunmuyor. Bunula beraber geçimini hayvancılıka sağlayanlar mevcut. Ve bunlar genellikle koyun yatiştiriyorlar. köde yüzelli baş koyunun üzerinde koyunu olan on -onbeş vatandaş var.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2009-TUNCAY KOÇ

    2004 - İbrahim Temur

    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu vardır.ilk öğretim birinci kademe(1,2,3,4,5.)sınıflara eğitim ve öğretim verilmektedir.2009-2010 yılında anasınıfıda açılacaktır.Bunun yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır.ilköğretim ikinci kademe öğrencileri Boğazlıyan Merkez cumhuriyet ilköğretim okulunda eğitim ve öğretime devam etmektedir. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.Kanalizasyon için gerekli çalışmalar yapılmıştır. Foseptik çukuru için yer temin edilmiş,2009 yaz dönemi için sıraya alınmıştır. Köydes projesi dahilinde bu işler tamamlanacaktır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köye haziran itibarı ile bir köy odası yapılmıştır.

    noimage
    noimage


    Kaynak : Yerel Net , Vikipedi, özgür ansiklopedi


    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
#24.05.2010 21:18 0 0 0