Yapmak İçin Geç Kalmadınız!
Hepimiz az çok vitamin ve mineraller hakkında bir şeyler biliyoruz. Geçen aylardaki yazılarımda sizlerle vitaminleri detaylıca paylaşmıştık. Bu ayki yazımın konusu sağlıklı bir geleceğe yatırım yapmak için almanız gereken tedbirlerden birisi olan kalsiyum ve magnezyum takviyesi.

İlk önce vücut için vitaminler kadar önemli olan mineraller hakkında kısa bir bilgi verirsek;

Mineral Nedir?

Mineraller vücudun kendi kendine oluşturamadığı inorganik maddelerdir ve sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Onlar olmadan vücudun yaşaması için gerekli fonksiyonları sağlıklı bir şekilde sürdüremeyiz. Sağlığımız için bu denli önemli olan 15'ten fazla sayıda mineral vardır.

Mineraller çoğunlukla vitaminlerle birlikte çalışarak vitaminlerin en fazla ihtiyaç duyulan bölgeye ulaşmalarını sağlarlar; bir nevi vitaminleri vücudumuzda taşır diyebiliriz. Genel olarak mineraller; hücrenin korunması, sağlıklı kemik, diş ve cilt yapısı için çok önemlidir.

Unutmamak gerekir ki bu denli önemli olan minerallerin yeterli düzeyde alınmaması sağlığımızı direkt olarak etkilemektedir.

İşte sağlıklı bir geleceğe yatırım yapmak için önemli olan minerallerden kalsiyum ve magnezyum hakkında bilmemiz gereken önemli birkaç nokta;

Kalsiyum

Sağlıklı vücut yapısı için gerekli olan en önemli minerallerden birisidir. Kalsiyumun büyük oranda vücudumuzdaki kemiklerde bulunmaktadır.

Hepimizin bildiği gibi süt, yoğurt, peynir, çökelek, sütlü tatlılar iyi birer kalsiyum kaynağıdır. Her yaş grubu için önemli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanması için günde en az 1-2 bardak süt veya yoğurt veya 2-3 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir tüketmek gerekir. Özellikle çocukluk ve gelişme çağında alınan kalsiyumun yaşlandıkça önemi daha da artmaktadır.

Yeterli kalsiyum alınmadığında; diş ve sırtta ağrılar, kemiklerde zayıflama, çatlama veya kolay kırılmalar görülebilir. Ayrıca vücuttaki kalsiyum miktarı sadece kemikler için önemli değildir. Aynı zamanda vücuttaki bütün fonksiyonlarda da görev almaktadır. Özellikle vücuttaki demirin kullanımı için önemlidir.


Magnezyum

Sinir ve sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kasların gevşemesini sağlayan önemli minerallerden birisidir. Magnezyum sakinleşmeye yardımcı olduğu için
"Anti-stres Minerali" olarak da bilinir. Ayrıca dişlerin sağlıklı olmasına destek verir.

Magnezyum; özellikle kalsiyum, C Vitamini, fosfor, sodyum ve potasyumun vücutta daha etkili bir şekilde kullanabilmesini sağlar. Ayrıca kandaki şekerin enerjiye dönüştürülmesinde önemli bir rol oynar.

Magnezyum doğada yaygın olarak bulunur; özellikle su, kaynak suları ve tüm yeşil bitkiler iyi birer magnezyum kaynağıdır. Doğada bu kadar yaygın olmasına karşın gün geçtikçe magnezyum alımı azalmaktadır.

Ispanak, kuru yemişler, tohumlar ve tüm hububatlar iyi bir magnezyum kaynağıdır. Ayrıca muz, avokado, kakao, dil balığı gibi yiyeceklerde magnezyum bulunmaktadır.
Magnezyum eksikliği menopoz ve osteoporoz (kemik erimesi) için bir risk faktör oluşturmaktadır. Yapılan bazı araştırmalar magnezyum desteğinin kemik mineral yoğunluğunu artırdığını göstermektedir.

Magnezyum fazlalığı vücuttan idrar ve gaita ile atılabilir. Ancak özellikle yaşlılarda ve böbreklerle ilgili hastalıklarda magnezyum atımı zorlaşabilir. Bu nedenledir ki özellikle diyet yaparken çok sık tükettiğimiz sodayı mineral içeriğinin çok zengin olması nedeni ile günde 1 bardaktan fazla tüketmemek gerekir.

Kalsiyum ve magnezyum içeren yiyecekleri tüketirken dikkat etmemiz gereken birkaç nokta;

Süt içmeyi sevmiyorsanız süt yerine yoğurt veya peynir de yiyebilirsiniz. Özellikle çocuklar, süt ve süt ürünlerini tüketmiyor ise; kakaolu süt, sütlaç, puding gibi sütlü tatlıları daha sık tüketmelidir.


Şeker ve süt, bir arada yüksek sıcaklıkta uzun süre kaynatılırsa besleyici değeri olan proteinlerin azalmasına neden olur. Bu durum özellikle sütlü tatlı ve çocuk maması yapımında çok önemlidir. Özellikle şeker ve süt ile hazırlanan yiyecekleri pişirirken önce unla sütü pişirmeli, şeker ise pişmeye yakın ilave edilmelidir.


Yoğurtlu çorba yaparken, önce pirinç veya bulgur su ile pişirilmelidir. Çırpılmış yoğurt ise yağ ve baharatla beraber ilave edilmelidir ve yine çok fazla kaynamasına izin verilmemelidir.


Yoğurt buzdolabında beklerken zamanla yeşil bir su salar. Bu suyun zararlı olduğunu düşünüp asla atmayınız. Çünkü yoğurtta bulunan ve beslenmemiz için önemli olan bazı vitaminler bu suya geçer.


İyi bir magnezyum kaynağı olan yeşil yapraklı sebzeleri yıkarken çok fazla hırpalamadan, yumuşak parmak hareketleri ile yıkayını

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 443
favori
like
share
FadiK Tarih: 11.03.2006 12:04
tesekkürler ececim
DİDEM Tarih: 07.03.2006 00:58
paylaşımın için teşekkürler.
eBRuLy Tarih: 02.03.2006 16:02
sagol ececim
casper Tarih: 02.03.2006 10:23
çok güzel bilgiler sunmuşsun bizlere hayatım
çok teşekkür ederim