Ketenin doğal enerjisi

Son güncelleme: 04.03.2006 13:12
  • noimage

    Arkeolojik bir kazıda bulunan, 10 bin yıl öncesine ait işlenmiş keten parçası, bu dokunun tarihi hakkında ipucu veriyor.İ.Ö 2000lerde Babilde kullanılan pamuksa o dönemin beyaz altını. Şimdi bu gelenek, Koleksiyonun SocietyToday koleksiyonunda çağdaş insanın ihtiyaçlarına göre yeniden yorumlanmış. Keten, varlığını kullanışlı bir materyal olmaktan çok öteye taşıyan ruhunu kadından alıyor. Bu bitki yüzyıllardır, kadınlar tarafından toplanarak işlenen ve onların dünyasını temsil eden bir sembol. Yazılı kaynaklarda ilk ev içi tekstilleri arasında Mısırlıların gelişmiş teknikleriyle dokunmuş olan keten kumaşlar yer alsa da, Grek ve Roma uygarlıklarında keten masa örtüleri, küçük boyutlu zengin bezemeli havlular olarak yer alıyor. Başta ipek olmak üzere pamuk ve keten bitkisinin Avrupa kıtasına ulaşması ve bu doğal hammaddelerden yapılan ürünlerin Avrupa ülkelerinde tanınmasıyla gelişim süreci hızlanıyor. Tıpkı ipek gibi pamuk ve keten-kenevir de, hem İpek Yolu ticareti ile hem de Berberi ve Arap dokumacı göçmenler tarafından İspanya ve İtalyaya getiriliyor ve ev için yapılan çeşitli tekstillerin üretiminde kullanılıyor. Yaklaşık beş bin yıldır keten, genç kızların çeyizlerinde çarşaf, yastık kılıfı, havlu, dolap örtüsü, kurulama bezi, masa örtüsü, peçete olarak yer alıyor. Ortaçağdan 19. yy. sonuna kadar bu tür ürünlerde kullanılan keten bitkisi lifleri, Fransada saraylara giriyor; işleniyor, ancak koton çırçır makinesinin geliştirilmesiyle, keten tohumu, tekstil kumaşı olarak önemini yitiriyor. Ancak yine de keten tohumunun çok özel kalitesi nedeniyle, ketene olan rağbet bitmiyor. Bugün, Türkiyedeki ev tekstili


    firmalarının çoğunda ketenden yapılan koleksiyonlar bulmak mümkün. Bunlara eklenen en son halka, evde yeni bir yaşam öneren ürün yelpazesiyle karşımıza çıkan Koleksiyon Mobilyanın özel tekniklerle işlenen, %100 doğal keten ve pamuk ev tekstili ürünleri.

    Kötü havalara ve kire dayanıklı

    Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan bir kültürü, yenilikçi dokuma teknikleri ile birleştiren SocietyToday ürün grubu, etnik esintilere ve geleneksel motiflere açık, yalın ve modern bir çizgi sunuyor. Keten ve pamuğun doğal enerjisini sunan Rem, Drai, Drim serileri yatak, oturma ve banyo keyfini ayrıntılarıyla yaşatmayı amaçlıyor.

    Bu serilerden ne seçebilirsiniz? Puflar, nevresim takımları, yatak ve masa örtüleri, yastık kılıfları, yorganlar, havlular, banyo halıları, bornoz ve çantalar... Ev yaşamına farklı renkler, dokular ile değişik kombinasyonlar önerebilen bu ürünlerin tümü %20ye varan emiciliğe sahip ve güveye, kötü havalara, kire karşı dayanıklı. Doğal dokusu özellikle kuru ciltler için masaj etkisi yaratıyor. Günümüzün yoğun temposunda rahatlamak isteyen bedenlerimiz için sıradışı bir his, ruhumuzu yüzyılların mirasını taşıyan doku ile şımartmak için kaçırılmayacak bir fırsat!
    Keten hakkında...

    Keten, keten tohumlarından yapılan bir kumaş çeşidi.

    Keten tohumu, ketenden daha sağlamdır ve hatta ıslakken kuru olduğundan %20 daha sağlamdır. Bu özelliği, geçmişte neden yelken ve tente olarak kullanıldığını, Mısırlıların mumyalarını neden ketenle sardıklarını da açıklıyor. Bugün bile keten tohumundan yapılmış denizci ipleri kullanılmakta.

    Ketenin başka bir özelliği ise, çok iyi bir ısı iletkeni olması. Bu yüzden keten kumaşlar çok serin tutuyor.

    Keten, sağlamlığından ötürü en çok mobilya kumaşı olarak kullanılır. Düz, dokumalı, değişik ağırlıklarda %100 keten üretilmekte ve genellikle mobilya piyasasında en üst düzeyde basılmaktadır. Bütün keten birleşimleri döşeme kumaşı olarak oldukça değerlidir, ayrıca geleneksel ve uzun olma özellikleri antika mobilyalar ile çok iyi uyum sağlar.

    Keten, birçok yıkamadan sonra daha iyi görünen ve eskidikçe parlaklaşan bir kumaştır. Ancak her yıkamada yaklaşık %10 çeker, bu nedenle işlemeden önce yıkanması tavsiye edilir.

    Keten çok buruşur, bu nedenle hemen hemen ıslakken ütülenmesi ve bu şekilde asılması tavsiye edilir.

    Denizliden evinize

    Orris&Orris 1981 yılında kurulmuş olan ve ev tekstili alanında faaliyet gösteren bir Türk firması. İstanbul merkezinde tasarladığı ve Denizlide gerçekleştirdiği üretimini müşterilerinin talepleri doğrultusunda planlıyor ve kendi tasarımı olan ürünlerini dünyanın önde gelen trend belirleyici firmalarına ihraç ediyor. Firma, ABD için hazırladığı yatak odası, mutfak, banyo ürünleri ve çocuk koleksiyonlarının numunelerinin satışını 9-12 Haziran tarihlerinde İkitellideki merkezinde yapacak.

    STİL

    Bugünün banyosu

    Banyolara bir yenilik de Fantasia Seramikin Karol Lignum koleksiyonuyla sunuluyor. Bu üründe paslanmaz çelik özel bir üretim sürecinden geçiriliyor. 360 santim uzunluğa kadar üretilebilen ve benzersiz bir görünüme sahip olan paslanmaz çelik yüzey, banyonuza modern bir hava getiriyor. Gömme lavaboların iç kısmı ise, suyun daha iyi akmasını sağlayan özel bir yapıya sahip.
#04.03.2006 13:12 0 0 0