Mülakat Tiyoları

Son güncelleme: 23.07.2010 08:53
  • is gorusmesinde yapilacaklar - mulakat tuyolari - mulakatta kendini tanitma ornekleri - mülakat için yapmanız gerekenler nelerdir - mülakatta kendini tanıtma örnekleri
    İş ararken ağzı en çok laf yapan ve en deneyimli adaylar bile mülakat öncesi hazırlık yaparlar. Neden dersiniz? Çünkü, mülakatta başarılı olmak yetenek gerektirir ve bu yetenek geliştirilebilir. Ayrıca, adayların mükemmel bir ilk izlenim yaratmak için ikinci birer şansları yoktur. Öyleyse mülakat performansınızı artırmak için bu ipuçlarına bir göz atın.Vücut dilinizi konuşturun

    Bütün mesele kendinize güvendiğinizi göstermede; dik durun, konuştuğunuz kişinin gözlerinin içine bakın ve el sıkışırken çekingen durmayın. Yarattığınız ilk izlenim mülakata müthiş bir başlangıç, ya da hızlı bir son olabilir.

    Başvurduğunuz işe ve şirkete uygun giyinin

    Günümüzde işyerinde artık rahat giysiler tercih ediliyor, fakat siz buna aldanıp mülakata da spor kıyafetlerle gitmeyin. İyi giyinmelisiniz ve profesyonel bir havanız olmalı. Başvurduğunuz şirketin kültürüne göre takım elbise ya da daha az resmi bir şeyler giyebilirsiniz. Mümkünse mülakattan önce şirketi arayıp kılık kıyafetle ilgili kuralları öğrenin.

    İyi bir dinleyici olun

    Mülakatın başından sonuna kadar insan kaynakları yetkilisi doğrudan ve dolaylı yoldan size bilgi verir. Eğer iyi dinlemezseniz büyük bir fırsatı kaçırmış olursunuz, şirketi yakından tanıma fırsatını. Sözel yetenekler arasında iyi dinlemek ve karşınızdakine ne dediğini duyduğunuzu göstermek de vardır. Mülakatı yöneten kişiyi iyi gözlemleyin ve onun üslubuna, konuşma hızına göre kendinizi ayarlayın.

    Çok fazla konuşmayın

    Mülakat sırasında sorulduğundan fazla şey anlatmak sizi büyük bir başarısızlığa götürebilir. Eğer önceden hazırlanmazsanız lafı ağzınızda gevelemeye başlayabilirsiniz ve işe alınmamanızın nedeni de doğru düzgün konuşamamanız olur. İş ilanını dikkatli okuyarak, pozisyonun gerektirdikleriyle kendi özelliklerinizi karşılaştırarak ve sadece gerekli bilgileri aklınızda tutarak mülakata hazırlanabilirsiniz.

    Fazla samimi olmayın

    Mülakat iş konuşmak için düzenlenmiş ciddi bir toplantıdır. Mülakata arkadaş edinmek için gitmezsiniz. Samimiyet derecenizi sizinle mülakat yapan insan kaynakları yetkilisine göre ayarlayın. Mülakata enerji ve heyecan katmanız, sorular sormanız çok önemlidir fakat iş arayan bir aday olarak sınırlarınızı aşmamaya özen gösterin.

    Uygun bir dille konuşun

    Mülakat sırasında profesyonel bir dil kullanmanız gerektiğini biliyorsunuz. Yaş, ırk, din, siyasi görüş veya cinsel tercihle ilgili herhangi bir argo sözcük kullanmaktan kaçının. Böyle hassas konular çabucak arka kapıdan gönderilmenize neden olabilir.

    Ukala olmayın

    Mülakat başarınızda tutum önemli bir rol oynar. Kendine güven, profesyonellik ve mütevazılık arasında hassas bir denge vardır. Yeteneklerinizi sergilemeye çalışıyorsanız bile kendine aşırı güvenmek, fazla çekingenlik kadar tehlikelidir.

    Sorulara uygun cevaplar vermeye çalışın

    Mülakattaki insan kaynakları yetkilisi bir konuda başınıza gelen bir olay sorduğunda, geçmiş davranışınıza bir örnek duymak ister. Uygun bir örnek veremezseniz, hem soruyu cevaplayamamış, hem de yeteneklerinizden söz etme fırsatını kaçırmış olursunuz.

    Soru Sorun

    "Sorunuz var mı?" diye sorulduğunda, adayların birçoğu "Yok" cevabını verir; bu da yanlış cevaptır. Şirkette işlerin nasıl döndüğünü öğrenmek ve ilgili olduğunuzu göstermek için birkaç soru sormanız çok önemlidir. Soru sorarak aynı zamanda başvurduğunuz şirketin sizin için doğru yer olup olmadığını da öğrenme fırsatını da bulursunuz. Mülakat boyunca size sorulanları dinlerseniz ve daha fazla bilgi isterseniz yerinde sorular sorabilirsiniz.

    Ümitsiz görünmeyin

    Piyasa şartlarının zor olduğunu ve sizin de bir iş aradığınızı biliyorum. Fakat mülakata yüzünüzdeki "lütfen beni işe alın, lütfen" ifadesiyle girerseniz, ümitsiz ve pısırık görünürsünüz. Sakin olun ve kendinizden emin görünmeye çalışın. İşi yapabileceğinizi biliyorsunuz ve insan kaynakları görevlisinin de bunu anlamasını sağlayın.

    10 mulakat sorusu

    İş arayanların birçoğu mülakatta ne diyeceğini bilemez. Fakat aslında mülakat sorularının çoğu tahmin edilebilir. Buradaki sorulara bir göz atın ve cevaplarınızı önceden planlayın, böylece mülakatta rahatlıkla cevap verebilirsiniz. 1. Zayıflıklarınız nelerdir? Bu en çok korkulan sorudur. Zayıflıklarınızı en aza indirip güçlü yanlarınızı öne çıkararak bu soruyu cevaplayabilirsiniz. Kişisel özelliklerinizden söz etmekten kaçının, işle ilgili özellikleriniz üzerinde durun.


    2. Neden sizi işe alalım?

    Geçmiş deneyimlerinizi özetleyin: \"Finans sektöründe beş yıllık deneyimim ve kâr sağlama konusundaki başarlarımla şirketinizde büyük bir fark yaratacağımı düşünüyorum. Ekibinize çok katkı sağlayacağımdan eminim.\"

    3. Neden burada çalışmak istiyorsunuz?

    Mülakatçılar, bu konuyu biraz olsun düşünmüş olduğunuzu belli eden bir cevap duymak isterler. Sadece iş açığı olduğu için özgeçmişinizi gönderdiğiniz izlenimini yaratmayın. Örneğin; \"Amaçları benim değerlerim doğrultusunda olan, elde ettiği başarılar beni heyecanlandıran önemli şirketleri seçtim ve bu şirket de tercih listemde oldukça yüksekte\"

    4. Hedefleriniz nelerdir?

    Uzak bir geleceğe kilitlenmektense kısa ve orta vadeli hedeflerinizden söz etmek daha iyi olur. \"Orta vadedeki hedefim büyüme merkezli bir şirkette iş bulmak. Uzun vadedeki hedefim ise çalıştığım şirketin gidişatına göre belli olacak. Sorumluluk sahibi olabileceğim bir konuma gelmeyi hedefliyorum.\"

    5. İşten neden ayrıldınız? (Ya da ayrılıyorsunuz?)

    Eğer işsizseniz, son işinizden ayrılma nedeninizi olumlu bir açıdan anlatın: \"Çalıştığım şirketin art adra yaşadığı iki krizde konumumu korumayı başardım, fakat üçüncü kriz döneminde işgücü yüzde 20 oranında azaltıldı ve ben de küçülme programına dahil edildim.\"

    Eğer halen bir işte çalışıyorsanız, bir sonraki işinizde ne yapmak istediğinize odaklanın: \"İki yıl sonunda, ekip çalışmasına uygun bir şikette çalışmak istediğime karar verdim.\"


    6. İşinizden en çok ne zaman memnundunuz?

    İşveren sizi neyin motive ettiğini öğrenmek ister. Severek yaptığınız bir işi ya da projeyi örnek verirseniz, tercihleriniz hakkında bir ipucu vermiş olursunuz. \"Son işimden çok memnundum, çünkü orada müşterilerle doğrudan ilişki kurabiliyordum, bu da benim için işin önemli bir parçası\"

    7. Bize diğer adaylardan farklı ne sunabilirsiniz?

    Sizi benzersiz yapan nedir? Bu sorunun cevabı, deneyimleriniz, becerileriniz ve kişilik özelliklerinizin bir karışımı olmalı; kısaca özetleyin: \"Sahip olduğum teknik yetenekler ve müşterilerle iyi ilişki kurma becerim mükemmel bir uyum içinde. Böylece bilgileri analiz edip anlaşılması kolay hale getirebiliyorum.\"

    8. Son patronunuzun sizin hakkınızda söyleyeceği üç olumlu şey nedir?

    Eski başarılarınızı ve patronunuzun söylediklerini anlatma vakti geldi. Kendinizi başkasının sözleriyle övmenin en iyi yolu budur: \"Patronum gördüğü en iyi tasarımcı olduğumu söyledi. Bana güvenebileceğini bilir ve yaratıcılığım da hoşuna gider.\"

    9. Ne kadar maaş istiyorsunuz?

    İşveren kabaca bir rakam söylerse bu sizin avantajınıza olur. Sizin alanınızda maaşların ne kadar olduğunu öğrenin, en az ne kadar kabul edeceğinizi ve ne kadara \"tamam\" diyeceğinizi düşünün. Şöyle diyebilirsiniz: \"Eminim zamanı geldiğinde uygun bir miktarda anlaşırız. Benim deneyimime sahip elemanlara ortalama ne kadar veriyorsunuz?\"

    10. Bir hayvan olsaydınız hangisi olmak isterdiniz?

    Bu gibi psikolojik sorular hızlı düşünüp düşünemediğinizi ölçmek için sorulur. \"Tavşan\" cevabı verirseniz, pasif bir etki bırakırsınız. \"Aslan\" derseniz saldırgan izlenimi verirsiniz. Bu iş için nasıl bir kişiliğe sahip olmak gerekir? Nasıl bir etki bırakmak istiyorsunuz? Buna karar verip, uygun bir yanıt vermelisiniz.
#01.06.2010 14:21 0 0 0
  • İş Görüşmesinde Dikkat Edilecek Hususlar ve Mülakat Tiyoları
    Mülakatta başarının yolları...

    İş görüşmesi, iş arama sürecinin en stresli ve son noktası. Görüşmedeki davranışlarınız ve görüşmeciniz ile iletişiminiz, tecrübeniz ve yetkinliklerinizden bağımsız olarak işe alınmanızda kritik rol oynuyor. Bu süreci başarıyla geçmek için, görüşmede olacakları gözünüzde canlandırmak işe yarayacaktır. Görüşmeyi değil, görüşmede başarıyı hayal edin

    Önemli bir olay öncesi, genellikle en kötü senaryoyu aklımızdan geçiririz. İş görüşmesinde de aynı şekilde olur ve hatta bir gece önce bunun kâbusunu dahi görürüz. Aslında, gelecekteki bir olayı gözümüzde canlandırabilme yeteneğimizi tam ters yönde kullanabiliriz. Atletler, sahne sanatçıları ve satışçılar bunu uzun yıllardır kullanıyorlar. Bugün, iş arayanlar da aynı yöntemle istedikleri işi alabiliyorlar.

    Bir araştırmada (Journal of Consulting Psycholog), iki gruba ayrılan iş arayanlara kariyer danışmanlığı eğitimi verilmiş. Bu eğitimde iş görüşmesine yönelik eğitimler her iki gruba da verilmiş, ancak ikinci gruba ayrıca canlandırma teknikleri de anlatılmış. İki ay sonra, ilk gruptakilerin yüzde 21'i, ikinci gruptakilerin yüzde 66'sı işe yerleşmiş.

    Düşüncenizi eğitin

    İyi bir canlandırmayı hayal kurmaktan ayıran, olmasını istediğiniz pozitif şeyleri zihninizi programlayarak düşünmektir. Hayal gücünüzün sizi doğru yöne götürmesini sağlamak için şu adımları izleyebilirsiniz:

    * Sessiz bir oda bulun ve uzanın. Gözlerinizi kapatın ve tüm vücudunuzu derin derin nefes alarak rahatlatın.
    * Kendinizi görüşme günü, görüşme yerinde hayal edin. Odaya girerken içerideki ışığı, renkleri ve objeleri gözünüzün önüne getirin. Görüşmecinizin sizi selamlarken söyleyeceklerini, elinizi sıkarken ne kadar sakin ve güvenli olduğunuzu gözünüzde canlandırın.
    * Görüşmecinizle ilk karşılaşmanızda ona gülümsediğinizi, aynı şekilde onun da size gülümsediğini göz önüne getirin. Soru sorulmaya başlandığında, kolaylıkla cevap verdiğinizi hayal edin. Kendinize güvendiğinizi ve rahat olduğunuzu düşünün. Görüşmenin sonuna geldiğinizde "İşe alındınız." veya "Aramıza hoş geldiniz." dendiğini gözünüzde canlandırın.

    Düşüncenizi bu şekilde ne kadar eğitirseniz, o kadar faydasını göreceksiniz.

    Mülakat Öncesi Yapılması Gerekenler
    Mulakat Öncesi Yapılması Gerekenler


    Mulakat, isverenlerin ise alma karari vermeden once bilmeleri gereken uc seyi ogrenmelerine yardimci olur;

    Isi yapabilecek kapasiteniz var mi?

    Gerekli yetenek ve becerilere sahip misiniz ya da kolay ogrenir misiniz?
    Isi yapmaya hevesli misiniz?

    Isi iyi yapma sorumlulugunu alacak misiniz, gerektiginde yardim isteyebilecek ve teslim tarihine isi yetistirmek icin gerekli cabayi gosterecek misiniz?

    Ya da mazeretlere mi siginacaksiniz? Diger insanlarin birlikte calismaktan hoslanacagi bir insan misiniz?

    Grup calismalarina katilacak ve sirket kulturune kolayca uyum saglayacak misiniz?

    Memnun mu yoksa sikayetci mi olacaksiniz?

    Sirkete kazandiracak misiniz yoksa yiyecek misiniz?

    Ozgecmisler, ikinci ve ucuncu sorulara bazi cevaplar verebilir fakat birinci soruya cevap vermek konusunda tek basina yeterli degildirler.

    Mulakat sureci, iste bu bosluklari doldurmak amaciyla gerceklestirilmektedir.

    Potansiyel personel ile mulakat yapmak bir sanattir. Bazi insanlarin bu konuda maharetleri ve bilgileri vardir. Iyi hazirlanmanin yanisira mulakatci icin sureci kolaylastirin ve mulakatcinin (gayet beceriksizce ya da puruzsuz bir sekilde) ozgecmisinizde olmayanlari bulmaya calistigini goz onunde bulundurun.

    Fakat mulakat sadece mulakatcilari tatmin etmek icin yapilmaz. Ayrica, bunun sizin icin dogru sirket, dogru meslek ve dogru calisma grubu olup olmadigini da ogrenmeye calismalisiniz. Cunku ise basladiginizda, bir ya da iki yil uyku saatlerinizin cogunu isinize ayirmak zorunda kalacaksiniz.

    Ideal olarak, isinizde tatmin olmak, arkadaslarinizi sevmek, daha cok ogrenmek ve uzun vadeli kariyer hedeflerinize ulasmak icin kendinize en uygun yeri bulmak istersiniz.

    Mulakata hazirlanmak Mulakattan once, sectiginiz alanda mesleki meselelerinizle ilgili bir arastirma yapin ve iki dakikalik bir sunus hazirlayin; tipik mulakat sorularina vermek istediginiz cevaplar icin gerekli anahtar noktalar uzerinde dusunun; kendinize bir portfoy gelistirin; is konusunda sahip olmaniz gerektigini dusundugunuz, "olursa iyi olur" diyebileceklerinizden olusan bir liste olusturun; referanslarinizi secin ve ozetleyin.

    Ozel bir mulakat icin, isi ne kadar istediginize bagli olarak yapabileceginiz 6 seviyede hazirlik vardir:

    1. asama; sadece temel gereklilikler. Sirketin web sitesinden, yillik raporundan ve kendi cevrenizden sirket hakkinda bilgi alin. Sirketin urun ve hizmetlerinin neler oldugunu ogrenin. Sirketin mali durumunu ve politikalarini ogrenin -verimli, eli siki ya da problemli mi? Mulakatin nerede olacagini ogrenin, acik adresini alin ve zamani onaylattirin. Eger mumkunse, mekana varmanin ne kadar alacagini ve olasi bir trafik aksamasi yuzunden kaybedebileceginiz zamana ne kadar pay birakacaginizi ogrenebilmek icin bir kez gidip deneyin.

    2. asama; birazcik daha gayret iletisim agi kaynaklarinizdan, mulakatciniz, asistani veya sirketteki bir kisi hakkinda bilgi edinin is icin aranan sartlari ogrenin ve sizin tecrubelerinizle, egitiminizle ve basarilarinizla nasil bir iliski icinde oldugu uzerinde dusunun. Sirketin urettigi ve mulakat yapilan pozisyonla ilgili urun ve hizmetlerin tarihi gelisimini arastirin. Sektorde oncu mu? Bu isin teknolojisini yapiyor mu yoksa aliyor mu? Sirketin rekabetci yonu nedir?

    3. asama; isi gercekten istediginizde musteri ihtiyaclari, rekabetin ne durumda oldugu ve sirketin pazardaki payi konusunda bazi arastirmalar yapin. Sirkete faydali olabilecek bir kac ozgun fikirle karsilarina gelin.

    4. asama; ozgecmisinize calisin. Bir is ya da yaz staji icin bir mulakata gitmeden once ozgecmisinizi cikarin ve her bir kelimesini okuyun. Yazdiginiz hersey uzerinde dusunun. Ozgecmisinizde bahsedilen her tecrubeniz sonunda basardiklariniz hakkinda da dusunun. Eger bu alistirma uzerinde mulakattan once biraz zaman harcarsaniz, mulakatci size dort yil once calistiginiz isiniz konusunda bir soru sordugunda saskin ve korkmus bakislarla bakmak zorunda kalmazsiniz. Bundan sonra, ozgecmisinizi nasil daha guzel hale getireceginiz uzerinde dusunun.

    5. asama; konusma alistirmalari yapin. Ozgecmisinizdeki her onemli nokta uzerine gidin ve tecrubelerinizi dikkatle hazirlayin. Sesli konusun ve kendiniz olmaya calisin. Konusurken kendinizi seyredin. Homurdaniyor musunuz? Goz temasi kuruyor musunuz? Saskin ya da prezantabl misiniz? Sorulabilecek zor ya da sasirtici sorulari kafanizda canlandirin; bu sorulara cevap verirken cirpinmayin. Boyle yapmak, mulakatcinin yolunuzun onune koyabilecegi her tur soruya hazirlikli olmanizda yardimci olacaktir.

    6. asama; durusunuzu kontrol edin. Mulakatlarinizda cok fazla burnu havada olmayin. Mulakatta en iyi davranislarinizi sergilemeye calisin. Bu, sıkıcı olmak zorundasiniz ya da yapmacik olmalisiniz anlamina gelmez. Sadece bir profesyonel gibi davranmaniz gerektigi anlamina gelir. Bunu basit bir ornekle anlatmak gerekirse, erkek ya da kiz arkadasinizin ailesiyle oldugunuz zaman nasil hareket edeceginizi dusunun-saygili ve saygideger, fakat kisiliginizi yansitmasi icin cok fazla heyecanli degil. Pek cok mulakatci size, calismadiginiz zamanlarda neler yapmaktan hoslandiginizi soracaktir. Rahatlamanizi ve acilmanizi saglamaya calismaktadirlar boylece sirket kulturune uyum saglayip saglayamayacaginizi gorebileceklerdir. Bu tur "yumusak" sorular, teknik sorular kadar onemlidirler. Bunlara da hazirlikli olun.
#01.06.2010 14:22 0 0 0
  • tüyo yav tüyo:D
    Tebrik ederim, güzel anlatmışsın, şu kendini tanıtır mısın sorusunda çok zorlanıyorum ben,kendimi çok farklı açılardan tanıtabilirim, objektif bakabilirim subjektif bakabilirim.. kendimi tanıtırken söyleyeceğim nitelikler karşıdakinin hiç işine yaramayabilir veya çok yarayabilir,saçma sapan nitelikler sayabilirim veya saymayabilirim. O yüzden sanırım doğrusu,iş ile alakalı olan ve kendimde var olduğunu bildiğim birkaç nitelik ile yüzeysel,kısa bir şekilde tanıtıp geçmek olacaktır.
#23.07.2010 08:53 0 0 0