İlaç Kullanıyorsanız Meyve Suyu İçmeyin

Son güncelleme: 09.03.2006 11:36
  • Yeni yapılan araştırmalar greyfurt suyunun bazı ilaçların etkilerini artırdığı ve o nedenle ölümle sonuçlanabilecek zararlı yan etkiler ortaya çıkardığını gösterdi. Bu nedenle ilaç kullanan kişilerin greyfurt suyu içmemeleri önerilmektedir.

    Greyfurt Suyu İlaçların Etkisini Nasıl artırıyor?
    İlaçlar bağırsaklarda ve karaciğerde bulunan CYP450 enzimiyle parçalanarak vücudumuzdan atılmaktadırlar. Bu enzimin ince bağırsaklarda bulunan P-450 3A4 isimli bir türü greyfurt suyu içince yok olmakta ve bu nedenle de ilacın parçalanması geciktiğinden kanda birikmekte ve sonuçta ilaç zehirlenmesine neden olabilmektedir.

    Greyfurt Suyundaki Hangi Maddeler Bu etkiyi Yapıyor?
    Greyfurt suyunda bulunan narinjin ve psoralen maddelerinin bağırsaklarda bulunan ve ilaçları parçalayan P-450 3A4 isimli enzimin etkisini yok ettiği ortaya konmuştur.

    Greyfurt Suyu İçince İlaç Üzerine Etkisi Ne kadar Sürüyor?
    Yapılan çalışmalar bir bardak greyfurt suyunun (yaklaşık 250 ml) bu etkiyi göstermeye yettiğini, ilaçla beraber greyfurt suyu içmenin veya greyfurt suyu içtikten 12 saat sonra bile ilacı almanın bu etkiyi ortadan kaldırmadığını göstermiştir. Örneğin kolesterol düşürücü olarak kullanılan lovastatin isimli ilaç greyfurt suyu içildikten 12 saat sonra alınsa bile kandaki düzeyleri 2 kat daha fazla olmaktadır. Greyfurt suyunun bu etkisinin kalkması için en azından 24 saat geçmesi gerektiği ileri sürülmüştür.

    HANGİ İLAÇLARIN ETKİLERİ GREYFURT SUYU İLE ARTMAKTA VE ZARARLI ETKİLER ORTAYA ÇIKMAKTADIR?


    A: TANSİYON İLAÇLARI
    Yapılan araştırmalar hipertansiyon (tansiyon yüksekliği) tedavisinde kullanılan Felodipin (Plendil tablet), verapamil (İsoptin tablet) ve nisoldipin (Syscor tablet) gibi ilaçların greyfurt suyu içen kişilerin kanlarında anormal derecede yüksek düzeylere ulaştığını göstermiştir. Nifedipin (Adalat) ve amlodipin (Vasokard, Norvasc tablet) kullananlarda greyfurt suyunun yan etkisi görülmemiştir. Bu nedenle mevcut verilere göre felodipin, nisoldipin ve verapamil kullanan hastalar greyfurt suyu içmemelidir.

    B. PSİKİYATRİ , UYKU VE EPİLEPSİ İLAÇLARI
    Diazepam (Diazem, Diapam, Nervium, Spazmo-Valibrin tablet gibi ilaçlar), triazolam, midazolam ve buspiron (Buspon kapsül) kullananlarda greyfurt suyu içilince etki çok artmaktadır. Epilepside kullanılan karbamazepin (Tegretol tablet) eğer greyfurt suyu ile birlikte alınırsa etkisi % 40 artmaktadır.
    Yine depresyonda kullanılan sertralin (Lustral, Selectra, Seralin, Serdep tablet) içeren ilaçların etkisi greyfurt suyu ile % 50 artmaktadır.

    C. KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ İLAÇLAR
    Statin dediğimiz bu ilaçlardan simvastatin (Zocor Lipovas, Zovatin), lovastatin ve atorvastatin (Lipitor, Ator, Tarden) kullanan kişilerde greyfurt suyu içilince kan düzeyleri 2-16 kat artmakta ve zararlı olmaktadır. Bu nedenle bu tür kolesterol düşürücü ilaç kullananların greyfurt suyu içmemeleri gerekir.

    D. EMPOTANS TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR
    Empotans tedavisinde kullanılan sildenafil (Viagra, Vigrande, Sildegra tablet) kullanan kişilerde ilacın etkisinin %23 daha fazla olduğu saptanmıştır. Bu nedenle bu ilaçları alanlar greyfurt suyu içmemelidir.

    E. MİDE-BAĞIRSAK HASTALIK İLACI CİSAPRİDE
    Mide ve bağırsak hareketini artırmak için kullanılan cisaprid adlı ilaç greyfurt suyu ile beraber alınırsa etkisi % 50 artmakta ve zararlı olmaktadır.

    F.ALLERJİ, GRİP-SİNÜZİT TEDAVİSİNDE KULLANILAN TERFENADİN
    Allerjik hastalaıklar, grip ve sinüzit tedavisinde kullanılan antihistaminik terfenadin isimli ilaç greyfurt suyu ile beraber alınırsa kalb üzeribde yan etkiler ortaya çıkmaktadır.

    G. KALP İLACI AMİODARONE
    Kalp ritm bozukluklarında kullanılan amiodarone (Cordarone tablet) isimli ilaç kullananlarda greyfurt suyu içilince etkisi azalmaktadır.

    ÖZET VE ÖNERİ
    Yukarıda belirtildiği üzere yapılan çalışmalar bazı ilaçların greyfurt suyu içen kişilerde zararlı yan etkilere neden olduğunu göstermiştir. Başka ilaçlarla yapılan çalışmalar arttıkça bu bilgiler artacaktır. Mevcut veriler ilaç kullanan kişilerin greyfurt suyu içmemeleri yönündedir. İşin ilginç diğer bir yanı ise greyfurt suyunun ilaçların kan dolaşımındaki etkisini artırma özelliğiyle belki ilerde ilacın dozunu azaltarak ve greyfurt suyu veya içindeki etken maddeyi birlikte alarak dozu azaltma ve daha ucuza hastalık tedavi olanakları sağlama olasılığının ortaya çıkmasıdır. Ancak bunun için ileri araştırmalara gerek vardır. Bizim bir hekim olarak şimdilik önerimiz ilaç kullanıyorsanız greyfurt suyu içmeyiniz şeklindedir.
#05.03.2006 23:55 0 0 0
  • bunu bende duymustum teşekkurler arkadasım
#06.03.2006 00:14 0 0 0
  • eline sağlık
#06.03.2006 07:42 0 0 0
  • ilaç kullanırken dikkatli olun derken uzmanlar sanırım bunları kastediyorlar.
#06.03.2006 08:27 0 0 0
  • dikkatli olunmalı bence de..
#06.03.2006 10:02 0 0 0
  • TEŞEKKÜRLER
#06.03.2006 15:44 0 0 0
  • aspirin kullananlarda zararlı olduunu biliyordum.diger ilaç kullananlarında çok dikkat etmesi lazım demekki
#06.03.2006 17:17 0 0 0
  • greyfurt zaten hiç sevmem
#06.03.2006 20:08 0 0 0
  • ilaçla greyfurt suyunun içilmeyeceğini ilk duyuyorum zannetmiyorum içende olmaz nadirende olan varsa bu konuya dikkat etmeli. teşekkürler paylaşımların icin
#08.03.2006 16:16 0 0 0
  • refik abi konuyu dikkatli okumamışın , ilacı greyfurt suyuyla değil , 24 saat içinde ilaç ve greyfurt suyu birlikte alınırsa ölümlere yol açıyor.
#08.03.2006 18:18 0 0 0
  • paylaşım için sağol
#09.03.2006 11:36 0 0 0