Sebzeler gelecekte daha lezzetli olacak

Son güncelleme: 02.06.2010 15:29
  • Sebze yemekten hoşlanmayanlar için sebzelerin gelecekte daha lezzetli olacakları müjdesini verebiliriz. Bunu nereden mi biliyoruz? Bu bir bilimkurgu olmadığı gibi burada bir zaman makinesi de söz konusu değildir. Tersine, lezzet kavramlarının zamanla değişeceğine ve sebzelerin yaşlandıkça bizlere daha lezzetli geleceğini biliyoruz.

    "Çoğu insan sebze sevmez ve olaya bitkilerin açısından baktığımızda da duygular karşılıklıdır," diyor Washington Üniversitesi Beslenme Dalı Programı'nın yöneticisi olan Dr. Adam Drewnowski. Lezzetli yiyeceklere olan talebimizin iyi beslenmeye olan gereksi-mimizle atbaşı gittiği yaptığı araştırmada ortaya çıkarmıştır.

    "Bitkiler kendilerini acı tatlar içeren toksinler yayarak korurlar. Düşük miktarlardaki fenol gibi bizler için iyi oldukları kanıtlatmış diğer kimyasal maddeleri içerirler."

    Acı tatlardan hoşlanmamamız doğaldır. İnsanlar ve diğer hayvanlar bozuk ya da zehirli yiyecekleri acı ve ekşi tatlarla bağdaştırır. Yıllardan beri imalatçılar bu istenmeyen tatlan yok ederek ana besin değerlerini bozmadan yiyecekleri piyasaya sunmaktadırlar.
    Buradaki önemli unsur acımtırak ama sağlıklı yiyeceklerin hazırlık aşamasında daha lezzetli olmasına önem vermektir, diyor Dr. Drewnowski. Akdeniz mutfağından bazı ipuçlannı almamızı da öneriyor. Tatlan acımtırak olan sebzeleri bir tutam tuz ve zeytinyağla pişirmeyi denemelisiniz. Zeytinyağı acımtırak tadı yok eder ve yararlanm da yiyeceklere katar.
    Dr. Drewnowski, acımtırak tatlara olan duyarlılığımızın yaşla birlikte ortadan kalkacağını ya da azalacağını söylüyor. "İşin garibi, insan yaşlandıkça daha çok sebzeden hoşlanmaya başlıyor."

    Washington Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, lezzet kavramlarımız yaşla birlikte değişmektedir. Acımtırak tatlara olan duyarlılığımızın da zamanla azaldığı saptanmıştır. Bu da yaşlandıkça daha sağlıklı yiyeceklere yönelmemizi sağlamaktadır. On yaşlı kişiden sekizi yeşil sebzeleri, lifli yiyecekleri, greyfurt ve limon gibi ekşi meyveleri yeğlediklerini söylemişlerdir
#02.06.2010 15:29 0 0 0