Çıban Karaçıban ve Siğil için Bitkisel Tedavi

Son güncelleme: 03.06.2010 10:11
  • Çıban, Karaçıban ve Siğile ne iyi gelir - karaçıbana ne kullanılır - siğile hangi bitki iyi gelir

    Çıban, bir kıl yuvasının ya da yağbezinin iltihaplanması sonucu oluşur. Bir grup çıbanın bir araya gelmesi sonucu oluşan görüntüye karaçıban adı verilir. Çıban daha çok yüzde, ensede ve kaba etlerde ortaya çıkar. Siğiller ise deride oluşan viral enfeksiyonlar nedeniyle oluşur. Ayakta oluşan siğile verruca vulgaris adı verilir.

    Çıban belirtileri, ortası bazen sarı veya beyaz olabilen, iltihaplı ve acı veren kırmızı ve şiş yara olarak kendisini gösterir. Siğil belirtileri ise, elde, dizde, yüzde veya ayakta (verruca vulgaris de denir) oluşabilen sert, küçük ve yüksek deri yumrusu olarak kendisini göstermektedir.

    Siğiliniz varsa, ortak havluları ve mendilleri kullanmayın. Yüzüyorsanız, ayağınızdaki siğilin üzerine yara bandı yapıştırın. Siğile dokunmayın ve çevresini tıraş etmeyin. Bu şekilde vücudunuzun diğer bölgelerine de yayabilirsiniz.

    Çıban, Karaçıban ve Siğil Nedenleri:
    Bir kıl folikülü (yuvası) yoluyla deriye sızan bakteriyel enfeksiyon nedeniyle oluşabilir. Bulaşıcı bir viral enfeksiyon siğile neden olabilir. Virüs, duşlar ve soyunma odaları gibi nemli ortamlarda zeminle doğrudan temas ya da ortak kullanılan banyo takımları ve havlular yoluyla yayılabilir.

    Çıban, Karaçıban ve Siğil için Doktor Önerileri:
    Çıbanlar, genellikle birkaç gün ya da hafta içinde kendiliğinden patlar. Eğer karaçıban varsa, doktorunuza görünün. Enfeksiyonu ortadan kaldırmak için antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Acılı çıbanlar, daha ciddi enfeksiyonları engellemek için, yalnızca doktor tarafından tedavi edilmelidir.

    Siğiller çoğunlukla birkaç ay içinde kendiliğinden geçer ancak onlardan kurtulmak için eczanelerde bulunan ilaçlardan birini alabilirsiniz. Ancak bunlar bazı tahriş edici kimyasallar içerdiklerinden, yüzde kullanılmamaları önerilir. Eğer siğil kendiliğinden geçmezse, doktor azot kullanarak yakabilir.

    Çıban, Karaçıban ve Siğil için Homeopati Tedavisi:
    Bu ilaçları kullanmadan 15 dakika önce ve sonrasında, hiçbir şey yiyip içmeyin ve dişlerinizi fırçalamayın. Bir çıbanda gerçekleşmiş enfeksiyonun yayılmasını engellemek için, günde 4 defaya kadar 12x dozunda Bettadonna (güzelavratotu) kullanın. Acılı çıbanlar için, her iki saatte bir, 6x dozunda Hepar sulphum (kalsiyum süljit) kullanabilirsiniz.

    Çıban, Karaçıban ve Siğil için Bitkisel ilaç Tedavisi:
    Karakafesle (symphytum sp.), karaağaç (Ulmus sp.) veya galabak (Arctium minus) kullanılarak yapılan kompresler, çıbanın iltihabının akmasını sağlayabilir. Önce, dilediğiniz kuru bitkiden bir iki kaşık alıp, bir fincan kaynar suyun içine katın ve 10 dakika süresince demlenmeye bırakın. Temiz bir kumaşı hazırladığınız sıvıya batırın ve sıktıktan sonra çıbana uygulayın. Virüsle başa çıkmak için, siğili çay ağacı (Melaleuca viridifolia) yağı veya karahindiba (Taroxacum sp.) kökünün suyuyla temizleyin. Bir diş sarımsak ya da bir dilim soğanı ezip siğile uygulayın ve üzerine yara bandı yapıştırın.
#03.06.2010 10:11 0 0 0