Rutin Ama Mühim Kontroller

Son güncelleme: 03.06.2010 12:20
  • doğum sonrası kontroller neden önemlidir - doğum sonrası doktor seçimi - çocuklarda ayakkabı seçimi nasıl olmalı - doğum sonrası kontroller


    Doğumdan itibaren özellikle ilk iki yıl, bebeğinizi hangi doktora götürdüğünüz çok önemli.

    Doğumun yaklaştığı günlerde anne-baba adayları en çok neyi düşünür? Tabii ki öncelikle çocuklarının sağlıklı doğmasını ve sonra da onu hangi doktora götüreceklerini... Kendimizi herhangi bir doktora teslim etmek kolaydır da söz konusu çocuk olunca, son derece hassas davranır herkes... Haklıdırlar da çünkü birçok sağlık sorunu genelde kendini çocukken gösterir ya da 'Ben özel ilgi istiyorum,' diye sinyal verir! O yüzden doğumdan itibaren özellikle ilk iki yıl, bebeğinizi hangi doktora götürdüğünüz çok önemli. Onun bedenini iyi tanıması, gereken aşılarını eksiksiz yapması, şüphe yaratacak en ufak bir şeyde sizi uyarması ve doğru yönlendirmesi gerek. Böylece büyüyebilecek bir sorunu en başında halledebilir ve ileride sıkıntı yaşamazsınız. Ben bu konuda eşimle gereken titizliği gösterdiğimizi düşünüyorum ama bizim de atladığımız şeyler oluyor tabii.

    Örneğin iki yaşına basan kızımı bir göz doktoruna veya dişçiye götürmek için erken olduğunu düşünüyordum. Allah'tan doktorumuz bizi uyardı ve iki yaşını fazla geçirmeden Ayşekiraz'ı bir göz, diş ve ortopedi uzmanına götürmemizi tembihledi. Oysa ben 'Nasılsa görünen hiçbir problemi yok, daha ileride sonra kontrole götürebiliriz,' diye düşünüyordum. Geçtiğimiz günlerde aynı benim gibi düşünen ve kızını üç yaşına geldiğinde ilk göz muayenesine götüren arkadaşım, doktordan nasıl laf işittiğini anlattı. "Neden bu kadar geç kaldınız hanımefendi? Neyse ki kızınızın bir görme problemi yok ama olsaydı geç kalmış olacaktınız. İki yaşında mutlaka bir göz muayenesi yaptırılması gerek; bir sorun olsun olmasın!" Düşünsenize, küçük bir çocuk gözünün ne kadar iyi görüp görmediğini nasıl bilebilir? Elbette bir doktor onayına ihtiyacı var. Sadece göz değil, ortopedi için de aynı titizliği göstermek gerekiyor. Bir ortopedi sorununun başınıza ne işler açacağını tahmin edemezsiniz... Bebeğinizin ilk paytak adımlarından sonra tam olarak adım atmaya ve gerçek bir çift ayakkabı giydiği iki yaş civarı, en çok dikkat edilmesi gereken dönem. Nasıl basıyor, ayağı içe mi dışa mı dönüyor, yoksa düz taban mı?

    Tüm bu soruların doğru cevabını bir ortopedi uzmanının vermesi gerekiyor. Örneğin oğlunuz düz tabansa, ileride askere alınmayabilir. Kızınız ise her zaman tabanlık kullanmak zorunda kalıp topuklu ayakkabı giyemeyebilir. Yani düz taban olmanın günlük hayatta ona getireceği sıkıntıları bir kenara bırakın, çocuğunuz bir yetişkin olduğunda psikolojik olarak da bundan etkilenebiliyor. Bir de ortopedistlerin (özellikle modaya meraklı, çocuğunu da kendisi gibi 'stil' sahibi yapmak isteyen) ebeveynlere ısrarla söylediği bir şey var: "Çocuğunuza doğru ayakkabı giydirin. En sağlıklısı çocuklara üç yaşına kadar ayakkabı giydirmemek. Çocuğun düzgün basması, yürümesi ve düz taban olma riskini ortadan kaldırmak için yere çıplak basması en sağlıklısı. Ayakkabı alırken ayağını rahatça kavrayıp hareket ettirebileceği yumuşaklıkta olmasına dikkat edin. Çok sert tabanlı ayakkabı giydirmeyin. Evde de ya çıplak ayak ya da en fazla çorapla yürüsün." Haydi, şimdi doğru bir göz, ortopedi ve diş muayenesi randevusu almaya!

    İlknur K. Akman
#03.06.2010 12:20 0 0 0