köpek neden havlar

Son güncelleme: 06.06.2010 20:38
  • köpekler neden havlar - köpeklerin havladığı durumlar - istenmeyen havlamaların nedenleri

    Köpekler neden havlar? Bu soruyu cevaplamaya çalışmak aslında "İnsanlar neden konuşur?"a cevap vermeye benzer. Köpeklerin havlamalarının birçok nedeni olabilir. Havlama alışkanlığı cins özellikleriyle de yakından ilişkilidir. Örneğin Rottweiler, Doberman ve Alman Kurdu gibi bekçi köpekleri bir tehlike hissettiklerinde havlamak üzere yetiştirilmişlerdir.

    Beagle ve Bloodhound gibi av köpekleri, sahipleriyle birlikte çalışarak avın kokusunu aldıklarında havlamaları üzere yetiştirilmiştir.Bazıları ise sadece kendilerini konuşurken duymayı severler(minyatür ırkların çoğu bu "konuşkan" köpeklerdendir.)

    Bu karakteristik cins özelliklerinin dışında, tüm köpeklerin havladığı bazı durumlar:

    ♥Sıkılmış.
    ♥Yalnızlık hissediyor.
    ♥Acıkmış veya yemek saatinin geldiğini biliyor.
    ♥Ters giden bir şeyler var./Evin yakınında bir yabancı var.
    ♥Oyun oynamak istiyor.
    ♥Başka bir hayvanı gördü.
    ♥Tuvalete çıkması gerekiyor.

    Eğer köpeğiniz bu nedenlerden biri yüzünden havlıyorsa ona havlamayı kesmesini söylemek pek de gerçekçi bir yaklaşım olmaz, sonuçta o bir köpek ve belirli durumlarda havlamak onun doğasında var.Eğer sessizlik sizin önem sıranızda ilk maddelerden biri olsaydı, evinizde bakmak için bir kaya parçası alabilirdiniz değil mi?

    Tabiki köpeklerin mazeretsiz havladığı durumlar olabilir, bazı köpekler havlamayı bir manipülasyon yöntemi olarak kullanmaya başlayabilirler.

    Mesela, kanepenize uzanmış kitabınızı okuyorsunuz. Köpeğiniz güzellik uykusundan uyanır ve oyun vaktinin geldiğine karar verir. Topunu alır ve kucağınıza bırakır. İlgilenmezsiniz, kafası karışmış bir sessizlikten sonra elinizi burnuyla dürter ve yüksek bir "HAV!" sesi duyulur.

    Suratına bakarsınız, tüm şirinliğiyle -bacaklar yere yapışmış,kıç havada,kuvruk sallanıyor.-, kitabınıza geri dönersiniz. Bir defa daha havlar, eğer cevap gelmezse tekrar havlar ve bu sefer susmaz.

    Kısa bir süre "shhh" ve "sus kızım" dan sonra, sonunda pes edip, topunu alarak dışarıda oyun oynamaya çıkarırsınız. Havlamayı anında keser.

    Saygı, köpeğinizle ilişkinizin temel taşlarından biridir. Ona saygı gösterirsiniz, komforu ve sağlığına özen gösterirsiniz, lezzetli mamalarla beslersiniz, sevginizi onun anladığı ve hoşlandığı şekilde gösterirsiniz.

    Bunun karşılığında onun da size saygı göstermesi gerekir. Unutmayın, köpekler çocuklar gibi değildir, bir sürü hayvanıdır ve köpeğinizle ilişkinizde sizin patron, onunsa bir köpek olması gerekiyor. Köpeğinizin mutlu, uslu ve güvende hissedebilmesi için denetimi elinde tutmanız ve sizin liderliğinize saygı göstermesi gerekir.

    Verdiğim örnekte; köpek sahibine saygı göstermiyordu. Sahibini oyuna davet etmiyordu, onu oyun oynamak için taciz ediyordu. Daha da kötüsü sahibi sonunda teslim olduğundan, köpeğe istediğini elde etmesi için havlaması gerektiği mesajını veriyordu.

    Oyun ve sevgi petlerimizle birlikte yaşarken en temel ihtiyaç ve gereksinimlerden biridir. Ama kuralları siz koymalısınız, aksi takdirde köpeğiniz havlayarak her istediğini elde edebileceğini öğrenirse eviniz bir Gürültü Kirliliği Noktası na dönüşür ve komşularınızın da bundan hoşlanacağını sanmıyorum.

    Köpeğinizin bu gereksiz ve rahatsız edici havlamalarının önüne geçmek için rolünüzü iyi belirleyip,ona kolayca manipüle edilebilecek türden biri olmadığınızı göstermeniz gerekir. Bunu yapmanın yolu basittir; görmezden geleceksiniz. Pasif bir şekilde hiç umursamadan ne yapıyorsanız ona devam etmenizden bahsetmiyorum, anlaması için biraz daha aktif role ihtiyacınız var.

    Vücut dilinizle, eğer bu şekilde rahatsız edici davranmaya devam ederse, sizin ilginizi haketmeyeceğini ona anlatmalısınız. Size havlamaya başladığında basitçe ona arkanızı dönün. Ayağa kalkın,gözlerinizi ve kafanızı başka bir yöne çevirip ona sırtınızı dönün. Ona bakmayın, konuşmayın, hayır ya da sus bile demeyin. Eğer geçmişte yanlış tutumunuzla,bu şekilde havlayıp ısrar ederek istediğini elde edebileceğini öğrenmişse muhtemelen daha yüksek sesle havlamaya başlayacaktır. Oyununa gelmeyin, köpek eğitiminin en önemli kurallarından biri tutarlı olmaktır. Israrına dayanamayıp açık verirseniz köpeğinizin anlayacağı şey "Hmm, o zaman oyun oynamaya dışarı çıkmak için 5 dk. yerine 10 dk. havlamam gerekiyor." olacak.

    Eğer sabrınız kalmamış ve bu gürültüyü bir an önce durdurmak istiyorsanız kullanabileceğiniz en etkili yöntem ellerinizi kullanmaktır.

    Hayır tabiki ona vurmaktan bahsetmiyorum, bunu aklınızdan bile geçirmeyin. Bu yöntem tamamen insancıl ve etkili, köpeğinize istediğiniz şeyin biraz huzur ve sessizlik olduğunu ifade etmenizi sağlayacacak acısız bir yöntem. Köpeğiniz havlamaya başladığında ona "kendini ifade etmesi" için biraz süre tanıyın. Susmasını söylemeden önce konuşması için ona şans tanımak çok daha etkin ve naziktir.

    Eğer kendi kendine susmazsa, elinizle ağzını nazikçe ama sağlam bir şekilde tutun. Silkelenip elinizden kurtulmaya çalışacak, daha iyi kontrol edebilmek için tasmasından da tutabilirsiniz. Bu yöntem iki açıdan kullanışlıdır; birincisi, havlamayı anında susturur. :]

    İkinci olarak otoritenizi pekiştirmenizi sağlar. Ona direkt fiziksel bir yöntemle, saçma sapan işlere tahammül etmeyecek,insaniyetli ama sıkı bir lider olduğunuzu ve zorla kontrol altına alınamayacağınızı anlatmış olursunuz.

    Ağzını ve tasmasını, sizden kurtulmaya çalışmayı bırakana kadar tutun. Bu sizin otoritenizi kabul ettiğini gösterir. Direnmeyi bıraktıktan sonra 1-2 dakika daha tutup, serbest bırakın ve onu övün. Bu kısa vadeli çözüm dışında gözönünde bulundurup,değiştirmeniz gereken bazı ufak noktalar olabilir.

    İstenmeyen havlamaların en önemli nedeni yetersiz fiziksel aktivitedir. Cinsine,yaşına ve sağlık duruma bağlı olarak değişkenlik göstermekle beraber çoğu köpek günde 1-1.5 saat egzersize ihtiyaç duyar. Çözümü basit, yarım saat erken kalkmaya çabalayın, büyük bir fark yaratacaktır. Eğer bunu yapamıyorsanız köpeğinizi sabah ve/ya akşamları para karşılığı gezdirecek birini bulmayı düşünebilirsiniz.

    İkinci temel neden ise, köpeğin fazla yalnız zaman geçirmesidir. Köpekler sosyal hayvanlardır; ilgiye, etkileşimee ve iletişime ihtiyaçları var. Bunların eksikliği halinde köpeğiniz mutsuz, gergin ve sinirli olur. Eğer köpeğinizle birlikte evdeyken ona ilgi göstermiyorsanız ve sebepsiz yere havlıyorsa, muhtemelen yalnızlık hissediyor ve sıkılıyordur. Sağlıklı dozda ilgi ve iletişimin köpeğinize faydası dokunacaktır.
#06.06.2010 20:38 0 0 0