BRUSELLA (BRUSELLOZIS)

Son güncelleme: 30.11.2009 23:28
  • Uzun süreli ancak dalgalı ateşle karekterize bir enfeksiyon hastalığıdır. 8-10 günlük ateşli dönemler arasında 4-5 günlük ateşsiz veya hafif ateşli dönemler mevcuttur. Ateşin çıkış ve inişi yavaş yavaş olur.

    İnsanda brusella yapan mikroplar arasınd aen sık karşılaşılanı Brucella melitensis dir. Mikrobu taşıyan hayvanların salgılarından, pastörize edilmemiş veya kaynatılmamış sütlerden (özellikle keçi sütü), ve böyle sütlerle hazırlanmış süt ürünlerinden (peynir, krema gibi) insanlara bulaşabilir. Hasta insandan sağlam insana geçiş nadirdir. Hayvancılıkla ve hayvan ürünleri ile uğraşanlarda daha sık olarak görülebilir.

    Mikrobun kuluçka dönemi ortalama 2 haftadır (5 gün - bir kaç ay).

    Uzun süre ateşin yüksek olmasına rağmen genel durum iyidir. İştah normaldir. Baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları görülür. Bol terleme vardır. Ateş aralıklı olarak aylarca sürebilir. Sık görülen durum; hafif yüksek ateş, akşama doğru artan halsizlik ve bol gece terlemeleridir.Karaciğer ve dalak büyümesi hastaların yarısına yakınında görülür. Lenf düğümlerinde de büyüe olabilir. Belirli organların tutulumu olabilir (diz ve ayak bileği artriti, testis iltihabı gibi).

    Wright testi adı verilen test ile ilk haftadan sonra tanı konulabilir. Vücuttaki çeşitli sıvılardan kültür yapılarak mikrop tespit edilebilir. Yine ilk haftanın sonundan itibaren tanı koymak için Combs testi kullanılabilir.

    Korunmak için pastörize ve kaynatılmış sütlerin içilmesi ve salamurada bekletilmiş peynirlerin yenmesi en iyi önlemdir. Hayvancılıkla uğraşanların eldiven, gözlük kullanmaları ve hastalık tespit edilen hayvanların derhal ortamdan uzaklaştırılması gereklidir.

    Tedavide tetrasiklin, streptomisin ve prednisone kullanılabilir. Şiddetli eklem ağrısı durumunda kodein kullanmak gerekebilir. Ateş yükselmelerinde yatak istirahati önerilmektedir. Yine aniden ortaya çıkan krizlerde istirahat etmelidir.


    arkadaşlar yediğiniz peynirlere çok dikkat edin..benim bu hastalıktan müzdarip bir arkadaşım var..çok acı çekti ve hala tedavisi sürüyor..
#10.03.2006 11:11 0 0 0
  • verdıgın bılgıler ıcın tesekkurler arkadasım
#10.03.2006 11:23 0 0 0
  • emeğine sağlık.
#10.03.2006 14:21 0 0 0
  • brusella ayrıca hayvanın tüylerindende bulaşıyor.teşekkürler arkadaşım
#10.03.2006 16:15 0 0 0
  • teşekkürler
#10.03.2006 16:56 0 0 0
  • teşekkürler arkadaşım
#10.03.2006 19:30 0 0 0
  • eline sağlık.....
#10.03.2006 23:05 0 0 0
  • Benim de eniştem bu hastalığa yakalnmıştı ancak doktorlar bilemideler haybeye apandistini aldılar neyse sonunda bulunduda ilaçlar la tedavisi yapıldı ve sağlığına kavuştu eniştem
#11.03.2006 08:54 0 0 0
  • teşekkürler arkadaşım faydalı bilgilerin için
#13.03.2006 08:23 0 0 0
  • sağol kardes
#14.03.2006 23:47 0 0 0
  • çok tehlikeli bir hastalık her an mikrobu alabiliriz...
#15.03.2006 12:27 0 0 0
  • Verdiğin bilgiler için teşekkürler,sağlık günler.
#21.03.2006 18:42 0 0 0
  • Nasrettin Hoca damdan düşmüş....
    -Bana damdan düşeni bulun halimden o anlar demiş.
    Evet ben bu hatalığı geçiren bir kişiyim. Bu hastalık tehlikeli değil öldürücü vs de değil teşhis konulduktan sonra tedavisi de son derece kolay.
    Ama yetersiz doktorların yüzünden doktor doktor geziyorsunuz malesef
    Ben teşhis konulana kadar 6 değişik doktora gittim. Yaw hastayım diyorum adam bi kan tahliline bir idrar tahliline bakıyor bişeyin yok diyor. Bende Allahallah yaw bi gözüm toprağa doğru bakıyor ama tıp sağlamsın diyor bu nasıl iş diyorum kendi kendime.
    En sonunda birinin tavsiyesiyle bir iç hastalıkları profesörüne gittim. Adam daha mauyene etmeden şikayetlerimi dinledi . Zıpladı resmen. Sen %99 olasılıkla Burusella sın dedi ve kan testinde pozitif çıktı. Allah razı olsun bu hocadan. 3 Ay doktor doktor gezdim boşuna
    Bu hastalığın diğer bir adıda Malta Hummasıdır. Gebe hayvanlarda düşüğe neden olur. Düşük yapan bayanlarda da standart olarak mutlaka tahlili yapılır

    Konuyu açan arkadaşa değerli bilgileri için teşekkürler
#20.04.2006 00:51 0 0 0
  • Çok tehlikeli bir hastalık..Aldığımız gıdalara dikkat etmemiz gerekiyo..Mutlaka pastörize olmuş süt ürünlerini tercih etmeliyiz..Alacağımız gıdalarda parasından çok bence kalitesine dikkat etmeliyiz...Benden bu kadar..
#20.04.2006 09:33 0 0 0
  • Brusella Hastalığı nedir - Brusella hastalığı nasıl bulaşır - Brusella hastalığının tedavisi
    Brusella Hastalığı nedir?

    Halk arasında "Yavru atma", "Malta humması" veya "Dalgalı humma" olarak bilinen hastalığa, brusella denilen bir mikrop neden olur. Brusella mikrobu, insan, sığır, koyun, keçi ve domuzlarda yavru atma, kısırlık ve meme hastalıkları yapar. Mikrop, hasta hayvanların dışkı, süt ve atık yavru zarları (son'u) ile çevreye bulaşıp, insanlarda hastalık meydana getirir. Ahır veya ağıl içinde hayvanlar arasında bulaşma ağız, deri, göz yoluyla, çiftleşme veya sağım sırasındaki hatalar sonu meme yoluyla olur. Mikrobu taşıyan gebe hayvanlar yavru atarlarken veya doğururken atık yavru zarları ve suları ile çevreyi bulaştırırlar. Mikrobu taşıyan hasta hayvanların çoğu, yavru attıktan sonra aylarca sütleri ile mikrobu çıkarırlar. İneklerde yavru atmalar genellikle gebeliğin 6. ve 8. aylarında, koyun ve keçilerde gebeliğin ileri devrelerinde olur. İnek, koyun ve keçilerde, birinci yavru atımından sonra, ikinci atık olayları nadiren görülür. Brusellada genellikle hasta hayvanları tedavi yoluna gidilmez. Hastalar ayrılarak mezbahaya gönderilir. Sığırlarda ihbarı mecburi hastalıklardandır.

    Brusella hastalığı nasıl bulaşır?

    Brusella hastalığı hasta hayvanların eti, sütü ve sütünün ürünleriyle temas eden insanlara bulaşabilir. Özellikle keçiden geçer. Keçinin kaynatılmayan sütünden ve kaynatılmamış sütten yapılan peynirinden bulaşır.

    Brusella hastalığının belirtileri nelerdir?

    Çok yüksek olmayan ve zaman zaman titreme şeklinde bir ateş yapar. Gece terlemelerinde ateş normale düşer. Bu hastalık olan kişiler çabuk yorulur ve çok sık terlerler. İştahsızlıkta bu hastalıkla birlikte ortaya çıkan belirtilerdendir.

    Brusella hastalığının tedavisi

    Antibakteriyel ilaçlarla tedavi semptomların süresini azaltır ve komplikasyon riskini düşürür. Nüksleri önlemek için tedavi uzun süreli uygulanır.

    • En etkin ilaç grubu tetrasiklinlerdir. Uzun yarı ömrü ve GİS yan etkilerinin azlığı nedeniyle doksisiklin tercih edilir. Tekli tedavide altı haftalık tedavi sonrası nüks %10 kadardır. Nüks direnç gelişmesine değil, yetersiz dozaj, yetersiz süre ve hastanın uyum eksikliğine bağlanmaktadır.

    • Bunun için genellikle bir aminoglikozid (streptomisin) tedaviye eklenir. Önerilen tedavi doksisiklin (veya minosiklin) 4-6 hafta boyunca 100 mg 12 saatlik aralarla + streptomisin günde 1 gr 1-2 haftadır. Gentamsin 5 mg/kg IM veya IV, 8 saat arayla üç eşit doz da uygulanabilir).

    • Tetrasiklinler diş lekeleri nedeni ile 8 yaş altı gruba veya hamilelere önerilmez.

    • Trimetoprim-sülfametoksazol, fort tablet şeklinde (yani 160 mg TMP + 800 mg SMX) 12 saatlik aralarla ağızdan 4-6 hafta. Nüks riski çok yüksektir.

    • Rifampin tek başına hayır, ama doksisiklinle birlikte (15 mg/kg PO günde tek doz) 45 gün süreli.

    • Florokinolonlar (siprofloksasin, ofloksasin, pefloksasin, norfloksasin) in vitro olarak brusellalara etkindir, ancak bakteriyostatik olup tek başlarına verildiklerinde nüks yüksektir. Nadir de olsa direnç de söz konusudur.

    • Menenjit ve kalp tututlumlarında sorun daha fazladır. Üzerinde anlaşılmış bir protokol olmamasına karşın önerilen, hastanın yanıtını da göz önünde tutarak standart kombinasyon tedavisinin bir kaç ay uygulanmasıdır.

    Brusella hastalığına bitkisel tedavi

    4 su bardağı kılorsuz kaynar suyun içinene 100 gr şahin otu konulup, 30 dakika dinlendirin ve balla tatlandırılarak 1 günde tüketilir. Sarımsak bir çok hastalıkta olduğu gibi brusella hastalığına da çok iyi geldiği bilinir. Özellikle stafilokokus dureus ve brucella abortus denen mikropları öldürür.
#30.11.2009 21:05 0 0 0
  • özellilede süt ürünlerinden geçen bir mikrop
    bir yakınımda brusellaya raslandı , acayip halsizlik yapıyor bir kaç prof doktora göründü bilemediler ,pratisyen bir doktor bulmuştu tedaviyle hemen geçti
    konu için teşekkürler
#30.11.2009 23:28 0 0 0