güneş tutulması kör yapabilir

Son güncelleme: 14.03.2006 23:42
  • Güneş tutulması kör yapabilir
    Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi ve Toplum Sağlığı Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, 29 Martta gerçekleşecek güneş tutulmasının çıplak gözle izlenilmesi halinde, görme fonksiyonunun merkezi olan sarı lekede yanıklar oluşabileceğini söyledi.

    Prof. Dr. Nazmi Zengin, başta Konya, Aksaray ve Karaman olmak üzere birçok ilde gözlenecek güneş tutulması için on binlerce vatandaşın 29 Martı sabırsızlıkla beklediğini belirtti.

    Güneşe doğrudan bakılmasının, güneş tutulmuş olsa dahi körlüğüne neden olabileceğini bildiren Prof. Dr. Zengin, şunları kaydetti: Çıplak gözle bakıldığında, güneşten yayılan ultraviyole ışınları, direkt olarak gözümüzün merkezindeki sarı lekede tahribata yol açar. 29 Martta gerçekleşecek güneş tutulmasının çıplak gözle izlenmesi, görme fonksiyonunun merkezi olan sarı lekede yanıklar oluşturabilir.

    Birkaç saat içinde sarı lekede su toplanır ve gözümüz işlevini tamamen kaybeder. Sarı lekede ufak bir bölümün yanması, gözündiğer kısımlarını işlevsiz hale getirebiliyor. Bu nedenle güneş tutulmasını izleyecek vatandaşların, güneşe doğrudan bakmaktan kaçınması gerekir.

    Gözde herhangi bir yanma ve benzeri acı hissi uyandırmayan yanık oluşumu sonucunda gözlerin birkaç saat içinde görme işlevini tamamen kaybedebileceğini belirten Prof. Dr. Zengin, Tutulmayı çıplak gözle izleyenler, gözlerinin kör olacağını anında fark etmezler. Çünkü hiçbir acı ve yanma hissi duymazlar. Ancak birkaç saat içinde gözdeki hücrelerin yanmasına bağlı olarak iki göz de tamamen kör olabilir diye konuştu.

    Tutulma gözlüklerİ olmadan izlemeyin

    Prof. Dr. Zengin, güneş tutulmasında, zararlı ışınlardan korunabilmek için özel olarak hazırlanan tutulma gözlükleri gibi filtre işlevi görecek gereçlerin kullanılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
    Bütün renkli filmler, gümüş içermeyen siyah-beyaz filmler, üzerinde görüntü olan negatifler, buzlu camlar, güneş gözlükleri güvenli değildir. Bunların çoğu termal retinal yanığa neden olabilen görünmez kırmızı ötesi ışınları geçirir. Güneş filtresi göz merceğine yerleştirilerek tasarlanmış kalitesiz ucuza satın alınabilen teleskoplar da güvensizdir. Bunun yanında yetişkinlerin, gözleri daha hassas olan küçük çocuklara gereken uyarıları yapması gerekiyor. Çünkü küçük çocuklar bazen Güneşe kim daha fazla bakacak gibi oyunlarla güneşe bakmaya çalışabiliyor. Bu konuda ailelere büyük görev düşüyor.

    Tüm önlemler alınsa bile çocukların kendi başlarına tutulmayı izlemelerine izin verilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Zengin, risk büyük olduğu için mutlaka kontrol altında tutulmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
#11.03.2006 16:41 0 0 0
  • böyle bir şey daha öncede duymuştum ama pek inanmıyodum teşekkürler
#11.03.2006 17:13 0 0 0
  • teşekkürler...........
#11.03.2006 21:59 0 0 0
  • verdıgın bılgıler ıcın tesekkurler arkadasım
#11.03.2006 22:02 0 0 0
  • çok teşekkürler gerçekten önemli konu. dışarıdan gelecek turisler için konyada turizm il müdürlüğü tarafından özel olarak hazırlanmış gözlük dağıtılacak
#11.03.2006 23:30 0 0 0
  • çok teşekkürler gerçekten önemli konu. dışarıdan gelecek turisler için konyada turizm il müdürlüğü tarafından özel olarak hazırlanmış gözlük dağıtılacak

    evet ablacım dağıtılacakmış,eeee bizde turizmci olduğumuza göre buluruz bu gözlüklerdennoimage
#12.03.2006 09:29 0 0 0
  • Faydalı bilgilerin için teşekkürler
#13.03.2006 10:10 0 0 0
  • sağol kardes
#14.03.2006 23:42 0 0 0