Hatme Nasıl Yapılır

Son güncelleme: 17.06.2010 09:06
  • hatme nasıl yapılmalı - hatmenin yapılışı - hatmede neler okunur

    Hatme...

    Okuma Vakti: İkindi namazı kılındıktan sonra başlayan ve yatsı namazının kılınma zamanının sonuna kadar olan vaktin içinde okunabilir.

    Küçük Hatme:

    1. Hatmeye iştirak edecekler değirmi bir halka teşkil edecek şekilde otururlar.

    2. 100 adet taş, hatmeye iştirak edecek şahıs adedine taksim edilir.

    3. Hatmeyi idare edenin işareti üzerine gözler yumulur ve 25'er defa Estağfirullaah denilir.

    4. Rabıta-yı Şerif nidası üzerine beş dakika kadar rabıta yapılır.

    5. Fatiha-yı Şerif nidası üzerine, nidayı yapan şahıs dahil sağ tarafındaki yedi kişi euzü besmele ile birer adet Fatiha-yı Şerif okur.

    6. Salavat-ı Şerif nidası üzerine herkes şahsına düşen taş adedince ve evvelinde euzü besmele ile Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed şeklinde salavat-ı şerifi okur.

    7. Ya Baki, entel Baki nidası üzerine herkes şahsına düşen taş adedince ve evvelinde euzü besmele çekmek sureti ile Ya Baki, entel Baki der ve bu beş defa tekrar edilir.

    8. Fatiha-yı Şerif nidası üzerine bu defa hatmeyi okuyan zat dahil sol tarafından yedi kişi birer defa euzü bemele ile Fatiha-yı Şerif okurlar.

    9. Salavatı Şerif nidası üzerine gene herkes elindeki taş adedince ve evvelinde euzü besmele ile yukarda metni verilen salavat-ı şerifeyi okur.

    10. Hatmeyi idare eden veya bir başkası Büyük Silsileyi Şerifi okur. Bu bitince aşr-ı şerif'i okur veya bir başkasına okutur. Diğerleri rabıta ve dua ile meşgul olurlar. Veyahut orada bulunmayan ihvan kardeşlerini zımmen hatmeye dahil ederler.

    Aşr-ı şerif okunup "Fatiha" çağrısı yapıldıktan sonra hatmeyi idare eden kişi "Cenab-ı Allah noksanı ile kabul buyursun" der, "amin, Allah razı olsun" denilerek gözler açılır ve küçük hatme tamamlanmış olur.

    Büyük Hatme:

    Hatmeye iştirak edecekler 15'den fazla, Elemneşrahleke suresini bilenler de en az on kişi olursa büyük hatme okunması emredilmiştir.

    1. Yine değirmi bir halka teşkil edilecek şekilde oturulur.

    2. Estağfirullah nidası üzerine herkes gözünü yumup euzü besmele çektikten sonra 25'er defa estağfirullah der.

    Bu arada taş dağıtılıp toplamayı bilen bir kişi halkanın içinde; Elemneşrahleke suresini bilen ve bu sureyi bildigini belli etmek için sağ avuunu sol göğsü üzerine açık tutarak kendisine taş verilmesini bekleyenlere, daha evvel ayrılmış 79 adet taşı dağıtmak için hazırlığını yapar.

    3. Rabıta-yı Şerif nidası üzerine herkes rabıtasıyla meşgul olurken bir taraftan da Elemneşrahleke taşlarının dağıtılmasını beklerler.

    4. Fatiha-yı Şerif nidası üzerine, hatmeyi idare edenin sağ tarafındaki kendisine Fatiha taşı verilmiş veya Fatiha okunması daha önce emredilmiş yedi kişi, Fatiha-yı Şerifi euzü besmele ile birer defa okurlar.

    5. Salavat-ı Şerif nidası ile herkes evvelinde euzü besmele çekerek elindeki taş adedince salvat-ı şerif okur.

    6. Elemneşrahleke-yi Şerif denilince gene evvelinde euzü besmele, sonrakilerde sadece besmele ile kendisine taş dağıtılmış olanlar taşları adedince İnşirah suresini okurlar.

    Bismillahirrahmanirrahim,

    Elemneşrahleke sadrek. Ve adağna anke vizrek, ellezi engada zahrek. Ve refağna leke zikrek. Feinne maal usri yüsran. Inne maal üsri yüsra feiza ferağte fensab ve ila rabbike ferğab.

    7. Halka içinde taş dağıtan görevli bu defa daha önce dağıttığı 79 adet Elemneşrahleke taşına ilaveten 21 taşı daha önce taş almammış olanlara, herkes almışsa icabına göre dağıtır. Böylece dağıtılan taş 100 adedi bulur.

    8. İhlas-ı Şerif nidası üzerine yine başında euzü besmele ve sonrakilerde besmele ile herkes taşı adedince Kulhüvallahü'yü okur. Bu 10 defa tekrarlanır. Böylece 1000 İhlas-ı Şerif okunmuş olur. Hatmeyi idare eden bir fazla okuyarak bunu 1001'e tamamlar.

    9. İkinci Fatiha-yı Şerif nidası yapılır. Bu sefer hatmeyi idare edenin sol tarafındaki, kendisine Fatiha taşı verilmiş veya ikinci Fatihayı okuması emredilmiş 7 kişi euzü besmele ile birer Fatiha okurlar.

    10. İkinci Salavat-ı Şerif nidası üzerine herkes elindeki taş adedince evvelinde euzü besmele çekerek Salavat-ı şerif okur.

    11. Büyük Silsileyi Şerif'in ve aşri şerifin okunmasından sonra, Küçük Silsileyi Şerif okunarak usulünce büyük hatme tamamlanır.
#17.06.2010 09:06 0 0 0