Kadınlar Adetliyken Hangi Duaları Okuyabilir

Son güncelleme: 18.06.2010 07:32
  • hayız durumunda okunabilen dualar - kadınlar adet günlerinde nasıl dua eder - adetliyken neler okunabilir

    Hayızlıyken hangi dualar okunabilir?


    Fatiha dua niyetiyle okunabilir. Ayrıca Kur'andaki duaya benzeyen ayetler de Kur'an okuma niyetiyle değil de dua maksadıyla okunabilir. Mesela; "Rabbena atina fiddünya haseneten ve filahireti haseneten ve gına azabennar" gibi.

    Aynı şekilde sevinçli bir haber duyan bir kimse "Elhamdülillah" diyebilir. Üzücü bir haber duyan da "İnna lillah ve inna ileyhi raciun" diyebilir. (İbrahim Halebi, Halebi, Sağir, s.37-39; İbn-i Abidin, Haşiyetu Reddi'l-Muhtar, 1/293)

    İmam Malik'e göre hayızlı kadın mazeretli olduğundan ve Kur'an okumaya da muhtac olmasından dolayı cevaz vermiştir. Ancak hayız kanı kesildikten sonra gusl etmeden önce okuyamaz. (Zuhayli, el-Fıkhu'l-İslamî, 1/471)

    Diğer yandan zikir çekebilir dua edebilir. Bunlara bir mani yoktur. Hatta özel günlerindeki bir bayanın kıbleye doğru oturarak zaman zaman tesbih çekmesi dua etmesi isabetli bir davranış olur böylelikle adet gördüğü günlerinde bu şekilde manen beslenmiş olur.

    Hayızlı ve nifaslı kadınların veya cünüplerin kunut vesaire gibi çeşitli duaları okumalarında, tesbih ve tehlil kelimelerini söylemelerinde ve Hazret-i Peygambere salât ve selâm getirmelerinde hiçbir mahzur yoktur. Hayız ve nifaslı halde olanlar, Kur'an-ı Kerîm'i okuyamamakla beraber, onu dinleyebilirler.

    Hayızlı olanlara dua konusunda bir sınırlama getirilmemiştir, her türlü duayı okuyabilirler.

    Selam ve dua ile...
#17.06.2010 16:20 0 0 0
  • sa sevgili sayeste, kadınlar adetli haldeyken hiç bir şekilde dua okuyamaz dile getiremez ancak selam verilirse alabilir. onun haricınde dinen islama göre yasaktır.Kur an ı Kerim e dokunamaz.Yalnızca yarım dua olduğu için kelime i tevhidi okuyabilir.Saygılar.:)
#17.06.2010 17:27 0 0 0
  • Eğer okudukları dua Kuran-ı Kerinden değilse elbette okuyabilirler..

    Hatta özel günlerindeki bir bayanın kıbleye doğru oturarak zaman zaman tesbih çekmesi dua etmesi isabetli bir davranış olur böylelikle adet gördüğü günlerinde bu şekilde manen beslenmiş olur

    Bize fetva vermek düşmez ama araştırmalarım sonucunda bu sonuçlara vardım..
    Yorumunuz için teşekkürler..
#18.06.2010 07:32 0 0 0