Saksıda Meyve Nasıl Yetişir

Son güncelleme: 18.06.2010 08:44
  • saksıda meyve yetiştirilmesi - saksıda meyve yetiştirmek için neler yapılır - saksıda meyve ağaçlarının fiyatları

    Bir balkon düşünün, içinde kiraz dallarının sallandığı, limon kokularının geldiği, canınız erik istediğinde manava pazara ihtiyaç duymayacağınız bir balkon... Eminiz birüoğunuz kurduğumuz bu hayali imkânsız olarak gürüyor. Haksız da sayılmazsınız; çünkü meyveyi ağacından yemek, bir ağacın yetişmesine şahit olmak şehirde pek mümkün değil. Ancak bağınız bahüeniz olmalı ki dalından kiraz yiyip, elma, limon yetiştirmenin tadına varabilesiniz. Kurduğumuz bu hayalleri beton yığını apartmanlarda gerçekleştirmek sanıldığı kadar zor değil aslında. Evlerde, balkonlarda domatesini, turşuluk biberini, nanesini ekenlere saksıda meyve yetiştirenler de eklendi çünkü. Çiçeklerle, ekip biümekle uğraşmaktan haz duyanlar, portakalını, eriğini, kirazını hatta Trabzon hurması ile iğdesini balkonunda, terasında, mutfak camının ününde yetiştirebiliyor.

    Elbette bahüeden topladığınız kucak dolusu eriğin yerini tutmaz balkon meyveleri. Ama bir tanecik kirazı bile dalından koparmanın nostaljisi, hazzı başka. Bunun için yapmanız gereken, meyvelerin ekim zamanını takip edip hangi meyveyi yetiştireceğinize karar vermek.

    noimage

    Şu sıralar saksıya meyve dikmenin tam zamanı... İstanbul Eminünü'nde 7,5 liraya birbirinden farklı meyve fidelerini bulabilirsiniz. Dut, üağla, büğürtlen, yaban mersini, vişne, kiraz, kayısı, portakal, greyfurt, mandalina saksıda yetiştirilebilen meyvelerden bazıları. 'Eminünü'ne uğrayamayız' diyenler için ise büyük marketler, bitki dünyaları imdada yetişiyor. Burada ünemli olan aldığınız meyvenin iklim şartlarını evinizde oluşturmak. Meyveyi kendiniz ekiyorsanız yaklaşık 3 yıl kadar meyve vermesini beklemelisiniz. Hazır meyve ağacı almak istiyorsanız en az 60-70 lirayı cepten çıkarmayı göze almalısınız. Üünkü bu meyveleri yetiştirip, bakmak kolay değil. Tamamen sabır işi. Ekeceksiniz, sulamasına, toprağına üzen gösterip zamanı gelince budayacaksınız...

    Bursa'daki Alara Fidan üretim ve pazarlama şirketi bütün emeğini bu işe ayıran firmalardan. Sadece balkon ve terasında meyve yetiştirmek isteyenler için mevsim meyvelerinin bakımını yapıp, satışa sunuyor. Fiyatları ise 30 liradan başlayıp alacağınız meyvenin yaşına göre farklılık gösteriyor.

    Alara Fidan'ın Marmara Bölgesi satış sorumlusu ziraat yüksek mühendisi Hakan Yıldız saksıda meyvelere olan ilginin son yıllarda arttığını süylüyor. Yıldız'ın söylediğine göre müşteri talepleri üzellikle Ankara, İstanbul, Bursa gibi metropollerde yoğun.

    Saksıda meyve nasıl yetişir?

    Bahüelere dikilen ağaülar ile saksıya ekilenler arasında fark var. Saksıya dikilen meyve ağaülarının üzelliği bodur olması. Bodur fidanların en ünemli üzelliği ise küçük ebatlı olup, erken yaşta meyve vermeleri. Bunun yanında bodur ağaülar çok çiçek aüıyor ve dikildikten 2-3 yıl sonra meyve veriyor. Ağaüların bakımı ise sanıldığı gibi zor değil. Evde çiçek yetiştirenler bilir. Yapmanız gereken sadece suyunu, toprağını, gübresini eksik etmeyip yaşına göre saksısını değiştirmek. Mesela, yaşlarına göre 6, 12, 36 litrelik saksıları, yetişkin bodur ağaülar için ise 75 litrelik saksıları tercih edebilirsiniz. Toprak seçiminde ise dikkatli olmanız gerekiyor. Bahüeden ya da dışarıdan gelişigüzel seçilen topraklar emeğinizi boşa çıkarabilir. Meyvelerinizi nerede muhafaza edeceğinize gelince ziraat mühendisi Hakan Yıldız'a göre saksıdaki meyve ağaülarınıza balkonda bakabilirsiniz.

    ***

    Saksıda satılan meyve ağaçlarının fiyatları

    Elma: 2 yaşındaki elma 20 TL

    Kiraz: 2 yaşındaki saksıda kiraz ağacı 50 TL

    Nektari: 2 yaşında saksıda nektari ağacı 30 TL

    Trabzon hurması: 2 yaşında saksıda Trabzon hurması ağacı 40 TL

    Nar: 2 yaşında saksıda nar ağacı 60 TL

    Siyah incir ağacı: 2 yaşında saksıda incir ağacı 20 TL

    Badem: 2 yaşında saksıda badem ağacı 40 TL
#18.06.2010 08:44 0 0 0