Horlama ciddi bir problem midir

Son güncelleme: 14.03.2006 23:05

  • Horlamanın en ağır formu tıkayıcı tipte horlama hastalığıdır. Uyku apnesi diye bilinen bu hastalıkta şiddetli horlama nefessiz kalınan bir dönemle kesilmektedir. Bu sırada solunum tam durmuştur. On saniyenin üzerindeki nefessiz kalma nöbetlerinin bir saat içinde 7 defadan fazla görülmesi yaşamı ciddi şekilde tehdit eder. Bu durumda doktorunuz size biruyku merkezinde inceleme yapılmasını önerecektir.

    Apneli (Nefesin kesilmesi) hastalarda gecede 30-300 defa tıkanmalara rastlanılmaktadır. Böylelikle uykuda kan oksijen düzeyi aşırı oranda düşer. Oksijenin düştüğü bu dönemde kalp kanı daha çok ponpalamak zorundadır. Bir süre sonra kalp ritmi bozulurken yıllar içinde yüksek tansiyon ve kalp büyümesi yerleşir.

    Tıkayıcı tipte horlama hastalığı olan kişiler uykularının çok az bir kısmında derin uyku fazına geçebilmektedir. Derin faz gerçek dinlenme için tek yoldur. Dinlenmeden geçirilen gecenin gündüzü uykulu, yorgun ve verimsiz geçecektir. Araba kullanırken ya da iş başında uyuklamalar görülecektir.

    Soru: Horlama tedavi edilebilir mi?
    Cevap: Horlamanın birçok tipi tedavi edilebilir. Erişkin horlayan kişiler için aşağıda sıralanan önerilere uyulmalıdır.

    1) Kas tonusu artırmak için sportif bir yaşam biçimi seçilmeli.
    2) Horlayan kişiler uyku ilaçları, sakinleştirici ve antihistaminik denilen alerji ilaçlarını uykudan önce almamalı.
    3) Uykudan 4 saat önce alkol almaktan sakınmalı.
    4) Uykudan 3 saat önce ağır yemekten sakınmalı.
    5) Aşırı yorgunluktan sakınmalı.
    6) Uykudan sırtüstü yatmak yerine yana yatmak tercih edilmelidir. Eski bir öneri olarak pijama sırtına tenis topu dikmek hala faydalı bir metottur. Böylelikle sırt üstü uyumaya engel olunur.
    7) Yatağınızın baş tarafı daha yukarıda olacak şekilde tüm yatağınızı yaklaşık olarak 10s cm bir tarafa doğru çeviriniz. Bu amaçla yatağınızın bir tarafı altına bir tuğla yerleştirmek amacınıza uygun olacaktır.
    8) Evde horlamayan kişilerin sizden önce uykuya geçmeleri için onlara süre tanıyınız.
    Her pozisyonda horlayan kişiler ağır horlayan olarak isimlendirilir. Bu kişilerin yukarıdaki önerilerden daha fazla yardıma ihtiyacı vardır.

    Horlama kişi ve ailesi için zararlı hale geldiğinde uzman doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Bu özellikle uyku sırasında nefes alamama problemi olduğunda (yüksek sesli horlama nefessiz kalma dönei ile kesilmektedir). Doktorunuza başvurmanız daha da önem kazanmaktadır. Horlama hastasının burun, ağız, boğaz ve boyunun detaylı muayenesi yapılmaladır. Horlamanın boyutu ve horlayan kişinin sağlıını belirlemek açısından uyku laboratuvarı çalışmaları değerlidir.

    Tedavi şüphesiz tanıya dayanır. Bu alerji veya enfeksiyonun tedavisi gbi basit ya da bademcik, geniz eti veya burun bozukluklarının cerrahi gerektirir biçimdedir. Horlama-nefessiz kalma hareketli dokuların sabitleştirilmesi ve hava yolunun daha genişletilmesini sağlayan horlama ameliyatlarında başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Buna uvulopalatofarengoplasti ameliyatı (UPPP) adı verilmektedir. Hasta için bademcik ameliyatından çok farklı his vermez. Cerrahinin çok riskli veya hasta tarafından istenilmedii durumlarda boğaza basınçlı hava veren maske takarak (CPAP) uyuyabilir. Kronik olarak horlayan her çocuk KBB uzmanı tarafından detaylı olarak muayene edilmelidir. Bademcik ve geniz eti ameliyatını gerekli olduğu durumlarda cerrahi müdahale çocuk sağlığına ve gelişimine çok önemli yararlar sağlayacaktır.

    LAUP yani lazer yardımlı horlama ameliyatı masum horlamada uygulanan bir ameliyat biçimidir. Lokal anestezi altında uygulanır. Lazer ile yumuşak damak ve küçük dil kısaltılır ve inceltilerek yukarı gerilmesi sağlanır. Apne olmaması veya çok hafif apneli hastalara uygulanan bir ameliyat biçimidir. İlk 3,4 gün daha az daha sonra kişiye göre değişen oranda ağrı ortaya çıkmaktadır. Gerekirse birkaç seans uygulanabilir.

    Unutmayın: Horlama nefes almanın tehlikeli biçimde kesilmesidir. Horlama komik değildir, umutsuz hiç değildir.










#12.03.2006 21:20 0 0 0
  • teşekkürler
#12.03.2006 21:51 0 0 0
  • yaa yanımda horlayan biri yatarsa mümkün değil uyuyamam çok korkunç bir durumnoimage
#12.03.2006 22:11 0 0 0
  • bu guzel paylasımların ıcın tesekkurler arkadasım
#12.03.2006 22:46 0 0 0
  • eline sağlık.......
#12.03.2006 23:44 0 0 0
  • değerli bilgilerin için teşekkürler arkadaşım eline sağlık.
#13.03.2006 08:03 0 0 0
  • çok yorulduğum zamanlar arada bende var. bilgilerin için teşekkürler
#13.03.2006 13:38 0 0 0
  • sağol kardes
#14.03.2006 23:05 0 0 0