Çikolata, damar sertleşmesini önlüyor

Son güncelleme: 14.03.2006 23:00

  • İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, İsviçre'de yapılan bir araştırmada, "çikolatanın damar sertleşmesini önleyerek ciddi kalp rahatsızlıklarını azaltabileceğinin belirlendiğini" bildirdi.
    Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu yaptığı açıklamada, İsviçre'de kurulu Zürih Üniversitesi ile Kalp-Damar Merkezi ve Klinik Kimya ve Hematoloji Enstitüsü tarafından çikolatanın, insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda yapılan araştırmanın bu yılın başlarında sonuçlandığını söyledi.
    Çikolatanın sigara içenlerde damar sertleşmesinin oluşumunu engelleyerek her gün birkaç parça tüketimi ile ciddi kalp hastalıkları riskini azaltabileceği konusunda yapılan çalışmada, normal çikolata (yüzde 74 kakao oranı) ve beyaz çikolatanın 20 sigara içen erkeğin damardan kan akışına etkisini karşılaştırıldığını ifade eden Boyacıoğlu, şunları kaydetti:
    "Sigara içenlerde, damar duvarlarını çevreleyen endotel hücreleri başta olmak üzere birçok hücrenin aktivitesinin sürekli olarak bozulması nedeniyle, damarların koroner kalp hastalığının karakteristiği olan sertleşme ve daralmaya yatkın hale geldiği bilinmektedir. Araştırmada, sigara içen deneklerden, 40 gram çikolata yemeden 24 saat öncesinden antioksidan açısından zengin olan soğan, elma, lahana ve kakao ürünlerinden uzak durmaları istendi. Çikolata tüketiminden 2 saat sonra, ultrason taramaları sonucunda çikolatanın damarda akışın düzgünlüğünü önemli ölçüde geliştirdiği görüldü.
    Etkinin 8 saat boyunca sürdüğü de ortaya çıktı." Kan örneklerinin analizlerine bakıldığında ise siyah çikolatanın damarlardaki bozulmayı yarı yarıya azalttığının belirlendiğini dile getiren Boyacıoğlu, "Çikolatanın damar sertleşmesini önleyerek ciddi kalp rahatsızlıklarını azaltabileceği belirlendi. Antioksidan düzeylerinde ise 2 saat sonra keskin bir artış saptanmıştır. Ancak bu etkiler beyaz çikolata ile gözlenmemiştir" dedi.
    Araştırmada çikolatada antioksidan açısından zengin olduğu bilinen kırmızı şarap ve yeşil çay ile çilek, kiraz ve böğürtlen gibi meyvelerden daha fazla miktarda antioksidan bulunduğunun tespit edildiğini belirten Boyacıoğlu, "Günlük olarak küçük bir bitter ve sütlü çikolata tüketiminin vücuda antioksidan alım düzeyini arttırabileceği ve damar sağlığını yararlı şekilde etkileyebileceği belirlendi" diye konuştu.
#13.03.2006 22:48 0 0 0
  • verdıgın bılgıler ıcın tesekkurler su perısı
#13.03.2006 23:30 0 0 0
  • teşekkürler ellerine sağlık faydalı bilgilerin için
#14.03.2006 08:33 0 0 0
  • paylaşıma teşekkürler..
#14.03.2006 13:06 0 0 0
  • valla ben bu habere sevindim..
    sağol
#14.03.2006 13:46 0 0 0
  • O zaman cikoLataLi qofrete hucumm :D
    BilgiLer icin tesekkürler ablam
#14.03.2006 14:04 0 0 0
  • çikolata aynı zamanda insana mutluluk veriyor
    teşekkürler superisi
#14.03.2006 14:11 0 0 0
  • Çikolataya bayılırım,
    teşekkürler ablacım
#14.03.2006 15:10 0 0 0
  • ellerine sağlık
#14.03.2006 22:15 0 0 0
  • sağol kardes
#14.03.2006 23:00 0 0 0