İmza sadakati (Apoyu asabilir miyiz?)

Son güncelleme: 03.07.2010 21:22
  • Apoyu asabilir miyiz?
    Şamil Tayyar | Star

    Terörün yeniden tırmanması, İmralı sakini Abdullah Öcalan'ın idamını yeniden gündeme getirdi. Demokratik açılıma destek veren okurlardan bile "APO'yu assak ne olur? Zaten kan akıyor, bir süre daha akmaya devam eder, hiç olmazsa APO belasından kurtuluruz" tepkileri gelmeye başladı.

    Hem idama karşı hem terörle mücadeleye katkısının olmayacağı hem de hukuki karşılığının bulunmadığı düşüncesiyle idam tartışmasına girmek istemedim. Dün MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin "hodri meydan" diyerek APO'yu asma önerisinde bulunması üzerine hafızalarımızı tazeleme ihtiyacı kaçınılmaz oldu.

    Bir de "idam" lafı, isteseniz bile hukuken ne kadar geçerli, ona bakmak gerekiyor.

    İmza sadakati

    Abdullah Öcalan 16 Şubat 1999 günü ABD'nin sponsorluğunda Türkiye'ye teslim edildi. Kimse kusura bakmasın, "biz yakaladık" fantezisi üretmesin. O günlerde "Neden teslim edildiğini anlamadım" diyen dönemin başbakanı Bülent Ecevit farkında olmasa bile, bugün ilkokul çağındaki çocuklar dahi Talabani ve Barzani'nin önünü açmak, Kuzey Irak'ta yeni yapılanmaya fırsat oluşturmak için teslimatın yapıldığını biliyor.

    Teslimatın yapıldığı tarihte iktidarda 75 milletvekiline sahip DSP azınlık hükümeti vardı. Öcalan üzerinden Irak projesi geliştirenler, teslimat takvimiyle de siyaseti yeniden projelendirdiler. Paketi teslim alan DSP ile "Asacağız" diyen MHP, 18 Nisan 1999 seçimlerinde oy patlaması yaptılar. Ardından ANAP'ı aralarına alarak üçlü koalisyon kurdular.

    ABD'nin "idam edilmemesi" şartıyla teslim ettiği Öcalan'ın durumu, AB süreci için de kritik safhadaydı. Hükümet ortakları 12 Ocak 2000 tarihinde bir araya gelerek bir mutabakat metni imzaladılar, idam cezasının uygulanmayacağını karara bağladılar.

    Bahçeli, 25 Haziran 2002 tarihli Hürriyet Gazetesi'ne şu demeci verdi: "Biz ölüm cezalarının uygulanmayacağı yolunda bir moratoryum ilan ettik. Buna sadığız."

    Hürriyet'in "Peki bazı milletvekilleri seçim ortamının da etkisiyle 'getirin şu dosyayı Meclis'te oylayalım' derse ne olacak?" sorusu karşısında ise Bahçeli'nin cevabı şöyle oldu: "Elbette imzamıza sadık kalacağız."

    Sadık kalacaklarını açıkladığı imza, APO'nun idamını rafa kaldıran mutabakat metnine attığı imzaydı. Öyle de oldu, MHP, o imzaya sadık kaldı.

    Örtülü destek

    31 Temmuz 2002 günü TBMM Adalet Komisyonu'nda AK Partili bir üye, idam cezasının kaldırılmasına ilişkin teklifin paketten çıkarılmasını istedi. Oturuma ara verildi, komisyonun MHP'li üyeleri Devlet

    Bey'in makamına gitti, 1 saat 15 dakika süren görüşmeden sonra oylamaya geçildi.
    Önerge 7'ye karşı 10 oyla reddedildi. MHP'li 5 üye çekimser kaldı. MHP'liler AK Partili üyenin teklifine destek verselerdi, önerge 7'ye karşı 12 oyla kabul edilecek, idam cezası anayasada korunacaktı. MHP, "çekimser" oylarla idam cezasının kaldırılmasına "örtülü" destek verdi.

    İki gün sonra Anayasa paketinin oylandığı TBMM Genel Kurulu'nda 162 ret oyuna karşılık 262 kabul oyu çıktı. Komisyonda verecekleri ret oyuyla teklifi önleme imkanı olan MHP'liler, sonuca tesir etmeyeceklerini bildikleri Genel Kurul'da ret oyu kullandılar.

    MHP'nin komisyondaki "örtülü" desteğiyle Öcalan idamdan kurtuldu. MHP'liler ise komisyon safhasını unutturup Genel Kurul oylaması üzerinden idam tiyatrosu oynamaya devam ettiler.

    Öcalan MHP sayesinde İmralı'da derin bir nefes alırken, Aydın Doğan'ın koordinatörlüğünde "MHP'siz hükümet" söylentileri ayyuka çıkınca, Bahçeli, 3 Kasım 2002'de yapılmak üzere erken seçim restini çekti.

    MHP'den cevabını beklediğim iki kritik sorum var: 1-Eğer Abdullah Öcalan'ın idamını gerçekten istediyseniz, Adalet Komisyonu'nda idam cezasının korunmasına dair teklifin oylamasında neden çekimser kaldınız? 2-MHP'siz hükümet senaryoları karşısında erken seçim restiyle oyunu bozarken, MHP için hayati bir konu olan Öcalan'ın idamını neden hükümet sorunu haline getirmediniz?

    İmralı'ya güvence

    Gelelim Devlet Bey'in son önerisine...

    Yarın Meclis toplansa ve anayasaya idam cezasını koysa bile Abdullah Öcalan'ın idamı sadece siyaseten değil hukuken de imkansızdır.

    Bilmek için hukukçu bile olmaya gerek yok, Öcalan hakkındaki ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası "kazanılmış hak" pozisyonundadır, mahkum aleyhine çıkarılacak herhangi bir cezai yaptırım uygulanmaz, sadece lehe hükümler uygulanır.

    Yani, Devlet Bey'in "Hodri meydan asalım" önerisinin siyasi karşılığı olabilir ama hiçbir hukuki geçerliliği yoktur.

    Ne hazindir, Öcalan'ın hukuken idam riskini sıfırlayan, Adalet Komisyonu'ndaki çekimser tavrıyla MHP'dir. MHP, yarın 550 milletvekiliyle iktidara gelse de kendi eliyle Öcalan'a giydirdiği "ömür boyu hayat garantisi" zırhını çıkaramaz.

    Böyle biline...

    Elbette bu durum, Öcalan'a, İmralı'dan örgütünü istediği gibi yönetme, savaş çağrısı yapma lüksü tanımaz. Hükümet, otorite zaafının yaşandığı, Ergenekon beylerinin cirit attığı İmralı'yı denetim altına almayı başarmalıdır.
#30.06.2010 13:14 0 0 0
  • Şamil Tayyar doğru söylüyor ama bilmiyorki kavat,komisyonun değil genel kururun sözü bağlayıcıdır.Samil Tayyarın kendisi zaten PKK yatakcısıdır.Onamı kaldmış MHP ye dil uzatmak.Meclisteki esas olan oylamaya kim evet kim hayır oyu vermiş onu yayınlayın.Esas be,ağlayıcı olan genel kuruldur.Neyi gizlemeye çalışılıyor.Devlet bakanı Hayati YAZICI'nın sınırları değiştirebiliriz önerisinimi.Devleti düşünmek satılmış kavatlaramı kalmış.Önce meclis tutanakları imcelensin ondan sonra yayınlansın.Benimde takip ettiğim gazeteler var bende onlarımı yayınlayayım.STAR gazetesi hükümetin hile ile ele geçirdiği ve satılmış kalemlerin bir araya toplandığı tuvalet kağıtı.Örnek alınacaksa adam gibi müslüman birilerini örnek alın.Bir taeafta Taraflı ateist Ahmet ALTAN öbür tarafta satılmışlığı belgelenmiş Şamil TAYYAR al birini vur ötekine.Özellikle bu vatan hainlerinin yorumlarını samimiyetinden hiç şüphe duymadığım arkadaşların burada sunmasını anlayamıyorum.
#30.06.2010 15:00 0 0 0
  • bana göre kim vatan haini yazar kim deil bişey demiyecem ama konu aponun asilmasiysa? bence asilmamasi daha iyi asilirsa 1gün ölür toprak olur gider,ama asilmazda orda kalirsa gün gün 4duvar arasinda cürümesi, benim toprakta yatan sehitlerimin acisini azda olsa hafifletir, cürüsün orda ölmeyi istesin,istesinki öldürdüğü sehitlerin hesabını vereceği günü beklesin!!!
#30.06.2010 18:20 0 0 0
  • Anlaşılan ; atı alan üsküdarı geçti.
    Artık" apo yu asardın!..yok asmazdın! yada asamazsın ,,ZATEN ASAMAZDIN!".muhabbetini bir kenara bırakmak ve çözüm bekleyen insanlar için birşeyler yapmak gerekli.
#30.06.2010 20:05 0 0 0
  • Saddam Hüseyin'i astilar da ne oldu?
    Terör ve diger olaylar duruldu mu?
    Kesinlikle tam aksi daha da tirmandi..Eger asilirsa Öcalan ya kahraman olur ya mazlum olur yada sayisi milyonu bulan isim vermicem -X- partisinin yanlisi pkk'nin kuklalari daga cikar terörist olur, niye asilmiyor, asamazlar daha dogrusu asmazlar isin ic yüzü terör örgütü bile istiyor asilmasini cünki ortalik dahada karisacak ve terör örgütü daha cok taze kan toplayacak..O sadece bir bir maşaydi isleri bitince paketlenip Türkiyeıe teslim edildi...Ne kolaydi degilmi teslim etmese idiler mümkün degildi yada uzak bir ihtimaldi ele gecmesi..Simdi az da Türkiye karissin kafa yorsun diye resmen psikolojik baski zaten insanlarin yaralari kabuk baglamadan sürekli kaniyor buda tuz biber oldu üstüne iyice...Türk ve Kürt halki sürekli karsi karsiya getirilmeye calisiliyor kurunun yaninda yasta yaniyor ne yazik ki...
    Asil hata Öcalan''in asilmasi degil idama mahkum edildigi halde onun icinde idam kaldirilmis ve ele gecen koz iyi kullanilmamis kocaman bir ada tahsis edilmis ve agirlastirilmis müebbet cezasi tam anlamiyla bir saltanata cevrilmistir..

    Önemli olan beyinlerde ki yanlis düsünceler asilsin...

    Amerika Saddami asti bize de Öcalaní astirmiyor sözün özü...
    Apo asilsin asilmasin artik milletin beyni bulandirilmasin artik gündemin ve insanlarin beyni ni nasil mesgul etsek diye ugrasiyorlar insanlar acilen cözüm bekliyor sadece CÖZÜM !!!

    Asil böyle satilmis kalemleri asacaksin ki milletin beyni bulanmasin.
    Dilerim ki Allah'tan akan bu kanlar bir an önce son bulur..Artik analarin babalarin yürekleri yanmaz,cocuklar babasiz yetim, kadinlar essiz kalmaz...Dilerim ki kardeslik, baris, huzur gelir bu topraklarda baris icinde yasayacagimiz günler olur..
    AB'nin gözü kör olsun tüm bu basa gelenler onun yüzünden..
    Hala arka kapisindan bile iceri giremedik ne yazikki :)

    Siyaset icin meydanlarda yagli ip naralari atanlar hadi bakalim is basina;)


#30.06.2010 20:46 0 0 0
  • Sıkıntı ne biliyormusunuz arkadaşlar,sıkıntı birşeyleri örtbas etmek için kiralık kalemleri kullanarak sağa sola salya saçmak.APO iti asılsa ne olur asılmasa ne olur.ASILIRSA MANDELA OLUR ASILMAZSA MADARA olur.Madara olması için kesinlikle F tipi ceza evine konmalı.Yana serbest bırakıp şehid analarının önüne atılmalı.Adamı bir tabur asker koruyor.Halısının kalınlığı 15 santim.Özel ısı yalıtımlı duvarları var odasında.aiastediği zaman avukatı olan kadın tüccarları ile dağ bağlantısı kuruyor.Adam yerinden şikayetçi değilki.Demirin bir ocunu ateşde kıpkırmızı olana kadar kızdıracaksın soğuk tarafını kıcına sokacaksın.Neden soğuk tarafını derseniz,çünkü sıcak tarafı dışarıda kalacakki tutupta çıkaramasın.Bizler neyi tartışıyoruz arkadaşlar.Deyyus şu anda Kırallığını yaşıyor.Bizi idare edenler sınırları esnetmeyi konuşacak kadar alçalmış durumda
#30.06.2010 23:23 0 0 0
  • Bahçeli nin arada bir çıkıp " hadi assana..hadi assana" demesi sebebiyle yazılmış bir yazı..

    Yani öyle" idam yasasını tekrar çıkart..apo yu as..Biz (MHP)'den tam destek!."...

    demesinin hiçbir anlamı yok!
    olay bitmiş..geçmişler ola..Öyle yada böyle sonuçta içinde mhp ninde olduğu bir şekilde olay kapanmıştır.

    asıl mesele apo gibi bir adamın bu memleketin başına bela olmasına sebep olan OHAL uygulamalarının tekrar bir çözümmüş gibi önerilmesi..

    Bu memleketin başına bir apo yettide arttı bile..OHAL isteyenler ikinci bir apo dahamı çıkartmayı hedefliyorlar..anlamak zor.

    artık adam gibi çözümler bekliyor 70 milyon..
#01.07.2010 16:48 0 0 0
#02.07.2010 11:07 0 0 0