Kilo verme IQ'nuz acaba kaç

Son güncelleme: 23.03.2006 22:47
  • Midemizin küçülmesi mümkün mü, akşam saat sekizden sonra yemekten uzak durmalı mıyız? Diyet hakkında bildiklerimizin ne kadarı doğru? İşte bütün bunların cevabını verebilmek için sizlere mini bir test sunuyoruz. Bakalım, bildikleriniz ne kadar doğru!

    Diyetinize son derece dikkat ediyorsunuz! Sebze ağırlıklı besleniyor, tavuğun derisini ayırıyor, tatlı yerine de meyve tercih ediyorsunuz. Peki kilo vermek için yapmanız gerekenlerin aslında ne kadarını biliyorsunuz? Ya da bildikleriniz ne kadar doğru, diyet yapmak ya da kilo verebilmek için yeterli mi? İşte size bilgilerinizi test etmek için bir fırsat! Burada bir nevi 'zayıflama IQ'nuzu öğreneceksiniz. Cevaplarda doğru ya da yanlış seçeneği işaretleyin ve bilgilerinizi test edin. Ancak sizden ricamız soruları yanıtlarken lütfen dürüst olun. Cevap anahtarına bakıp kendinizi kandırmayın. Bakalım diyet dahe doğrusu sağlıklı beslenmek hakkında bildiklerinizin ne kadarı gerçeği yansıtıyor?


    1 - Hareketli bir mesleğiniz varsa, egzersiz yapmanıza gerek yok.
    a) DOĞRU
    b) YANLIŞ


    2 - Bir ürünün paketinde "yağ içermez" ibaresi varsa, o üründe yağ yoktur!
    a) DOĞRU
    b) YANLIŞ


    3 - Bazı yağlar diğerlerinden daha sağlıklı olsa da, hepsi kilonuza aynı etkiyi yapar!
    a) DOĞRU
    b) YANLIŞ


    4 - Diyetteyken ufak kaçamaklar yapmak için, egzersiz sonraları idealdir. Kalorileri hemen yakarsınız.
    a) DOĞRU
    b) YANLIŞ


    5 - Çok yağlı yiyecekler, çok proteinli yiyeceklerden daha doyurucudur
    a) DOĞRU
    b) YANLIŞ


    6 - Yemek yemeyi, kendinizi doymuş hissettiğinizde bırakmalısınız.
    a) DOĞRU
    b) YANLIŞ


    7 - 350 gram sade bir açmanın içerdiği kalori, 350 gram bifteğin kalorisiyle aynıdır.
    a) DOĞRU
    b) YANLIŞ


    8 - Bir öğünü atlamak, zayıflamak için akıllıca bir hareket olmaz.
    a) DOĞRU
    b) YANLIŞ


    9 - Yemek yeme alışkanlığınızı değiştirdiğinizde ve daha az yemek yediğinizde mideniz küçülür.
    a) DOĞRU
    b) YANLIŞ


    10 - Yemek yeme alışkanlığınızı değiştirdiğinizde ve daha az yemek yediğinizde mideniz küçülür.
    a) DOĞRU
    b) YANLIŞ


    11 - Yaz kış zevkle tükettiğimiz ve çoğu zaman meyve yerine tercih ettiğimiz meyve suları gazlı içeceklerden daha az şeker ve kalori içerir.
    a) DOĞRU
    b) YANLIŞ


    12 - Akşam saat 20:00'den sonra alınan kaloriler, öncesinde alınanlara göre daha kolay yağa döner.
    a) DOĞRU
    b) YANLIŞ


    CEAVPLAR...
    1-YANLIŞ: Araştırmalara göre, aşırı kilolu olup olmadığınızı belirleyen ana faktör yaptığınız aktivite miktarı... Ancak elbette ki bir inşaat işçisi veya bir aerobik hocasının aktivitesiyle masa başında bütün gün telefonlara bakan bir sekreterinki arasında fark var. Kilo problemi olan bir kişinin günlük aktivite düzeyi ne olursa olsun, en az 500 kkal lik bir egzersiz yapması iyi olur. Bu da 1 saatlik hızlı tempolu yürüyüş demektir. Haftada mutlaka 3 gün egzersiz yapmalısınız.

    2-DOĞRU: Diyet ürünleri gerçekten yağ içermez. Ancak bu ürünler normallerine göre daha az da olsa kalori içerirler. 100 gr tam yağlı süt ve 0 yağlı süt arasında 10-30 kalori arası fark eder. Light ürünleri de fazla tüketmek sorun olabilir.

    3-DOĞRU: Zeytinyağı veya içinde doymamış yağ bulunan; fındık, fıstık, avokado gibi besinleri tüketirseniz, kilo almamış aksine korumuş olursunuz. İçinde doymuş yağ bulunan kırmızı et, peynir ya da tereyağı gibi yiyecekler ise fazla kilo olarak depolanmaya daha yatkındır. Ancak vücudun katı yağa da ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. İdeal beslenirseniz, bunu light hayvansal kaynaklı ürünlerle alırsınız zaten.


    4-DOĞRU: Metabolizmamız çalıştıktan 30-45 dakika sonra durağan hale geçiyor. Eğer çok fit bir vücudunuz varsa, sporcuysanız bu süre 1 veya 2 saate kadar uzayabiliyor. Canınız kaçamak yapmak istiyorsa bunu bu süre içinde yapmalısınız.

    5-DOĞRU: Yağların sindirimi protein ve karbonhidratlara göre daha uzun sürer. Midede kalış süresinin, proteinlerden daha uzun olması doygunluk hissini daha uzun süre vereceğinden doyurucu. Araştırmalar, yemeklere bir miktar yağ eklemenin psikolojik olarak da tatmin edici olduğunu göstermekte. Yağlar günlük kalorinin yüzde 20sine karşılık gelmeli.

    6-DOĞRU: Beynin, vücuttan doyma sinyallerini alması için en az 20 dakika gerekiyor. Bu süre obezlerde 30 dakikaya kadar çıkabiliyor. Kendinizi doymuş hissettiğinizde aşırı beslenmiş oluyorsunuz. Besinleri yavaş çiğneyin. Kendinizi aç hissetmediğiniz, fakat başka bir şeyleri de rahatça yiyebileceğinizi düşündüğünüz noktada durun!

    7-DOĞRU: Sürpriz! İkisi de 313 kalori içeriyor. Biftekte 8 gram doymuş yağ, 27 gram protein ve yüzde 19 gr demir bulunuyor. Bir bagel ise, daha az besleyici değere sahip. Her iki yiyecek de sağlıklı bir diyet için tüketilebilir.

    8-DOĞRU: Öğün atlamak akıllıca bir şey değildir. Çünkü kilolu bir kişinin açlık sinyalleri bozulmuştur ve sürekli yemeğe başlar. Ya da çok acıktığında önüne ne koyulursa yer hale gelir. Diyetle bu sinyaller düzeltilebilir. Düzenli olarak 3-4 saat arayla beslenilmelidir. Obezlerde bu süre 2 saatte bir de olabilir.


    9-YANLIŞ: Mideniz küçülemez! Yapılan araştırmalar, sindirim sistemimizin, farklı besin miktarlarına, farklı tepkiler verdiğini ortaya koyuyor. Kendinizi daha küçük porsiyonlara alıştırdığınızda, büyük porsiyonlar, daha doyurucuymuş gibi geliyor.

    10-DOĞRU: Uzmanlar, her yetişkinin, günlük beslenme ihtiyacını karşılamak amacıyla bir multivitamin almasını tavsiye ediyorlar. Alınan kalori miktarı düştükçe, günlük gerekli vitamin ve mineral oranına ulaşmak da doğal olarak zorlaşıyor. Çoğu popüler diyette, B grubu vitaminleri, magnezyum, demir, kalsiyum oranı yetersiz olabilir. Bu sebeple, özellikle 1000 kalorinin altındaki diyetlerde mutlaka vitamin takviyesi almalısınız.

    11-YANLIŞ: Bir bardak kola, bir bardak elma suyundan 15 kalori daha az enerji içeriyor. İki içeceğin şeker oranı aynı. Meyve suyunda koladan daha fazla vitamin var. Fakat diyet yapanlar için, meyvenin suyunu içmektense kendisini yemek daha iyi. Meyveler daha az kalorili ve lifli olmasının yanı sıra, çiğnendiği için daha fazla doygunluk hissi veriyor.

    12-DOĞRU: Kalori hesabı yapmak, kalorileri aldıktan sonra bir işe yaramaz! Geç yemek iki sebepten kilo aldırır. Birincisi vücudunuzun metabolik hızı o saatlerde düşmüş olacaktır. Hem geç saatlerde, açlık çekene kadar beklerseniz, kurt gibi acıkıp normalde yiyeceğinizden de fazla yiyecek tüketebilirsiniz.

    DEĞERLENDİRME
    1, 4, 8, 9 ve/veya 12 no'lu soruları yanlış cevapladıysanız: Diyet mitlerine inanmaya meyillisiniz!

    5 ve/veya 6 no'lu soruları yanlış cevapladıysanız:
    Belki de doğru yiyecekleri seçmiyorsunuz. Protein ve yağ ağırlıklı diyetler uygulamadığınızdan emin olun.

    7, 10 ve/veya 11 no'lu soruları yanlış cevapladıysanız:
    Temel beslenme bilgisi eksikliği yüzünden zayıflama çabanız boşa çıkıyor! Bir diyetisyene danışmak oldukça pratik bir çözüm...

    Hepsi doğru!
    Tebrikler! Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmişsiniz. Böyle devam edin...
#17.03.2006 18:39 0 0 0
  • Paylaşımın için teşekkürler
#18.03.2006 14:50 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler şunuda ben eklemek istiyorum
    zayıflamak isteyen arkadaşlar bol bol su için elinizden su şişesini eksik etmeyin
#18.03.2006 17:21 0 0 0
  • bilgili paylasim icin tsrler
#23.03.2006 22:47 0 0 0