Japon bilim adamlarının, pirinç kepeğinin kan basıncını düşürdüğünü belirlediği bildirildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, binlerce yıl önce insanların uzun taneli pirincin dış tabakalarını, altındaki parlak beyaz taneyi tercih ettikleri için fırçalayarak uzaklaştırmaya başladığını söyledi.
Tohoku Üniversitesi ve Japonya Ulusal Biracılık Enstitüsü'ndeki bilim adamlarının çeltiğin pirince öğütülmesi sırasında açığa çıkan kepek üzerinde araştırma yaptığını kaydeden Prof. Dr. Boyacıoğlu, bu ürünün yüksek tansiyonlu, felç-eğilimli farelerin diyetlerine konularak araştırma yapıldığını anlattı.
Prof. Dr. Boyacıoğlu, şunları kaydetti:
''Japon bilim adamları, araştırma sonucunda, çeltiğin pirince öğütülmesi sırasında bir yan ürün olarak elde edilen pirinç kepeğinin kan basıncını yüzde 20 oranında düşürdüğünü belirledi. Bu yüksek tansiyonun düşmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca hem yüksek kolesterollü insanlarda hem de hayvanlarda gerçekleştirilen daha önceki çalışmalara göre, pirinç kepeğinin belirli fraksiyonlarının LDL kolesterol (kötü kolesterol) düzeyini azaltabildiği ileri sürülüyor.''