Edge Nedir - Edge Hakkinda

Son güncelleme: 14.07.2010 11:57
  • Edge Nedir - Edge Hakkinda Bilgi -

    Küresel Evrim İçin Gelişmiş Veri Oranları (EDGE), veri bağlantılarını aynı multislot sınıfı içersinde üç daha hızlı hale getiriyor. GPRS gibi, bağlı kaldığınız süre için değil aktardığınız veri için para ödüyorsunuz.
    EDGE bir nevi daha hızlı GPRS demek.EDGE ilk kez ABDde uygulandı ve sonra Avrupa'ya geçti.Ülkemizde de ilk olarak Türkcelliler bu teknoloji ile tanıştı..

    EDGE'nin Faydaları

    EDGE, cep telefonunuz üzerinde veri şebekelerine bağlanmak için birçok olanaklar açıyor, video streaming ve büyük dosyaların yüklenmesi gibi işlemleri kolaylaştırıyor

    EDGE nasıl çalışır


    EDGE'yi kullanmak için, şebeke operatörünüzden, EDGE'yi destekleyen bir aboneliğe ve doğru ayarlara ihtiyacınız vardır.

    EDGE, radyo dalgası üzerinden (GSM şebekesi üzerinde) veri "paketleri" gönderen Genel Paket Radyo Servisine dayanır. Paket anahtarlaması, yapboz bulmaca gibi çalışır: veriniz birçok parçaya bölünür; sonra şebeke üzerinden gönderilir ve diğer uçta tekrar birleştirilir. GPRS, bu yapboz bulmacaları gönderme yollarından sadece biridir.

    EDGE ile Ne Yapabilirsiniz


    - Ofis veya e-posta hesabınıza bağlanabilirsiniz - hatta data sync kullanarak, telefonunuzu otomatik e-postanızı kontrol etmeye ayarlayabilirsiniz
    - Telefonda İnternet'i tarayabilirsiniz
    - Telefonunuzu ve ofis takviminizi şehir dışındayken senkronize edebilirsiniz
    - Zil sesleri, grafikler ve oyunlar yükleyebilirsiniz
    - Online oyunlar oynayabilirsiniz (örneğin, N-Gage™ Arena )
    - MMS mesajları gönderebilir ve alabilirsiniz
    - Telefonunuzu dizüstü bilgisayarınızı İnternet'e bağlamak için modem olarak kullanabilirsiniz
    - Spor, güncelleme, flaş haber, burç, hisse fiyatları, günlük turlar gibi kişisel bilgileri alacak şekilde mobil hizmetlere abone olabilirsiniz
    - Şebeke bağlantısı gerektiren Java™ tabanlı uygulamaları kullanabilirsiniz
    - Telefonunuzda hızlı mesajlaşmayı kullanarak sohbet edebilirsiniz
    - Arkadaşlarınızın Presence durumunu güncelleyebilirsiniz

    EDGE (GPRS'e dayanan), daha büyük "yığınlar" halinde aktarılan veriler için GSM bağlantısından daha iyidir. Sesli çağrı ve çevirmeli ağ İnternet bağlantılarının aksine, bağlı kaldığınız süre için değil aktardığınız veri için para ödersiniz. İsterseniz, bir şebekeye periyodik olarak senkronize olmanız gerekiyorsa veya önemli bir e-posta bekliyorsanız, sürekli aktif bağlantıya sahip olabilirsiniz. Bir telefon çağrısı yapmanız veya yanıtlamanız gerektiğinde, EDGE bağlantısı, çağrı süresince otomatik olarak kesilir.


    Cep telefonunda konuşurken, GSM şebekesi üzerinde sizin için sürekli bir kanala bağlantı sağlanır, yani kimse o kanalı kullanamaz. EDGE ile, yine sürekli bağlantınız vardır, fakat kanalı sadece veri gönderirken kullanırsınız.

    Yani kanala sürekli bağlı kalabilirsiniz, fakat kanalı sadece veri gönderirken kullanırsınız. Bir kanal birden fazla insanca paylaşılabilir. Bu nedenle, süre için değil aktarılan bilgi için para ödersiniz.

    EDGE CSD'den (Devre Anahtarlamalı Veri, bazen sadece GSM Data olarak anılır) çok daha hızlıdır. Ancak,meşgul hücre şebekelerinde, ses bağlantıları önceliğe sahip olduğundan yoğun saatlerde transferin maksimum hızdan düşük olduğunu görebilirsiniz. GPRS'te olduğu gibi, veri transfer hızı, ayrıca multislot sınıfınıza bağlıdır (Detaylar için GPRS bölümüne bakınız).

    Palslar ve Bitler

    EDGE, 8PSK veya Phase Shift Keying denilen, GPRS'ten biraz farklı bir teknoloji kullanır. Aşağıda sadeleştirilmiş bir örnek verilmiştir: Veri GPRS ve EDGE üzerinden palslar halinde gönderilir. GPRS'te, bir pals 1 bitlik veriyi taşırken, EDGE'de, bir pals 3 bit taşır. Bu yüzden, veri sadece daha hızlı hareket etmez, aynı zamanda, herhangi bir zamanda daha fazla veri taşınabilir.

    EDGE kapsaması yoksa ne olur?

    EDGE şebekesinin bulunmadığı alanlarda, bağlantılar geçerli ayar olarak GPRS'e dönecektir
#14.07.2010 11:57 0 0 0