Bebeklerde Meyve Besini - Meyve Besinleri - Bebeklerde Meyve Tüketimi

Bebek beslenmesinin olmazsa olmazlarındandır meyveler. 6. ayını tamamlamış bebekler tamamlayıcı gıdalara başlarken ilk olarak tükettikleri besinlerin başında gelirler. Yoğun lif içermeleri, vitamin mineral kaynağı olmaları ve kolay hazmedilmeleri bebek beslenmesinde tercih edilmelerine neden olur. Ancak her meyve de bebeğiniz için uygun değildir. Hangi meyveyi ne zaman, nasıl vermeli konusunda dikkat edilmesi gerekenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Duygu Gür Ünal açıkladı.

Taze olarak ve mevsiminde tüketilmelidirler çünkü doğa, meyve içeriklerini ihtiyaçlarımıza göre düzenlemiştir. Kış aylarında yetişen meyveler bağışıklığı arttırmak ve hastalıklardan korumak üzere C vitamininden zenginken (turunçgiller), yaz aylarındaki meyveler su içeriği yüksek, lif ve potasyumdan açısından (kavun karpuz, üzüm...) zengindir.

Meyveler doğal şeker kaynağı, vitamin deposu, kolay sindirilen ve açlığı bastıran besinlerdir. Ana öğünden çok ara besin olarak kabul edilirler.

İçerdikleri vitaminler ve mineraller ile sağlıklı büyümeye yardım ederken, bağışıklık sistemini güçlendirir, su içerikleri yüksek olduğundan susuzluğu giderirler. Liften zengin yapıda olduklarından sindirilmeleri çoğu kez kolaydır. Kolesterol içermezler, sıklıkla düşük kalorilidirler. Düzenli tüketildiklerinde kanser, kalp hastalıkları, inme, alzheimer, katarakt oluşumunu engeller ve yaşlanmayı geciktirirler.

Taze olarak ve mevsiminde tüketilmelidirler çünkü doğa, meyve içeriklerini ihtiyaçlarımıza göre düzenlemiştir. Kış aylarında yetişen meyveler bağışıklığı arttırmak ve hastalıklardan korumak üzere C vitamininden zenginken (turunçgiller), yaz aylarındaki meyveler su içeriği yüksek, lif ve potasyumdan açısından (kavun karpuz, üzüm...) zengindir.

İLK MEYVELER

Bebeklere ilk verilebilecek meyveler basit, alerjik özelliği olmayan, sindirimi kolay meyveler olmalıdır. İlk başlanacak meyveler mevsimine göre elma, şeftali ya da armut olabilir. Meyve seçiminde mevsime uygun meyve ile başlanması önemlidir.

Meyve püresine tercihen sabah öğle arası saat 10.00-10.30 gibi başlanır.

Bol suda, iyi yıkanmış, kabukları soyulmuş ve cam rendeden geçirilmiş bir dilim meyve püresi ile başlanır, günler içerisinde dilim miktarı artırılır, kabaca 4-5 günün sonunda bebek orta boy bir meyveyi yiyecek hale gelir. Alerji ve mide-bağırsak sisteminde problem yaşandığında o meyve kesilir,1-2 ay sonra tekrar denenebilir.

Meyve pürelerine şeker, pekmez eklenmemelidir. Meyve yemekte zorluk çeken bebeklerde meyveler yoğurt içinde verilebilir.

HANGİ MEYVE NASIL ETKİLER?

Çilek, kivi gibi alerji potansiyeli yüksek gıdalar 1 yaşından önce verilmemelidir.

Mandalina ve portakal, midede yanma ve gaz problemlerine neden olabileceğinden 7-8.aylardan sonra verilebilir. Kabızlık problemi olan bebeklerde muz kabızlığı daha da arttırabileceğinden mümkün olduğunca kullanılmamalı, kabız olan bebeklerde bağırsak hareketlerini arttırıcı özelliği olan üzüm, kayısı, armut gibi meyveler, meyve suyu halinden çok, posalı şekilleriyle tüketilmelidir.

MEYVE SUYUNDAN UZAK DURUN

Meyve suları kan şekerinde ani yükselme ile şeker metabolizmasında dengesizliğe neden olabileceğinden ve diş çürüklerini artırabileceğinden, çocukların meyve suyundan çok meyvenin kendisini tüketmeleri önerilir. Sadece meyve suyu tüketebilen çocuklarda da meyvelerin taze sıkılmış olması önemlidir.

1 YAŞINDAN SONRA HANGİ MEYVE?

1 yaşından sonra çocukların ellerine büyüklerin kontrolünde olmak şartıyla dilim meyveler, 2-3 yaşlarından sonra da kuru meyveler (kuru incir, kuru kayısı) verilebilir.

Kek yapımında kuru meyveler kullanmak lezzetini arttıracak, tatlı ve pastaları taze meyvelerle renklendirmek ve şekillendirmek çocuklarınızın iştahını açacaktır.
ÖRNEK MEYVELİ ÖĞÜNLER
Muzlu pirinç unu muhallebisi

100ml su

100ml süt

3 tatlı kaşığı pirinçunu

1 tatlı kaşığı esmer şeker ya da pekmez

Yarım muz (ya da 1 adet yerli muz)

Ocakta pişirilir, ocaktan indirdikten sonra içine muz rendelenir. Su süt karışımı yerine formül mama ile de hazırlanabilir.
Kuru meyveli yulaf ezmesi (1yaş üzeri için)

3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi

150ml süt

Kuru meyveler (2 adet kuru kayısı, 1 adet incir, 1yemek kaşığı kuru üzüm)

2 tatlı kaşığı ince çekilmiş ceviz

Akşamdan azıcık süt içinde bekletilen ve yumuşaması sağlanan kuru meyveler blender ile iyice ezilir. Yulaf ezmesi ve süt kaynatılır ve ocaktan indirildikten sonra kapağı kapanarak 2-3 dakika demlenmesi sağlanır. Ceviz, kuru meyve karışımı eklenir.
Meyveli krep (1.5-2yaş üzeri için)

2 yumurta

1 su bardağı süt

Aldığı kadar un

Küçük küçük doğranmış küp meyve karışımı (armut, muz, kayısı, şeftali, elma...)

İnce çekilmiş ceviz

Yumurta ve süt karışımına boza kıvamına gelinceye kadar un eklenir, karışım yağsız tavada önü arkası pişirilerek krep hazırlanmış olur.

Krep içine taze meyvelerden oluşan karışım konur, üzerine ceviz serpilir, isteğe bağlı bal ya da pekmez ile de tatlandırılabilir. Dürüm haline getirildikten sonra bıçak yardımıyla ince kesilerek servis yapılır

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 12213
favori
like
share