YGS Kılavuzunda 2 Yıllık Bölümlerin Başarı Sıralaması ve Puanlar Neden Yok

Son güncelleme: 22.07.2010 10:57
  • YGS Kılavuzu - 2 Yıllık Bölümlerin Başarı Sıralaması ve Puanları


    YGS Kılavuzunda 2 Yıllık (ön lisans) Programlarının Başarı Sıralaması ve Puanlar Neden Yer Almıyor? İşte Aktüel Psikoloji Yazarlarından Özkan GÖĞERCİN'in konuya ilişkin değerlendiremesi...



    Özkan GÖĞERCİN / Aktüel Psikoloji

    Her yıl olduğu gibi, 4 yıllık üniversite tercihlerinin yanında, 2 yıllık ön lisans tercihlerini yapacak adaylar da yer alıyor. Ön lisans tercihi yapacak adayların da kılavuzun dilini anlamak ve doğru tercih yapmak gerekiyor. Öncelikle, adayların bu yıl kılavuzda adayların karşılaştığı duruma değinelim;

    TABLO 3A'da sınavsız geçen meslek liselilerin öncelik bilgileri dışında, herhangi bir puan bilgisi yer almıyor.

    Mesela, bu konuyla ilgili, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne bağlı Adalet Meslek Yüksekokulunu ele alalım.

    Geçen yıl, yerleşme puanı SÖZ-1 puan türünde, 0,3 AOBP'li 283.259

    Bu yıl ise, bu bölümün karşılığında, YGS-3 puan türü gözüküyor, puan karşılığında (----) işareti gözüküyor.

    Bu durumun böyle olmasının sebebi, Adalet Meslek Yüksekokulu puan türünün değişmesidir. Puan türü değiştiği için de, bölümün "yeni puan türünde" yeni puanları "bu yıl oluşacaktır.

    O yüzden, kılavuzda, yeni açılan bölümler ile birlikte aynı (----) işareti almıştır.

    Neden TABLO 3B'de puan ve başarı sıraları var?

    Ösym bu kılavuzda, 2 yıllıklarda sadece TABLO 3B ve 4 yıllıklarda TABLO 4'te başarı sıralarınızı ön plana alarak tercih yapmanızı istemektedir. TABLO 3A'da ise Y-YGS puanlarını ele almanızı istemektedir. Bu yüzden, TABLO 3A'da başarı sıralarını vermemektedir.

    Dolayısıyla, TABLO 3B ve TABLO 4'te 2010 için, gerçek veriler yerine, benzetim çalışması yapıldığı için, başarı sıraları ve puanları mevcuttur. TABLO 3A'da böyle bir çalışma yapılmadığı için, bu bölümün, yeni puan türündeki gerçek puanları, sizin yerleşmenizden sonra, 2011 yerleştirme kılavuzunda yer alacaktır.

    Peki adaylar bu konuda nasıl hareket etmeliler?

    Adaylar, tercih yaparken, bu bölümleri tercih listelerinde istedikleri yerde bulundurma haklarına sahipler.

    Tercihleri yaparken de sonuç belgesindeki Y-YGS puanlarına bakarak hareket edecekler.

    Tercihlerinizi yaparken, Ösym'nin "2009 ÖSYS YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ MERKEZİ YERLEŞTİRMEDEKİ EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLARI KİTABI"'ndan faydalanarak, hangi bölümlerE yüksek puanla, hangilerine düşük puanla öğrenci yerleştiğine dair fikir sahibi olmanız öneririm.

    Bu kitapçığa ulaşmak için tıklayınız

    Mesela, yukarıda örneğini verdiğim, Adalet Meslek Yüksekokuluna, sözel puan türünde çok yüksek adaylar girmekteydi. Bu yıl YGS-3 puan türünde de puanı yüksek adayların yerleşmesi olasıdır. Bunu dikkate almadan, hareket ederseniz, hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

    Dikkat edin! Kılavuzda (09,2,İ,91) gibi son yerleşen öğrenci bilgilerinin belirtildiği bölümlerde, öncelik, sınavsız geçiş hakkına sahip meslek lisesi mezunlarında olacaktır. Siz, tercih yapsanız da, onlar yerleştikten sonra, kontenjan kalırsa yerleşebileceksiniz. Bu bilgilerin içeriği ise;

    09: Meslek lisesi mezunun doğduğu yıl

    2: Hangi okul türünden mezun olduğu

    İ: METEB bölgesi içinden bir yere yerleştiği- Öğrenci Antalyalı, Antalya'daki okula yerleşiyor.

    91: Öğrencinin doğduğu yıl

    Sınavsız geçiş yapacak adayların da, yerleştirme kılavuzundaki, kendi aralarındaki ÖNCELİK KOŞULLARINI kesinlikle okuyarak tercih etmelidir.

    Ör: Bu yıl 2010 mezunu, 2009 mezununa göre, sınavsız geçişte öncelik hakkına sahiptir.

    Ön lisans tercihlerinizde açıkta kalmak istemiyorsanız, meslek liselilerin geçiş yapamadığı bölümlere yönelmenizde fayda vardır. Bu bölümlerin çoğunluğunu da, ilçelerdeki yüksekokullar oluşturmaktadır.

    Kaynak

    Yasal Uyarı: Aktif bağlantı gösterilmeden alıntı yapılamaz.
#22.07.2010 10:57 0 0 0