Köy çocukları, daha az astım hastası oluyor

Son güncelleme: 27.03.2006 14:40
  • Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapılan bir çalışmada, kırsal alanda yaşayan çocuklarda astım görülme sıklığının şehir merkezinde yaşayan çocuklara göre daha az olduğunun gözlendiği bildirildi.
    Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Anlar, yaptıkları bir çalışmada Samsun şehir merkezi ve kırsalında 6-14 yaş grubundaki yaklaşık 2 bin çocukla yüz yüze görüşerek çocuklara anket uyguladıklarını söyledi.
    Örnekleme yöntemi ile yaptıkları çalışmada, çocukların solunum, astım, alerjik şikayetlerini belirlediklerini belirten Anlar, yaptıkları çalışmada önemli bulgular elde ettiklerini kaydetti.
    Samsun ve çevresinde alerjik hastalıkların diğer bölgelere göre görülme sıklığının daha fazla olduğunu tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Anlar, "Örnekleme yöntemi ile Samsun genelini temsil edecek şekilde yaptığımız çalışmada okul çağındaki çocuklardaki alerjik olaylardaki görülme sıklığının Türkiye genelindeki sıklıktan biraz daha fazla olduğunu gördük" dedi.
    Samsun bölgesinde alerjik olayların sık görülmesinin temel nedenlerinden birinin nem ve sıcaklık olabileceğini belirten Anlar, alerjilerin bölgelere göre de farklılık gösterebileceğini, İç Anadolu'da polen alerjine daha sık rastlanırken, Samsun'da ev tozu akarlarına bağlı alerjik olayları daha sık gördüklerini söyledi.
    Gerçekleştirilen çalışmada bir diğer önemli bulgunun ise şehir merkezi ve kırsalda yaşan çocuklardaki astım görülme sıklığı arasındaki fark olduğunu kaydeden Anlar, kırsal kesimde yaşayan çocuklarda daha az vakaya rastlandığını bildirdi.
    Bunun, çevrenin alerjik reaksiyonlardaki önemi açısından da kayda değer olduğunu belirten Anlar, şunları kaydetti:
    "Bu çalışma bize şehir merkezi ile kırsal alanda yaşayan çocuklardaki astımın görülme sıklığının farklı olduğunu gösterdi. Araştırmada, kırsal alanda yaşayan çocuklarda astım görülme sıklığının şehir merkezinde yaşayanlara oranla daha az olduğunu gördük. Bu da çevrenin alerjik hastalıkların gelişiminde önemli olabileceği sonucunu çıkarmamızı sağladı."
    Ev koşulları, ısınmada kullanılan enerji kaynakları, hazır gıdalar, hava kirliliği, evde sigara içimi, aşırı temizlik gibi çevre faktörlerinin alerjik hastalıkları artıracağı yönünde kaygıları olduğunu söyleyen Anlar, özellikle hava kirliliğinin pek çok hastalığa yol açtığını anımsattı.
    Astım ile temiz hava arasında önemli bağlantı bulunduğuna dikkati çeken Anlar, "Bu dünyada da böyle. Hava kirliliğin yoğun olduğu şehirlerde solunum yolu problemleri daha sık görülüyor ve astıma ait belirtilerle daha sık karşılaşılıyor" dedi.
    Çocukların sağlıklı bir ortamda büyümeleri için temiz havanın ve doğal gıdaların önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Anlar, köyde yaşayan çocukların bu olanağa sahip olduğunu vurguladı. Anlar, "Mümkün olduğu kadar doğal ortamda yaşamanın yollarını bulmamız lazım. Yalnızca solunum değil, pek çok hastalık için şehir hayatının iyi düzenlenmesi lazım. Temiz havaya kavuşmamız lazım" diye konuştu.
    Prof. Dr. Anlar, hava kirliliğinin yalnızca kış aylarında değil, yaz aylarında da yaşanabileceğine işaret ederek, araçların egzoz gazlarının oluşturduğu hava kirliliğinin de ciddi solunum yolu problemleri ve astım krizi gibi kötü sonuçlara yol açabileceğini hatırlattı.
#26.03.2006 22:09 0 0 0
  • kırsaldaki çocukların daha az astım olması gayet doğal,kirli hava yok,egzos gazı yok ohh temiz hava bol gıda mis gibi yaşıyorlar,ee birde Samsunda araştırma yapılmış oranın köylerini düşünün bol oksijen var
#26.03.2006 22:12 0 0 0
  • ellerine sağlık....
#27.03.2006 10:42 0 0 0
  • köyde temiz hava ve su sağlıklı yaşamın temel unsuru bence..
#27.03.2006 14:40 0 0 0