Havaların ısınmasıyla birlikte uygun ortamda saklanmadığı için çimlenen patateslerin besin zehirlenmesine yol açtığı bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nurten Budak, yaptığı açıklamada, patates ve soğan gibi yiyeceklerin kış aylarında tüketilmesi için stoklandığını hatırlattı.
Havaların ısınmasıyla birlikte, bu tür yiyeceklerin saklanması için uygun ortamların azaldığına dikkati çeken Budak, kış için saklanan yiyeceklerin başında gelen patatesin, güneş ışığı alan nemli ortamlarda saklanması halinde çimlendiğini anımsattı.

Patatesteki çimlenmenin besin zehirlenmesine yol açtığını kaydeden Budak, şu bilgileri verdi:

''Patates de diğer tüm bitkiler gibi sıcak havada güneş görerek uygun ortam bulduğu zaman yeşillenmeye ve çimlenmeye başlar. Çimlenmeyle birlikte patatesin etrafında yeşilimsi bir tabaka oluşur. Bu yeşillenme patateste 'Solanin' toksinini ortaya çıkarır. Bu şekilde Solanin içeren patatesin tüketilmesi de zehirlenmeye yol açar. Solanin toksininin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar. Bu durumda baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir.''
-UYGUN SAKLAMA KOŞULLARI-
Solanin zehirlenmesinin en büyük sebebinin uygun ortamda saklanmadığı için çimlenen patateslerin tüketilmesi olduğunu ifade eden Budak, bu tür besinlerin uygun saklama koşullarını şöyle özetledi:
''Patates, hangi ortamda muhafaza edilirse edilsin, çok uzun süre bekletildiği zaman yapısı gereği çimlenir. Özellikle havaların ısındığı bu mevsimde, patates için uygun saklama ortamları bulmak güçleşir. Bu nedenle kış için depolanan patateslerin saklama süreleri kısa tutulmalıdır. Bunun yanı sıra saklama ortamının karanlık ve kuru olması sağlanmalıdır. Güneş ışığı ve nem solanin miktarının artmasına neden olur. Her şeye rağmen çimlenmiş patateslerin tüketilmesi gerekiyorsa, mutlaka çimlenmiş kısımları ve yeşilimsi tabaka derin olarak kesilmelidir.''

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 563
favori
like
share
refik Tarih: 28.03.2006 08:57
teşekkürler didem kardeşim eline sağlık
SU-PERISI Tarih: 27.03.2006 19:54
cimlenen patatesleri kullanmıyoruz.
casper Tarih: 27.03.2006 16:08
Teşekkürler canım paylaşımın için
ozturk Tarih: 27.03.2006 15:30
teşekkürler....
selene Tarih: 27.03.2006 13:57
evet dikkat etmek gerekiyor teşekkürler didem
kurtjara Tarih: 27.03.2006 11:52
Teşekkürler arkadaşım bu faydalı bilgi için
doktoruydu Tarih: 27.03.2006 11:47
ellerine sağlık....