Canlı Yemler/ Mamun

Son güncelleme: 28.07.2010 00:04
  • Canlı yemler - Mamun - Hakkında


    Görünüm olarak küçük bir İstakoz'a benzeyen Mamun,3-4 cm boylarında olup denize dökülen akarsu ağızlarındaki
    dalyan bölgelerinde yaklaşık bir metre derinliklerde humuslu ve kumluk alanlarda bol miktarlarda bulunabilirler.Toplaması biraz zahmetlide olsa aslında kolaydır.3-5 metre çaplı bir alanı kaplayabilecek ince gözlü bir ağ ile çevrilen bölge ayakla zeminin karıştılması suretiyle mamunların yerlerinden çıkmaları sağlanır.Suyu bulandırdıktan sonra kepçe gezdirilmek suretiyle mamunlar toplanır.Mamun Çipura ve mercan'ın severek yediği bir yemdir.
#27.07.2010 23:40 0 0 0
  • Balık - Balık Yekleri - Kalamar - Hakkında

    Olta balıkçılığında KALAMAR ve SUPYA SERT sert olan etleri,parlak ve beyaz görünümlü etleri nedeni ile aranan yemlerdendir.Gövdeleri avlanacak balığın ve kullanılacak iğnenin büyüklüğüne göre şeritler halinde kesilerek,bacakları ise sülük yem olarak bütün olarak iğneye takılırlar.

    Vücut uzamış, arka tarafı yuvarlaktır. Yüzgeçleri üçgen şeklinde olup, mantonun geriden 2/3'ünü teşkil eder. Başta, ikisi diğerlerinden daha uzun 10 adet kol üzerinde vantuzlar bulunur. rengi kırmızımtırak ve üzeri kahverengimsi koyu renkli noktalıdır. Erkekler 13, dişiler 16 cm manto boyunda cinsel olgunluğa ulaşır. 50-100 adet yumurtalar jelatin kılıflar içinde kumlu ve çamurlu zeminlerdeki sert zeminlere tespit edilir. Bir dişi 50-60 civarında jelatin kılıf bırakır. Erkekler dişilerden daha hızlı büyür. Temmuz başında derin sulardan sahillere göç eden 7-8 cm boyundaki bireyler, aralık ayında 15-16 cm boya ulaşır.
#27.07.2010 23:42 0 0 0
  • Balık - Balık Yemleri - Solucanlar - Hakkında

    TOPRAK SOLUCAN'I (Oligochaeta)

    Tatlısularda balık avlamaya başlayan her balıkçının ilk yemi hemen hemen solucandır.neredeyse hiç bir tatlısu balığının hayır demeyeceği bir yemdir.Kolay bulunması,uzun süre canlı tutulabilmesi ve balığı cezbediciliği oltada canlı durduğu sürece iyi bir yemdir.
    Nemli topraklarda,çiçeklerin,bitkilerin kök diplerinde,bulunduğu gibi bir diğer türü olan Gübre solucanı'da adından anlaşılacağı üzere gübrelerin içerisinde bolca bulunur.Akarsu yakınlarında, ya da çeşme civarı gibi nemli yerlerde her mevsimde bolca bulunan toprak solucanları, kürekle toplanabilen, çıkarılması kolay, nemli toprak içerisinde uzunca saklanabilen, özellikle de; sazan, yılan balığı gibi tatlı su balıklarının avında en çok yararlanılan, dayanıklı bir yemdir.Toprak solucanı veya yağmur solucanı. Ilık gecelerde nemli çayırların üzerinde el feneri ile aranır. Toprağın dışına çıkmış olan solucan'lar toplanır. Ormanlık yerlerde nemli yerleri dikkatlice kazarak da bulunabilir. Oldukça irilerini bulmak mümkündür. İğneye bütün veya parçalar halinde de takılabilir. İriliği nedeniyle özellikle yayın avında tercih edilir.
    Kıvır kıvır canlı olanları her zaman iş yapabilir. İster kova ister bir bez torba içerisine konulan nemli toprakta uzun süre canlı tutulabilir.


    GÜBRE SOLUCANI (Oxyuris)
    Genelde büyükbaş hayvanların en az bir haftalık beklemiş gübreleri altında bulunur. Taze gübre de bulunmaz. Gübre yığınının kürekle alt üst edilmesi sonucu bulunup toplanır. Pek iri değildir. Toplaması biraz zahmetlidir ama parlak kırmızı rengi ve kokusu ile ideal bir yemdir. İri balıklar için iğneye bir kaç tane takılabilir, küçük balıklar için tek tek de olur.
#27.07.2010 23:44 0 0 0
  • Balık - Balık Yemleri - Dana Burnu - Hakkında

    Danaburnu tatlısularda balıkların severek yediği yemlerden birisidir.Gübrelerin arasında,bahçelerde bitki ve sebzelerin kök diplerinde bulunur.Bir kova içerisinde uzun süre canlı olarak tutulabilir.Ancak sıcak ve kuru ortamda değil hafif nemli ve içinde bir miktar yeşillik olan bir kap içerisinde tutulmalıdır.Ayrıca çok sayıda Danaburnu'nu bir arada tutacaksak başının önündeki iki kıskacından birisini koparmak lazımdır.Aksi halde birbirlerine zarar verirler.Büyüklüğüne göre seçilen iğnelere bütün olarak takılır, Arkasından başlanarak öne doğru ilerleyen iğne ensesinden dışarı çıkarılarak kullanılır.
#27.07.2010 23:46 0 0 0
  • Balık - Balık Yemi - Midye - Hakkında

    İki eşit parçadan oluşmuş, koyu siyahımsı mor renkteki kabuk, dışa doğru bombelidir. Umbosu kabuğun karın kenarına doğru gaga şeklinde uzamış ve nokta şeklini almıştır. Kabuğun ön ve arkası arasında bir paralellik vardır. Ön tarafı ince uzun olup, arkaya doğru genişler. Kabukların ön (alt) kenarı düz, arka kenarı yuvarlaktır. Yatay çizgiler gelişmiştir. Kabukların içi düzgün olup, sırt ve geri bölgeleri arasında uzanan geniş leke bulunur. Bissus denen ipliklerle kendilerini bir mesnede tespit ederler. Menteşe 3-4 dişten oluşur.
#27.07.2010 23:49 0 0 0
  • Balık - Balık Yemi - Yengeç - Hakkında

    Yengeç, (özellikle Çağonoz çok kullanılan bir yemdir) Levrek ve Çipura avında iş yapan bir yemdir .Yem için ideal çağonaz boyları 2-3 cm.yi geçmemelidir.temin edilmesi pek zor değildir.Kıyılardan kepçe yardımı ile toplanabilir.

    Geceleri ise el feneri ile kaya diplerinde bulunan yengeçler toplanabilir.Muhafaza edilebilmeleri için,deniz suyu ile ıslatılmış bir sünger bir kap içerisine konur.Elde edilen yengeçler bu kap içerisinde günlerce ölmeden tutulabilir.Arada bir suyu değiştirilen süngerli (Deniz suyu ile) kaptaki yengeçlerin bir müddet sonra kabuklarının yumuşadığı görülür bu şekilde kabuğu yumuşayan yengeçler iğneye alt kabuklarından takılırlar.İğneden düşmemeleri için ivce bir ip ile sağlamlaştırılabilir.




    * Çağanoz kum yengecidir.sığ ve kumluk alanlarda bolca bulunurlar.renkleri sarı ile gri arasıdır.kuyruğunu yüzgeç gibi kullanıp uzun mesafeler yüzebilir.çok büyük boylara erişmezler,ekonomik değerleri olmadığı gibi bol miktarda ağlara dolaşarak balıkçıları uğraştırırlar.
#27.07.2010 23:51 0 0 0
  • Balık - Balık Yemi - Teke - Hakkında

    Karidesin daha ufak boyda olan bir türüdür.Neredeyse şeffaf bir görünümü olan Teke,tatlısu'ların denize dökülen otluk kıyılarında,yosunlu kayalarda,iskele bacaklarında bolca bulunurlar.Çok hareketlidirler.Küçük bir kepçe ile belirtilen yerlerde sıvazlanarak rahatça toplanabilirler.Ancak ağzı kapaklı ,hava alan ,Deniz suyu konulmuş kaplar içinde muhafaza edilmezlerse kolayca zıplayarak kaçabilirler.Özellikle kendisi gibi sığ sularda dolaşan Levrek için iyi bir yemdir.Birçok Balık için iyi bir yemdir ve dayanıklıdır.
#27.07.2010 23:53 0 0 0
  • Balık -Balık Yemi - Karides - Hakkında

    Benekli Karides

    Vücut tüberkülümsü bir görüntü arz eder. Düz ve mızrak şeklindeki rostrum, baş kısmının üstünden sonuna kadar uzanan ve pek belirgin olmayan bir çıkıntı teşkil etmiştir. Üst tarafı 7-9 dişli, alt kenarı ise dişsizdir. Göz sapları kısadır. I. Antenlerin kaide pulları rostrumdan uzun olup, uçlarında kısa fakat genişçe iki flagellum ihtiva ederler. II. antenler vücut boyundan iki misli daha uzundurlar. Renkleri portakal sarımsı ve mor pembemsi olup daha koyu lekelerle süslüdür.

    Son yürüme bacağı çifti üzerined eksopodit yoktur. Karahpasta postorbiter çizgi bulunmaz. Erkeğin 5. çift pereipod (yürüme bacağı) merusunda 1 diken veya diş bulunur. Tüm vücut yüzeyi belirgin şekilde tüylüdür. Post rosteral karen karapasın gerisine kadar uzanır. Erkeğin petasma uçları 2 lobludur.


    M.U.= 19 cm.
    O.U.= 128-140 cm.
    M.A.=
    O.A.=

    Üreme Zamanları:

    Ağustos Eylül Ekim Kasım
#27.07.2010 23:56 0 0 0
  • Bu tip bir konuyu bir başlık altında toplayabilirsiniz.
#28.07.2010 00:04 0 0 0