Yaz Helvası Nasıl Yapılır

Son güncelleme: 09.08.2010 12:35
  • Yaz Helvası - Yaz Helvası Tarifleri - Yaz Helvası Yapımı

    Helva nasıl pişirilmeli ?

    Eğer ateşi biraz artırırsanız kehribar rengi olması gereken helva kurşun rengini alır ve tadı acılaşır. Eski kaynaklardaki helva tariflerinde verilen reçetelerde tam yağlı süt ve tereyağı varken, bugün halk mutfağında bunlar yerini margarin ve suya bırakmıştır. Oysa helvanın lezzetini tutturmak isteniyorsa, bu malzemelerden vazgeçilmemesi şarttır.

    Kış ayları gelip de helva denilince akla hemen evde yapılması pek de kolay olmayan tahin helvası gelir. Tahin helvası susam ve şekerin muhteşem bileşiminden oluşan bir lezzet. Geleneksel tahin helvası yüzyıllardır aynı biçimde yapılır. Küçük kazanlarda ağır ateşte kıvamı tutuncaya kadar kaynatılır ve kalıplara dökülerek soğuması beklenir. Soğuyan malzeme yoğurulur ve kalıplara aktarılır. Tahin helvası sade olabildiği gibi içine susam ve kakao ilave edilerek de satılır.Yine evlerde yapılması mümkün olmayan yaz helvası ve kağıt helva da Türkiye'nin değişmez lezzetleri arasında önemli bir yer tutar.


    PEKMEZLİ HELVA

    noimage

    5 su b.un
    150 gr.tereyağ
    1 su b.pekmez
    1 su b.toz şeker
    2 su b.süt
    1oo gr.ceviz
    2 çorba k.hindistan cevizi
    sıvuyağ

    HAZIRLANIŞI:
    Sıvıyağ ve tereyağı tavaya alınır.tereyağı eriyince üzerine
    un ilave edilerek kavrulur.bir süre kavrulduktan sonra cevizlerin bir kısmı
    iri kırılarak ilave edilir.un kavrulurken diğer taraftan süt ve tozşeker
    bir tencereye alınarak kaynatılır.un iyice kavrulunca ilk olarak pekmez
    daha sonra kaynayan süt,tozşeker karışımı ilave edilerek arada
    karıştırılarak pişirilir.servis tabağına alınır, üzerine ayrılan ceviz ve
    hindistan ceviziyle servis yapılır.



    MEYVELİ YAZ HELVASI TARİFİ:

    1 s.b. un , yarım s.b. toz şeker , 100 gr tereyağ veya margarin , 2-3 s.b. su ,1 ç.b. meyve kurusu şekerlemesi ,1 paket vanilya

    YAPILIŞI:yağ ile unu rengi dönene kadar karıştırılarak kavuruyoruz.suyunu ilave ederek göz göz olana dek pişiriyoruz.vanilyayı ,meyve kurusunu ve şekeri ekleyip ocağı söndürüyoruz.iyice karıştırdıktan sonra dikdörtgen kalıba döküyoruz.dolapta soğuttuktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz.AFİYET OLSUN..

    NOT:yağı , şekeri ve suyu kendi kıvam ve tad isteğinize göre azaltıp artırabilirsiniz.ben yağlı ve az şekerli severim..ceviz , fındık vs. eklentiler yapabilirsiniz..
#09.08.2010 12:35 0 0 0