Tatlı krizim geldi

Son güncelleme: 19.07.2007 01:56
  • Özellikle evde mahsur kaldığımız kış günleri, depresyon hastalığının da en çok görüldüğü mevsim olma özelliğini taşıyor. Depresyon dönemleri ve adet öncesini kapsayan bir haftalık zaman dilimi, kadınların kabusu olmayı sürdürüyor ve kadınlar depresyon ve adet öncesi dönemde şiddetli tatlı krizleri yaşıyor. Adet döneminde östrojen, prolaktin, tiroid hormonlarının seviyesindeki artışlar kadınlarda tatlı krizlerine yol açıyor. Adet döneminde artış gösteren östrojen hormonu nedeniyle enerji açığa çıktığını belirten uzmanlar, "Enerji de tatlı besinlerde olduğundan tatlılara yönelme oluyor," diyor. Peki, kadınlar bu tatlı krizlerim önlemek için ne yapmalılar? Uzmanlara göre, kadınları zora sokan ve sonraki aylarda birbiri üstüne binen kilolarla kendini gösteren krizi baskılamak doğru değil. Yani bu dönemde hamur işi tatlılar yerine, sütlü tatlılar, meyveli yoğurt yiyerek durumu hafifletmek mümkün. Ayrıca meyveli yoğurt ve sütlü tatlılar grubu (sütlaç, kazandibi, muhallebi) kadınlarda 25 yaşından sonra yüksek oranda ortaya çıkan kalsiyum ihtiyacını da karşılıyor. Adet öncesi dönemde 2-3 günde bir sütlü tatlı yemek krizin etkisini hafifletebiliyor. Birçoğumuzun vazgeçemediği
    çikolatayı küçük parçalar halinde çok az tüketmemiz gerekiyor. Öğünlerinizi bu özel listeye göre düzenlemenin ve sütlü tatlılar tüketmenin dışında neler yapabilirsiniz? Şimdi de bunlara bir göz atalım.
    1- Hayatınızdaki erkeği eğitin: Hayatınızdaki erkeği, sizi tatlılarla ayartmaması konusunda eğitin. Bu konuda yazılmış kitapları, yazıları okumasını sağlayın. Siz tatlı bariyerini aşmaya kalkışsanız da mücadelenizde size yardımcı olması konusunda ondan destek isteyin.
    2- Perhiz yapın: Bu dönemde karbonhidratları azaltmak açlık krizlerim önler. Meyve suyu içmeyin, kavun veya elma tüketmeye özen gösterin. Sadece bir öğün elma yiyin.
    3- Kafeini yok sayın: Kahve, çay, cola ve çikolata adet öncesi sendromunu artırır. Bu dönemde kafeinden mümkün olduğunca uzak durun.
    4- Alkole yaklaşmayın: Alkol aslında saf şekerdir ve hemen yağa dönüşür.
    5- Yiyecek alerjisine dikkat: Alerjiniz olan besinleri tüketirseniz etkisini artırmış olursunuz.
    6- Jimnastik yapın: Adet öncesi dönemde haftada üç veya beş seans halinde jimnastik yaparsanız kaslarınız rahatlamış olur.
    Alternatif şekerler tüketin
    Tüm bunlara rağmen şeker, çikolata ve başka tatlılardan uzak duramıyorsanız, bir önlem daha alabilirsiniz. Uzmanlar, günümüzde Xylitol, isomalt, maltitol, mannitol ve sorbitol gibi doğal tatlandırıcılarla üretilen şekerlerin ağızda asit oluşturmadıklarını söylüyor. Şemsiye altında gülen diş logosuyla satılan bu ürünler, dişlere zarar vermeyen ürünlerden oluşuyor.
    Bu arada günde iki kez toplam 2,5-3 dakika dişlerinizi fırçalamayı da ihmal etmemeniz gerekiyor. Diş ipiyle temizlemek temizliği bir adım öteye taşıyor.
    Sendrom kahvaltısı
    Adet öncesi sendromuna mı girdiniz? Açlık krizi sizi çikolatalara mı yöneltti. Hemen durun orada. Sizin için diyetisyen Hale Taşkın'ın hazırladığı "sendrom kahvaltısı"na buyurun, işte önerilerimiz:
    Sabah kahvaltısı: Şekerli süt, beyaz beynir (2 dilim), domates salatalık, bir iki tatlı kaşığı bal veya reçel, 2 dilim ekmek.
    Ara: Bir porsiyon sütlü tatlı (muhallebi, sütlaç, kazandibi)
    Öğle yemeği: Bir kase çorba, bir porsiyon sebze yemeği, salata ve komposto.
    Ara: Bir gofret yenebilir, kalorisi düşüktür
    Akşam: 100-150 gram et (3-4 köfte), salata, 2 dilim ekmek
    Ara: Aşure, kabak ve ayva tatlısı olabilir.
#03.04.2006 17:03 0 0 0
  • 1- Hayatınızdaki erkeği eğitin: Hayatınızdaki erkeği, sizi tatlılarla ayartmaması konusunda eğitin. Bu konuda yazılmış kitapları, yazıları okumasını sağlayın. Siz tatlı bariyerini aşmaya kalkışsanız da mücadelenizde size yardımcı olması konusunda ondan destek isteyin.

    gerçekten bu konu da bende muzdaribim,tam rejime başlıyorum,en sevdiğim tatlıları pastaları getiriyo,ee bende boşa gitmesin diye yiyorum
#03.04.2006 21:29 0 0 0
  • iyiki kis geciyo, depresyondanda kurtuluyorum :))
#03.04.2006 22:50 0 0 0
  • bilgilerin icin cok tesekkürler su perisi
#05.04.2006 21:55 0 0 0
  • Siz de her adet döneminizde tatlı krizine girip 1-2 kilo alanlardan mısınız?

    Adet döneminde birçok bayanın yaşadığı problem aşırı karbonhidrat ihtiyacı, özellikle hamurlu, çikolatalı tatlılara karşı yoğun istek, halsizlik, gerginlik, şişkinlik ve tabi ki kilo artışıdır. Adet döneminde hormonal değişimler sonucu vücutta su oranının artması ile 1-2 kg artış olması normal karşılanır.
    Bu dönemde günlük kaloriyi çok fazla etkilemeyecek şekilde tatlı ilavesi ile biraz kendinizi rahatlatabilirsiniz. 3 -4 gün öncesi, 5-6 gün adet dönemi ve sonrası derken her ayın 2 haftasını 2 kg fazla, kalan 2 haftasını kendi kilonuzda geçiriyor olabilirsiniz.
    Meyve bu dönemde sizi rahatlatmıyorsa, puding veya dondurma yemenizi tavsiye ederiz. Hamurlu tatlılara yönelmektense, sütlü bir tatlıyı tercih edin. Ve mutlaka yürüyüş yapın (özellikle adet dönemi sonrasında).
    2 hafta boyunca 3 -4 tatlıyı geçmeyin. Ekmek grubuna (pilav, makarna) yüklendiğiniz gün olursa, aynı gün tatlı yemeyin. Adet dönemi sonunda eski kilonuza geri dönebiliyorsanız sorun yok demektir.
    Ayrıca bu dönemde su atımını sağlayacak bitkilerden yararlanabilirsiniz. Sıvı miktarının artışı, fiziksel aktivitenin artışı ve düzenli yeme ile iştahınızı dengelemeye çalışın.
#16.06.2007 17:36 0 0 0
  • tesekkurler ellerinize saglik
#19.07.2007 01:56 0 0 0