Yüzüsuyu Hürmetine Duanın Hükmü Nedir

Son güncelleme: 10.08.2010 14:47
  • Dua Nasıl Yapılmalı - Yüzüsuyu Hürmetine Dua Etmek Dogrumudur - Yüzüsuyu Hürmetine Dua Etmek Çaizmidir - Dua Nasıl Teslim Edilir



    SORU: Dualara "filanın yüzüsuyu hürmetine filanın hatrına" gibi ziyadeler yapılmaktadır. Bu ziyadelerin şeriattaki yeri nedir? Rasulullah'ın Sünneti bu konuda ne söylüyor? Sahabe nasıl dua yapmış? Böyle yapmakla yani dua ederken "filanın yüzüsuyu hürmetine" gibi sözler söylemekle herhangi dini bir kusur işlenmiş olur mu?

    CEVAP: Duada Allah'a(cc) herhangi birinin yüzüsuyu hürmetini vasıta yapmak O'nun ve Rasulü'nün bize öğrettiği bir yol değildir. Bildiğiniz gibi Kur'an-ı Kerim bu tr anlayışlardan uzaktır. Hadislerde de bu anlayışa temel oluşturabilecek bir örnek yoktur. Duada bu yolu uygulamış olan veya bir başkasına öğreten sahabeden herhangi birisini de hatırlamıyorum. Doğrusu Alemlerin Rabbi'ne dua ederken herhangi bir kulun yüzüsuyu hürmetine referans göstermek veya filan kulun hatrı için benim istek ve ihtiyaçlarımı karşıla demek manasına gelen anlayış tarzı Müslümanlara nasıl musallat olmuş anlamakta güçlük çekiyorum. Ben böyle yapmanın yasak olduğunu söylemiyorum sadece şu iki şeyi söylüyorum:

    Birincisi; bu şekilde dua yapmak Alemlerin Rabbinin bize öğrettiği dua yapma şekline ve metoduna aykırıdır. Hz. Peygamber(sas)'in doğrudan doğruya ashabına öğrettiği duya tarzına da aykırıdır. Bu sebebledir ki bu tarz duadan uzak durulmalıdır. Zira Peygamber Efendimiz(sas) ve diğer bütün Peygamberler Allah ile kullar arasındaki ilişkinin ve bağın doğru şeklinin ne olduğunu açıklamak için gelmişlerdir. Öyleyse onların ne uyguladıkları ne de öğrettikleri bir dua şekli olan bu tarz bir dua şeklini herhangi bir kimse uygulamaya kalkışırsa şüphesiz o muteber olan bir şekli terkedip muteber olmayan bir şekli uygulamış olur.

    İkinci olarak da; bu dua şeklinin nefrete şayan bir yol olduğuna inanıyorum. Başka bir kişinin bu dua şeklini benim gördüğüm gibi görmeyip başka bir açıdan bakması ve nefrete şayan bulmaması farklı bir durum. Ben ne zaman bu dua şeklinin zararlarına dikkat etsem gözümün önüne hemen çok mert ve çok cömert bir zat gelir: Onun kapısına gelen herhangi bir insanın arzuları anında yerine getiriliyor feyz ve keremi herkesi kuşatıyor her isteyen ondan dilediğini talep edebiliyor lütfu herkese açık ve herkes ona kolaylıkla ulaşabiliyor. Böyle bir zatın karşısına bir kişinin doğrudan gelerek: "Ey kerem sahibi cömert insan! Bana yardım et" demek yerine "Filan kişinin hatrına benim ihtiyaçlarımı gider" demesi ne kadar uygun düşer varın siz hesap edin. Bu isteme biçiminde o cömert kişinin merhameti ve cömertliği sebebiyle başkalarının ihtiyaçlarını gidermediği fakat arkadaşlarının dostlarının ve akrabalarının hatrına lütuf ve ihsanda bulunduğu su-i zannı gizlidir. Eğer bunların vasıtasıyla dua edilmezse sanki o zaman ondan hiçbir şey alamayacağınız zannıyla ümitsizliğe düşüyorsunuz. Filanın yüzüsuyu hürmetine demek; aynı zamanda istekte bulunduğunuz zata baskı uyguladığınız manasına gelir ki siz aslında şöyle demek istiyorsunuz: "Ben filan büyük insanın tavsiyesi ile geliyorum. Benim ricamı herhangi aracısız bir insanın ricası gibi düşünerek geri çevirmemelisiniz." Eğer bu tarz dua bu söylediğim anlama gelmiyorsa ne anlama geldiğini bana da öğretin. Böylece içimdeki sıkıntıdan kurtulacağım için memnun olurum. Fakat eğer bu tarz duanın anlamı gerçekten benim anladığım şekildeyse o zaman Allah Teala'nın kamil sıfatları hakkında doğu bilgiye sahip bir şahsın böyle bir dua tarzını hayal edebileceğini bile düşünemiyorum. Fıkıh alimleri bu dua tarzının bu gibi mahzurlarını dikkate alarak mekruh olduğu kanaatine varmışlardır. Nitekim Hanefî Fıkhı'nın meşhur kitabı Hidaye'de şöyle yazmaktadır:

    "Bir kimsenin dua ederken filanın hakkı için filanın yüzüsuyu hürmetine veya Peygamberlerin Nebilerin hakkı için demesi mekruhtur. Zira; yaratılanın Yaratan üzerinde hiçbir hakkı söz konusu değildir."


    Seyyid Ebu'l âla el-MEVDUDÎ - "Mesail ve Resail"
#10.08.2010 14:47 0 0 0