Türkiye'de darbeler olsun mu, olmasın mı?

Son güncelleme: 27.08.2010 21:15


  • Hukukçular Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı avukat Sinan Kılıçkaya, ''Bu referandumda Anayasa değişikliği ile beraber 'Türkiye'de bundan sonra darbeler olsun mu, olmasın mı?' da oylanmaktadır" dedi.

    ''Referandumda Demokrasiye Evet Kampanyası'' ile Ankara'dan yola çıkan ve 27. durakları Bursa'ya ulaşan Hukukçular Birliği Vakfı üyeleri, sabah saatlerinden itibaren kentin işlek caddelerinde üzerinde ''değişime, demokrasiye, özgürlüklere evet'' yazılı otobüsle gezinerek halkı selamladı.

    Otobüsten seslendirilen ''damat halayı'' müziği eşliğinde şehir turu atan hukukçular, otobüsten yapılan anonslarla referandumda ''evet'' çağrısında bulundu. Şehir turunun ardından vakıf başkanı avukat Sinan Kılıçkaya, Bursa Kent Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasında, yolculukları hakkında bilgi verdi.

    Ankara'dan 12 Ağustosta TBMM önünden yola çıktıklarını belirten Kılıçkaya, ''Milletin meclisinden millete doğru başlattığımız yolculuğumuzda bugün Bursa'dayız. Bursa 27. durağımız, 27. ilimiz'' dedi.

    Bursa'nın ardından Marmara, Karadeniz, Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde yolculuklarının devam edeceğini ifade eden Kılıçkaya, şunları söyledi:

    ''12 Eylül tarihinde halk oylamasına sunulacak Anayasa değişikliği demokratikleşme, insan hakları ve yargı bağımsızlığı için önemli bir adımdır, bu anlamda Türkiye'yi daha ileriye taşıyacak niteliktedir. Her bir maddeyi ayrı ayrı ele aldığımızda daha iyiye doğru geçişi görebiliriz. Kuşkusuz 1982 Anayasa'nın tümden değiştirilmesi gerekir. Çünkü 1982 Anayasası darbe döneminde hazırlanmış, darbeci ruha sahip bir anayasadır. Demokratik dönemlerde yapılan her değişiklik, bu darbeci ruhu biraz daha azaltmıştır. 12 Eylül'de yapılacak değişiklikte, referandumda 'evet' çıkması, Türkiye'yi biraz daha demokratikleştirecek ve darbeci ruhtan biraz daha uzaklaştıracak.''

    Referandumun siyasi bir seçim olmadığını anlatan Kılıçkaya, ''Oylanacak olan siyasi partiler veya siyasi görüşler değildir, referandumda Anayasa değişikliği maddeleri oylanacaktır. O nedenle tartışmanın siyasi polemiklerden çok Anayasa değişikliğine çekilmesi gerektiği kanaatindeyiz. O nedenle biz hukukçu bir sivil toplum örgütü olarak yollara çıktık, dikkatleri Anayasa değişikliğine çekmek üzere Türkiye'yi geziyoruz. Sivil toplum örgütü olarak biz bu Anayasa değişikliğinin Türkiye'nin, milletimizin yararına olduğunu düşünüyoruz ve biz 'evet' diyoruz. O nedenle de vatandaşımıza neden 'evet' demesi gerektiğini anlatmak üzere yolumuza devam ediyoruz'' diye konuştu.

    -''DARBELER OLSUN MU, OLMASIN MI?''-

    Referandumun Türkiye açısından önemini vurgulayan Kılıçkaya, şunları kaydetti:

    ''Bu referandumda Anayasa değişikliği ile beraber 'Türkiye'de bundan sonra darbeler olsun mu, olmasın mı?' da oylanmaktadır. 'Evet' demek, 'bundan sonra Türkiye'de darbeler olmasın' demektir. Yine bu Anayasa değişikliği ile beraber 'Türkiye'de Ergenekon tipi yasa dışı yapılar devlet içerisinde olsun mu, olmasın mı?'' oylanmaktadır. 'Evet' demek, 'Ergenekon tipi yapılanmalar olmasın' demektir. O nedenle biz Anayasa değişikliğini önemsiyoruz. Bu Anayasa değişikliği sadece siyasi partilere bırakılmayacak kadar önemlidir. O nedenle biz sivil toplum örgütleri olarak bu Anayasa değişikliğine sahip çıkmaya halkımızı davet ediyoruz.''

    ''Demokrasi yolculuğu'' adını verdikleri yolculuklarında 54 şehre gideceklerini, şu anda yolun yarısında olduklarını, referandum gününe kadar kalan 27 ili de gezmeyi planladıklarını belirten Kılıçkaya, gezi grubunda kaç kişinin yer aldığının sorulması üzerine, 30 günlük yolculuklarına yaklaşık 150 hukukçunun dahil olduğunu, avukatların dönüşümlü olarak gezilere katıldığını söyledi.

    Gittikleri yerlerde vatandaşlara Anayasa değişikliğini anlattıklarını ve kitapçık hediye ettiklerini ifade eden Kılıçkaya, vatandaşlara bu kitapçıkları oy kullanmadan önce okumalarını önerdi. Kılıçkaya, halkın bilinçli bir şekilde oy kullanmasını istediklerini ifade etti.

    Açıklamanın ardından Anayasa değişikliği maddeleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı ''Neden Anayasa Değişikliğine Evet'' başlıklı kitapçıklardan halka dağıtan hukukçular, Bilecik'e gitmek üzere yola çıktı.

    Bursa'da faaliyet gösteren bazı hukuk derneklerinin başkanları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de basın açıklaması sırasında Kılıçkaya'nın yanında yer alarak destek verdi.

    AA
#25.08.2010 16:29 0 0 0
  • Konumuz darbe değil yoksulluk, işsizlik, pahalılık. Bunlar sadece yön şaşırtmalar arkadaşlar şu dönem değil bundan sonraki hiç bir dönemde darbe olma ihtimali yok. Bırakın bu saçma sapan siyasi polemikleri. Erdoğan atıp tutsun 2002 de maaşınla kaç ekmek alıyordun 2010 da kaç ekmek alıyorsun desin dursun. Ben hesaplıyorum hesaplıyorum daha az ekmek alıyorum ben ve bir çok insan. Lütfen ya lütfen.
#27.08.2010 21:15 0 0 0