Kpss Soruları Çalındı

Son güncelleme: 28.08.2010 23:28
  • 2010 Kpss sınavı Tekrarlanacak mı - 2010 Kpss Soruları Çalındı
    KPSS'de ortada bir sorun olduğu kesin. Ama bu sorunun nereden kaynaklandığı bir türlü bulunamıyor. İşte YÖK Denetleme Kurulu ve Ankara Savcılığı'nın cevabını aradığı sorular

    KPSS'deki iddialar ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ı istifanın eşiğine getirdi. Hatta istifa ettiği ama istifasının YÖK tarafından kabul edilmediği de bize gelen duyumlar arasında.

    Morali çok bozuk olan Yarımağan'ın, KPSS ile ilgili soruşturmalar sona erdikten sonra görevi bırakacağı da kesinlik kazanmış durumda.
    Peki Yarımağan'ı istifa noktasına getiren gelişmeler ne oldu? ÖSYM'nin daha önce de sınavları iptal ettiği, puanları yeniden hesapladığı çok oldu. O dönemlerde değil de şimdi neden bu noktaya geldi?

    KPSS'de ortada bir sorun olduğu kesin. Ama bu sorunun nereden kaynaklandığı bir türlü bulunamıyor. ÖSYM Başkanı'nı çaresiz kılan da zaten bu.
    Kendi içinde zaman zaman çelişkiye düşmesi de bunun bir göstergesi. Örneğin bir cümlesinde "hayır kesinlikle kopya söz konusu değil" derken bir sonraki cümlesinde "var da diyemem yok de diyemem" yorumunu getirmesi, onun da cevabını bulamadığı soruların varlığını ortaya koyuyor.
    Zaten bu bizi aştı, savcılık el koysun noktasına gelmesi de bu yüzden.

    İşte şaşırtan o tablo
    ÖSS, KPSS, LYS tipi giriş sınavlarına girenler ya da yakından izleyenler, bu sınavlarda tüm soruları doğru yapmanın ne kadar zor olduğunu çok iyi bilirler. Çünkü bu testlere ayırt edici özelliği yüksek çok zor sorular mutlaka konulur ki, aynı puanda yığılmalar olmasın!..

    Nitekim geçtiğimiz yılların KPSS sonuçlarına baktığımızda 120'de 120 net çıkaran aday hiç yoktur. Yine sınav analizlerine bakıldığında bir önceki yıla göre yaptığı net sayılarını yüzde 100 artıranı bulmak da bir o kadar zordur. Evet puanlarda yükselme olur ama bu hiçbir zaman ikiye katlanmaz. Örneğin 50 netten 120'ye yükselmez.

    Bir başka önemli tespit de, eğer sorular kolaysa, yani yüzlerce full yapan çıkarsa, Türkiye ortalaması da yükselir. Yani sadece bazı adayların puanı değil tüm adayların puanlarında bir yükselme söz konusu olur.

    Şimdi tüm bu bilgiler çerçevesinde, yüz binlerce öğretmen adayını ayağa kaldıran, ÖSYM Başkanı'nı istifa noktasına getiren ve süper yetkilerle donatılan YÖK Denetleme Kurulu ile Ankara Savcılığı'nın cevabını aradığı sorular neler, onlara bir göz atalım:

    * Önceki yıllarda Eğitim Bilimleri testinde bir tane bile, soruların tümünü yapan aday çıkmazken bu yıl 350 aday bunu nasıl başardı?

    * ÖSYM sorular kolaydı diyor, ama kendi açıkladığı Türkiye ortalamaları bunun tam aksini söylüyor. Türkiye ortalaması geçen yıl 59, bu yıl da 61. Yani zorluk derecesinde değişen bir şey yokken bu şampiyonlar nereden çıktı?

    * Geçen yıllarda sınava girip, iki, üç yıl 50, 60 sınırını aşamayan ve soruların yarısını ya da üçte birini yanlış yapan adaylar, bu yıl soruların tümünü nasıl doğru cevapladı?
    * KPSS'de 4 sorunun hatalı ve yanlış olduğunu ÖSYM kendisi açıkladı. Ama iptal etmedi. Tam aksine söz konusu soruları öyle ya da böyle cevaplayanların bu seçeneklerini doğru kabul edip, bu soru hatalı diye boş bırakanları adeta cezalandırdı. Niye?
    * İptal edilen sorular bile full çekenler tarafından ÖSYM'nin cevap anahtarına göre nasıl ve niye öyle cevaplandırıldı?
    * Eğitim Bilimleri soruları arasında 10 tane eğitim profesörünün bir araya geldiğinde kesin doğru bu diyemeyeceği tartışmalı sorular varken, 350 aday hiç tereddüt yaşamadan bu soruları, cevap anahtarına göre nasıl doğru bildi?
    * Aynı evden, aynı dershaneden çifter çifter şampiyonların çıkması ne kadar sık rastlanan bir durum?
    * Bekârken 60 neti aşamayan öğretmenler, evlendikten sonra, üstelik eşi ile birlikte nasıl tüm soruları doğru cevaplar noktaya geldiler?

    Kpss Sorularının Çalınarak Dağıtıldığı Bugün Yapılan Açıklamayla Kesinlk Kazanmıştır.
    Sınavın Tekrar Yapılma İhtimalininde Olduğu Söylendi..
#28.08.2010 19:04 0 0 0
  • KPSS eğitim bilimleri sorularını içeren 'PDF' formatındaki dosyayı gazetecilere gösteren İsmail Koncuk, dosyanın 5 Temmuz 2010'da 14.22'de oluşturulduğunu, tarihinin değiştirilmediğini, orijinalinde değişiklik yapılmadığını da söyledi.

    Geçtiğimiz 10-11 Temmuz'da yapılan 2010 Lisans Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın ardından çok sayıda kişinin Eğitim Bilimleri'nden tam puan alması üzerine soruların çalındığı iddia edilmişti. ÖSYM inceleme sonucu çalınma olayının sözkonusu olmadığını belirtmiş, sınavın iptali için dava açılmıştı. Dün Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'tan sınavla ilgili şok bir iddia daha geldi. Koncuk, KPSS'den önce eğitim bilimleri sorularının ham halinin Uludağ Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden 2007'de mezun olan bir kişinin e-mail adresine servis edildiğini öne sürdü. Sendika genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Koncuk şöyle konuştu:

    * Tespitlerimize göre, KPSS iddiaları 50-100 kişiyle sınırlı değil. Sorunların binlerce kişiye servis edildiğini yüzde 100 ispat ettik.

    * Olayların ortaya çıkmasından adeta bir korku duyuluyor. Belki bu olaylar, geçmiş yıllarda da yapıldı ancak, bu yıl ortaya çıktı.

    Mailin sahibini tespit ettik

    * KPSS eğitim bilimleri sorularını içeren 5 Temmuz 2010'da 14.22'de oluşturulan ve e-maille gönderilen dosya tespit ettik. Bu dosyada ne var? Dosya, sınavdan beş gün önce oluşturulmuş. Bu dosya bizim tespit ettiğimiz bir e-mail adresine gönderiliyor. e-mail adresinin sahibini de tespit ettik. Bu sorular o e-mail adresine gönderilmiş. Bu yüzde yüz. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden 2007'de sınıf öğretmenliği bölümünden mezun olmuş bir KPSS adayına ait hotmail uzantılı bir e-mail bu. Bu kişi erkek ve doğum yeri İç Akdeniz'e doğru bir ilimizin ilçesi. Ayrıca sınavda tam puan da alamamış. Bu sorular, muhtemelen her il merkezindeki onlarca kişiye gönderildi ve onların e-mail adresinin üzerinden başkaları bu soruları aldı.

    * Yani bir e-mail adresine sorular geliyor. Ben arıyorum birilerini ve benim e-mail adresime gir şifresi de şu. Bu şifreden soruları al' diyorum.

    * Bu bilgileri istendiği takdirde, savcılığa, YÖK Denetleme Kurulu'na ve Devlet Denetleme Kurulu'na vereceğiz.

    * Kimlerin bu adrese girdiği ve "eğitim.son" adıyla oluşturulmuş bu dosyanın başka hangi e-mail adreslerine gittiği IP adreslerinden ve hotmail servis sağlayıcıları tarafından belirlenilir.

    * Tespit ettiğimiz dosyadaki sorular ham hali. Asıl sınavdakilerden ufak tefek farklılıklar var. Dosyada sınavdaki 4 soru yok. Bu durum, soruların daha baskıya girmeden, birilerinin eline geçtiğini, e-mail adreslerine servis edildiğini gösteriyor.

    * Bu grupların savcı tarafından belirlenmesi gerekiyor.
    Ham hali gönderilmiş

    * Servis edilen sorularda asıl sınavdaki sorularda bulunmayan bazı yazım ve ifade bozuklukları da var. Bu ham metin olduğu için birileri alelacele bu soruları bir yere göndermiş. Ama ÖSYM, bunları baskıdan önce düzeltmiş.

    * Soruları ele geçirenler dost ve akrabalarına da bu soruları vermiştir. Şunu çok net söyleyebiliriz. Bu sorular, yüzlerce değil, binlerce insana gönderilmiştir. Hatta sorular öylesine ortada gezmiş ki ayağa düşmüş.

    * Bu tespitlerin ardından savcılık, Devlet Denetleme Kurulu, YÖK Denetleme Kurulu'nun gerekeni yapması gerekiyor. Bu işin üzerine gidilirse bu işe karışmış olan hemen herkes çorap söküğü gibi ortaya çıkacaktır.

    Kaynak
#28.08.2010 23:28 0 0 0