Strese Bağlı Egzamanın Belirti ve Etkileri

Son güncelleme: 28.08.2010 23:51
  • Strese Bağlı Egzama - Strese Bağlı Egzamanın Belirti - Strese Bağlı Egzamanın Tedavisi

    Yapılan araştırmalarda; dermatolojik hastalıkların yaklaşık yüzde 40'ında, eşlik eden bir psikolojik bozukluk olduğu görülmektedir...


    Birçoğunuz egzamayı bir cilt hastalığı olarak el, ayak, kol, bacak, yüz gibi gölgelerde odlunu bilir. Genel olarak cilt hastalıkların başında seyreden egzama stres ilk başlıca sebeplerden biridir diyebiliriz. Strese dayalı egzama çok yaygın olan bir rahatsızlıktır. 30-50 yaşları arasında çok daha sıklıkla görülür. Hastalık bir sinsi düşman gibi yaklaşır ve aniden ortaya çıkar gözle görünür bir belirtisi yoktur. Kişi ani kaşıntı ve sürtünmelerle başlayıp ortaya çıkar. Zaman içinde kaşınan bölge kızarıklıklar oluşmaya ve kepeklenmeye zaman içinde kızarık bölgelerin kalınlaşmasına neden olur. Eğer hastalık ilerlemeye devam ederse o zamanda bu bölgelerde zamanla sulandı, ağrı ve açık yaralar ortaya çıkabilir. Daha da ilerlerse bu yaralardan deriye giren bakteriler enfeksiyona yol açabilir. Tedavi edilmezse kaşıntı sürekli bir hal alır ve giderek vücudun değişik yerlerine yayılır.

    Hastalık belli bir bölge ya da bölüm ile sınırlı kalmaz. Ancak, en fazla görülen bölgeler saçlı deri ense sınırında, sırtta kürek kemiklerinin üzerindeki deride ve bacaklarda ortaya çıkar. Özellikle kullanılan elin ulaşabildiği deri alanlarında, akşamları artan kaşıntı ile kendini gösterir. Hastalık bazen makat bölgesini de tutabilir ve şiddetli dayanılmaz kaşıntıya yol açabilir.

    Egzama nedir?

    Egzama; çeşitli iç ve dış faktörlerin sonucunda, derinin iltihabi cevabı olarak ortaya çıkan klinik tabloların genel ismidir. Hastaların çoğunda ortak klinik özellikler gösterirler.

    Stres egzaması nedir?

    Deri; kişinin iç ve dış ortamları arasında bir sınır oluşturan, duygularımızın ve reaksiyonlarımızın yansımasında önemli rolü olan bir organdır. Yapılan araştırmalarda; dermatolojik hastalıkların yaklaşık yüzde 40'ında, eşlik eden bir psikolojik bozukluk olduğu görülmektedir. Strese bağlı olarak ortaya çıkan deri hastalıkları arasında en sık görüleni ise 'stres egzaması' olarak da bilinen 'liken simpleks kronikus'tur.

    Alman Hastanesi dermatoloji uzmanlarından Dr. Ayşe Özboya, alerjik kökenli egzamaların astımlılarda ve saman nezlesi olanlarda daha sık görüldüğünü belirtti.

    Özboya, "egzama genellikle alerji nedeniyle oluşur ama duygusal sıkıntı ve stres de egzama nedenleri arasındadır. Stresli iş ortamında çalışanlar egzamaya en iyi adaylardır. Bazen de egzama görünür hiçbir neden yokken çıkmaktadır. En sık görülen egzama tipi, alerjik kökenlidir. Tıp dilindeki adı 'atopik dermatit' olan bu hastalık çoğunlukla astımlılarda ve saman nezlelilerde görülür. Saman nezlesi, çiçek tozlarının neden olduğu alerjik bir hastalıktır." dedi.

    Tahriş edici maddelere dikkat

    Dr. Ayşe Özboya, egzamalı bölgenin kesinlikle kaşınmaması gerektiğini vurguladı.

    Özboya, "kaşıma hastalığın yayılmasını da beraberinde getirmektedir. Deri kaşıma sonucunda kanayabileceği gibi iltihaplanıp ağrı da yapabilir. Çatlaklardan giren mikroplar bedene yayılabilir. Kaşınarak tahriş edilmiş bir egzama bölgesi, çok rahatsızlık verebilir" dedi.

    Uzm. Dr. Özboya, egzamanın, önce yüzde ve baş derisinde çıktığını daha sonra kollara ve bacaklara yayıldığını anlattı:

    "Egzama, özellikle derinin katlandığı ya da giysilerin sürtündüğü yerlerde oluşur. Egzamalı ya da egzama geçirmiş insanların derileri fazlasıyla hassastır. Bu nedenle tahriş edici maddelerden sakınmak gerekir.

    Bu tür maddelerle çalışmak zorunda kalanlar lastik eldiven ve yüz maskesi gibi basit önlemlerle korunmalı. Egzamaya neden olan alerji yapıcı madde bulunabilirse, hastanın o madden korunması yeterlidir."

    Tehlikeli bir hastalık değil

    Dermatolog Ayşe Özboya, egzamanın tehlikeli sayılabilecek ağır bir hastalık olmadığını belirtti ve tavsiyelerde bulundu:

    "Egzamalı kişilerin uçuk hastalığı olanlardan özellikle uzak durmaları gerekir. Egzamalı deri, uçuk virüsüne karşı dirençsizdir. Virüs alınırsa enfeksiyon yayılabilir. Egzamalıların çiçek aşısı da olmamaları gerekir.

    Normal insanlara hiçbir zarar vermeyen bu aşı, egzamalı bir çocukta ölümcül olabilen ateşli bir hastalık yapabilir. Egzamalı insanların hastalıklı bölgeyi kaşımalarının ciddi sorunlar yaratabilir. Egzamalı kişilerin tırnaklarını kısa, temiz ve bakımlı tutmaları, zararı biraz da olsa azaltır."

    Bu belirtilere dikkat!

    İltihaplı deri bölgesinde kızarma ve kaşıntı
    İltihaplı bölgede kuruma meydana gelmesi ve sivilce benzeri oluşumlar
    Egzamalı bölgenin su toplaması
    Kaşıntıya bağlı olarak derinin kanaması ve iltihaplanıp ağrı yapması
    Çatlaklardan giren mikropların bedene yayılması
    Yüz, baş, kol ve bacaklarda deride değişim

    Tedavisi nasıl yapılır?

    Tedavi edilmeyen ve ihmal edilen durumlarda, deride geri dönüşümsüz belirtiler meydana gelebilir. Deride kalınlaşma ve deri renginde koyulaşma bazen yıllarca sürebilir. Stresin tetiklediği bu hastalık da strese neden olur ve olay bir kısır döngüye girer. Bu nedenle hastalığın erken tanısı ve tedavisi önemlidir. Tedavide kaşıntıyı önleyici sistemik ve lokal ilaçlar ve kremler kullanılır. Altta yatan herhangi bir başka problemin olup olmadığı araştırılır. İleri vakalarda psikolojik destek de faydalı olur. Egzama olan biri tedavi sırasında nelere dikkat etmeli?

    Egzama başladıktan belli bir süre sonra, kişi farkında olmadan elini o bölgeye götürür ve sürekli kurcalar. Bu da egzamanın daha da artmasına neden olur. O yüzden tedavi sırasında ilaçların etkisiyle kaşıntı kesilecektir; ancak alışkanlık haline gelen kaşıma ve kurcalama yapılmamalıdır.

    Alerjik nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir hastalık olarak bilinen egzama, kişinin duygusal sıkıntıları, stres ve gerilim yüzünden de meydana gelebiliyor.
#28.08.2010 23:51 0 0 0