Şehid Anası

Son güncelleme: 01.09.2010 06:51
  • Hansa Radıyallahü Anha Hazretleri islâmiyetten önce kuvvetli şiir söylemesi ve güzel konuşmasıyla meşhur bir kadındı. Müslüman olduktan sonra o da kendi isteğiyle Mekke'den Medine'ye hicret etmişti.

    İslâmiyetten önce kan davası yüzünden öldürülen iki kardeşi için şiir söylemiş ve «Eğer benim gibi yakınları öldüğü için ağlayan başka kimseler görmesem, bu ızdıraba dayanamaz intihar ederdim» demişti. İşte bu Hazreti Hansa, İslâmiyeti kabul edip de Medine'ye hicret ettikten sonra vukubulan Kadisiye savaşında dört oğlunu da seve seve harp meydanına göndermiş ve savaş alanına kadar giderek evlatlarını yanına çağırıp onlara şu nasihatta bulunmuştur;

    — Ey benim evlatlarım! Yeminle söylüyorum ki, siz bir ananın ve bir babanın çocuklarısınız. Ben hiçbir surette babanıza ihanet etmediğim gibi babanız da mazisi çok temiz bir insan ve şerefli bir kimsedir. Sizler temiz asalete sahip olduğunuzdan ben savaş meydanlarında ilk hücumu sizden bekliyor, şecaat ve celadetinizi göstermenizi istiyorum. Çünkü bu harp Allah içindir, Resulü içindir. Ya İslâmın bayrağını Kadisiye'de dalgalandıracaksınız, yahut da ben sizin ön saflarda savaşırken şehid edildiğinizi duyacağım, dedi.

    Kendisi hasta olduğundan evine geri döndü ve dört evladını da harp meydanında bıraktı.

    Aradan çok geçmeden Hazreti Hansa'ya oğullarının dördünün de şehid olduğu haberi hasta yatağında iken bildirildi. O üzüleceği beklenirken sevinç göz yaşları dökerek:

    — Yani ben şimdi şehid anası oldum öyle mi? diye sordu.

    — Evet! Dediler, hem de dört şehid anası oldun.

    O evlatlarının ölümünü hiç düşünmüyordu. Zafer kim de? Diye sordu, sadece. Zaferin müslümanlarda olduğunu duyunca da:

    — Ya Rabbî! Sana hamd ü senalar olsun, bana emanet ettiğin dört oğlumu da senin yolunda şehid vermek şerefine ermiş bulunuyorum. Artık beni şehid anaları defterine kaydeyle! Benim için şehid anası olmaktan daha büyük şeref yoktur. Bunu benden esirgeme ya Rabbi! diye dua ettikten sonra:

    — İslâmın zaferi için dört oğlum feda olsun, eğer başka evlatlarım da olsaydı onları da Allah için feda ederdim, dedi.

    Her ne zaman Hazreti Hansa'nın ismi geçse Peygamber efendimiz:

    — Örnek İslâm kadınıdır, buyururlar memnuniyetlerini izhar ederlerdi.
#01.09.2010 06:51 0 0 0