Yalan söylediği an tepki verin

Son güncelleme: 11.07.2006 07:51
  • Tabii ki çocuğunuzun, asla yalan söylemeyeceği konusunda emin olamazsınız. Ancak, yalan söylediği an ona karşı vereceğiniz cevap, asıl önemli olan noktadır. Çocuğunuz size yalan söylediğinde, ne gibi bir yol izlemeniz gerektiğiyle ilgili öneriler şunlar: Öfkelenmeyin: Onun ilk yalanını yakaladığınızda çok şaşırmış ve hayal kırıklığına uğramış gibi davranın. Dehşete düşmüş gibi davranmak yerine, onun neden yalan söylediğini hakkında nazikçe bir konuşma yapın. Uzmanlara göre bu davranışınız, sizin ondan doğru söylemesini beklediğinizi anlatır ve bir daha yalan söylememesini sağlayabilir. Eğer onun yalanlara devam ettiğini ve ufak tefek uydurmalarda bulunduğunu fark ederseniz, tavsiye vermeye devam edin. Sorunlu davranışlarını 'yalan söyleme' davranışından ayırın: İlk önce yanlış davranışı ve bunun sonuçlarını bulun. Örneğin çocuğunuz durup dururken sandalye kırdı ve bu konuda yayan söylüyor. İlk önce sandalyeyi niçin kırdığını anlamaya çalışın. Sonra yalan söyleme davranışına dönün. Çocuğunuz okula bir nedenden dolayı gitmek istemiyorsa ve hatta hasta olduğunu bahane ediyorsa, onunla konuşun. Ona "Ya herkes hasta olmadığını ve
    yalan söylediğini anlarsa?" Ya bir gün gerçekten hasta olursan ? Öğretmenin sana inanır mı?" gibi sorular sorun. 4'üncü ve 5'inci sınıf öğrencisi çocuklar, bütün bunların kendi yararına olduğunu düşünebilmeli ve kendi nedenlerini bir kenara yazmalıdırlar.
    Tekrar sert olmaya başlamayın: Büyük ve sıklıkla söylenen yalanların daha ciddi karşılıkları olmalıdır. Ancak çocuğunuz yalan söyledikçe, ona daha sert cezalar vermeyin. Daha sert cezalar verdiğinizde yalan söylemesinin azaldığını görebilirsiniz, fakat bu kesinlikle yanlış bir yoldur. Daha ağır cezalandırmak yerine, problemin üzerine gidin. Çocuğun neden ödevini yapmadığını ve bu konuda neden yalan söylediğini anlamaya çalışın. Onunla tartışın ve konuyu kendi açısından görebilmesine yardım edin. Ancak, yalan söylemenin yanlış olduğu konusunda asla ödün vermeyin. Çocuğu yalan kapanına kıstırmaya çalışmayın: Onun kendinden küçük kardeşine vurduğunu gördüğünüzde "Kardeşine vurdun mu ?" diye sormayın. Cevabı muhtemelen yalan olacaktır.
    İlk önce kendiniz doğruları söyleyen biri olun: Çocuğunuz arkadaşları ile dışarı çıkmak için beyaz yalanlar uydurabilir. Böyle durumlarda ona gerçeği söylediği takdirde izin verebileceğinizi, yalan söylemesine gerek olmadığını anlatın. Aileler kendileri hata yaptıklarında da bunlara mazeret bulmamalıdır. Bunun yerine yalan söylemenin, hatalarla baş etmek için tek yol olmadığını anlatmaya çalışmalılar. Uzmanlara göre 7-10 yaş grubu çocuklara sahip olan aileler, okul çağı dönemini onlara "güven aşılayabilmek için kullanabilirler. En iyi çocuklar bile bazen gerçeği abartabilir. Ancak şunu unutmayın ki, eğer çocuğun bir sorunu olduğunda, sizinle konuşabileceğini hissederse, yalan söylemeye ihtiyaç duymaz.
#13.04.2006 21:03 0 0 0
  • çocuğumuz inatsa ne yapabiliriz ? paylaşımın için teşekkür ederim
#11.07.2006 07:51 0 0 0