Burun kanaması deyip de geçmeyin!

Son güncelleme: 15.04.2006 15:02
  • Türkiye Hastanesi'nde görevli Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. İlhan Özbek, burun kanamalarının basit bir nedeni olabileceği gibi ağır bir hastalığın da habercisi olabileceğine dikkat çekerek, "İster darbeye bağlı, ister kendiliğinden olsun, kanama halinde hekime başvurulmalıdır" dedi.
    Opr. Dr. Özbek, en çok darbe alan organlarımızdan biri olan burundaki hasarların hastanelerin acil servislerine başvuru nedenlerinin başında geldiğini, böyle durumlarda yapılması gerekenleri ve burun kanamalarının sebeplerini kısaca şöyle belirtti:
    "Burun kanamaları burun damarlarının travma tik veya bir hastalığın seyri esnasında damarların kendiliğinden çatlaması sonucunda oluşur. Burun en çok travmaya maruz kalan organların başında gelir. Düşmeler, darbeler sonucu kanamalar oluşur. Burun kırıkları ve mukoza yırtıkları şiddetli kanamalara sebep olur. Travmanın şiddetine göre lokal veya genel anestezi ile buruna müdahale edilir, burun tamponları uygulanır, gerektiğinde burun alçısı yapılarak burun estetiği de düzeltilir."
    Uzman Dr. Özbek, burun kanamalarının dahili hastalıkların seyri esnasında da görüldüğünün altını çizerek, kanamaya sebep olan bu hastalıkları, "Yüksek tansiyon, hemotolojik hastalıklar (hemofoli, lösemi, trombosit eksikliği bu gruptandır), kronik akciğer ve böbrek hastalıkları, nezle, grip, sinüzit gibi burun mukozası kanamalarının görüldüğü hastalıklar" şeklinde sıraladı.
    Opr. Dr. İlhan Özbek, bu gibi hastalıklardan olan kanamalarda hem burun içine kanamayı durduran müdahaleler yapıldığını, hem da asıl hastalığa yönelik iyileştirici girişimlerde bulunulduğunu belirterek, "Tansiyon yüksekse düşürülür. Pıhtılaşma bozukluğu varsa taze kan veya ürünleri verilir. Kanamayı arttıracak ilaçlar kullanılıyorsa bunların alımı engellenir. Kanamayı durdurabilecek ilaçlar, özellikle K ve C vitaminleri verilir. Hasta sakinleştirilir. Yatmayı gerektiren vakalarda hasta yatırılıp müşahede altında tutulur" şeklinde konuştu.
    Çocuklarda olan burun kanamalarının genellikle burun mukozasının kanlanmasının arttığı alerjik reaksiyonlardan veya nezle, grip gibi viral enfeksiyonlardan kaynaklandığını açıklayan Opr. Dr. Özbek, bu tür kanamaların soya çekimle de ilgisinin mevcut olduğunu, sebepsiz gibi görünen bir kanamanın asıl nedenini ortaya çıkarma konusunda hastanın aile öyküsünün de dikkatle incelenmesi gerektiğini vurguladı.
    Opr. Dr. İlhan Özbek, kanama esnasında veya kanama durduktan sonra tam kan sayımı, kanama pıhtılaşma zamanı sedimantasyon testlerinin yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunarak, yazın sıkça görülen burun kanamalarından korunmak için de önerilerde bulundu. Özbek, "Günün sıcak saatlerinde güneşte fazla kalmamaya özen gösterilmeli, aspirin gibi ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Hasta mümkünse oturtulmalı, asla yatırılmamalıdır. Bunun içinde biriken pıhtı sümkürtülmelidir. Burun içine soğuk su çekilmeli ve burun kanalları parmakla sıkılarak tampon etkisi sağlanmalıdır" dedi.
    Burun kanaması ile beraber diş eti kanamaları olup olmadığının, vücutta morarma bulunup bulunmadığının, hastanın pıhtılaşma mekanizması hakkında ön fikir verdiğini söyleyen Opr. Dr. Özbek, "Bazı burun tümörleri, sinüs tümörleri de burun kanaması yapmaktadırlar. Bunlar iyi bir KBB muayenesi ve paranasal sinüs tomografisi ile kolayca teşhis edilir. Özellikle sigara içen, tek taraflı burun kanaması olan 40 yaşını geçmiş hastaların bu konuda duyarlı olmaları gerekmektedir" açıklamasında bulundu.
    Opr. Dr. Özbek sonuç olarak, burun kanamasının çok basit bir sebepten başlayarak pek çok dahili hastalığın seyrinde de oluşabilecek bir durum olduğunu, basit uygulamalarla durmayan kanamaların mutlaka sağlık kuruluşunda izlenmesi gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.



#13.04.2006 23:54 0 0 0
  • Paylaşımın için teşekkürler
#14.04.2006 09:42 0 0 0
  • Eline sağlık......
    paylaşımına teşekkürler.....
#15.04.2006 08:38 0 0 0
  • çok teşekkürler burun kanamasına dikkat etmeli sıkca oluyorsa mutlaka bir doktora gözükmeliyiz.
#15.04.2006 15:02 0 0 0