leblebi nasıl yapılır - leblebinin yapılışı - şekerli leblebi - tuzlu leblebi - leblebinin faydalarıLeblebi yapımında kullanılan aletler:

Nohut çalkalama makinesi,elek

Islama teknesi veya makinesi

Kalorili meşe odunu

Varak(Tokmak veya mafrakda denir)

90-100 cm dişlenmiş bakır sac

Kalbur

Çuval

Yapılışı:

Üreticiden damla cinsi nohut alınır.Daha sonra ıslama makinesinde nohutlar ıslatılır.Daha sonra telis çuvallara doldurulur ve 12 saat dinlendirilir.Sonra elenir,büyük küçük ayrılır.

Kakaç ağacından yapılan bir tokmakla sac üzerinde devamlı çevrilerek kabuklarından ayrılır.Sonra gene telis çuvallara doldurularak bir ay kadar dinlendirilir.

Kavrulan leblebilerin dinlendirme işleminden sonra ocakta kızartılır.Arzuya göre leblebi sıcakken, tuz,biber,karanfil serpilir.

Kavrulan leblebi kıl çuvallara doldurularak satışa sunulur.


Nohutun işlenmesinden beyaz, sarı leblebi, şekerle kaplanmasından, şekerli leblebi elde edilir.

Şişmanlatmaz, mide suyunu, asidini çekerek mide ekşimesini ve yanmasını önler.


alıntı

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 2711
favori
like
share